14.07.2023  07:35   

14 липня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Сьогодні літнє слов'янське свято, присвячене дню пам'яті двох безсрібників – братів Косми та Даміана.

 
На Кузьминки збирали малину, аґрус (який додавали в обідні страви, наприклад, до смажених курчат), продовжували сінокіс та заготівлю сіна.
 
Літні Кузьминки – традиційно жіноче свято, їх ще називають «жіночими братчинами». Провівши день у клопотах по дому та городу, увечері жінки збиралися на посиденьки. За традицією, вони готували збірну кашу, для якої кожна приносить те, що може. Урізноманітнити стіл дозволялося лише овочами чи фруктами, але не тваринною їжею. Не обходилося застілля без пива чи домашньої наливки.
 
Їди було прийнято готувати багато, щоб вистачило на частування сусідам та жебракам. Застілля супроводжувалося піснями, обміном корисними порадами та задушевними розмовами.
На Кузьминки літні до заходу сонця люди вибачаються один в одного. При цьому неважливо, чи відчуває людина в чомусь провину чи ні. Головне – щирість.
 
За народними повір'ями, 14 липня не можна:
  • ризикувати;
  • жінкам – займатися важкою роботою: бо все життя важким буде.
 

Також у цей день...

 
1099 року хрестоносці на чолі з Готфрідом Бульйонським розпочали штурм Єрусалима, який загинув наступного дня.
 
1789 – повсталі парижани штурмом взяли фортецю-в'язницю Бастилію – символ королівського деспотизму та звільнили сімох ув'язнених. Ця подія вважається початком Великої французької революції та відзначається як національне свято Франції. Щоправда, більшість радісного народу сьогодні вже не ставиться до цього свята як революційного. Людям вже не важливо, що і як сталося 200 років тому. Святкується щось велике кожному за француза, світле, радісне і патріотичне.
 
1793 – народився Джордж Грін, англійський математик і фізик-самоучка, який першим ознайомив британських учених з успіхами в математичному аналізі, досягнутими їх «континентальними» колегами, автор фундаментальних робіт з математичної фізики, творець низки математичних «інструментів», без яких абсолютно немислима сучасна фізика, фундатор кембриджської школи математичної фізики.
 
1867 – у кар'єрі Редхілла, що у графстві Сюррей (Великобританія), Альфред Нобель уперше продемонстрував динаміт.
 
1894 – у Львові пройшов перший на території сучасної України футбольний матч (команди зі Львова та Кракова провели на полі 7 хвилин до першого голу).
 
1903 – народився Ірвінг Стоун, американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна та інших.
1910 – народився Вільям Ханна, американський мультиплікатор, який разом із Джозефом Барберою створив Тома та Джеррі.
 
1914 – народився Джо Шустер, канадський художник, який намалював Супермена.
 
1916 – Трістан Тцара опублікував у Цюріху маніфест дадаїстів. Дадаїзм, сформований серед анархічної інтелігенції Швейцарії як протест проти 1-ї Світової війни, був своєрідним художнім ірраціональним хуліганством і виражався в безглуздих поєднаннях слів і звуків, у каракулях, настінних написах, псевдокресленнях, наборі випадкових предметів.
 
1917 – тимчасовий уряд опублікував декларацію про національну автономію України.
 
1918 – народився Інгмар Бергман, шведський кінорежисер.
 
1933 – вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про матроса Попая – Popeye The Sailor.
 
1946 – побачило світ перше видання книги доктора Бенджаміна Спока «Догляд за дитиною та її виховання». Ця книга стала настільною для четвертого покоління батьків. Говорять, що великим тиражем у світі видавалася лише Біблія.
 
1952 – американська компанія «Дженерал моторз» оголосила, що вона перша у світі починає встановлювати в машинах кондиціонери.
 
1953 – народився Дідьє Маруані (Екама), французький музикант, композитор.
 
1955 - в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелеса, американський «король мультиплікації» і щасливий кінобізнесмен Уолт Дісней провів пишну церемонію відкриття «Діснейленду», грандіозного тематичного веселощів, що транслювалася по телебаченню. життя чарівну країну симпатичних героїв його знаменитих мультфільмів. До 1985 року у «Діснейленді» побували 250 мільйонів відвідувачів. 1971 року другий американський «Діснейленд» з'явився у Флориді, 1983-го – подібний парк відкрився під Токіо, 1992-го – під Парижем.
 
1967 – підписано Конвенцію, яка засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності.
1988 – народився Конор МакГрегор, ірландський боєць змішаних бойових мистецтв, колишній чемпіон UFC.
 
2002 – в Україні утворено першу єпархію римо-католицької церкви.
 
2015 – перша американська автоматична міжпланетна станція «Нові горизонти» пролетіла біля Плутона, мінімальна відстань становила 13 691 км від його центру.
 
Іменини відзначають: Олексій, Ангеліна, Аркадій, Василь, Іван, Костянтин, Дем'ян, Кузьма, Лев, Никодим, Никон, Павло, Петро, Тихін.
 
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день