23.12.2023  07:30   Рита Парфенова

23 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Всесвітній день сноуборду проводиться щорічно 23 грудня. Вперше цей день відзначався у Європі 2006 року.

Всесвітній день сноуборду

Всесвітній день сноуборду відзначають у Європі, США та навіть у Китаї – скрізь, де лише випадає сніг.

День сноуборду зазвичай стає офіційним відкриттям зимового сезону. Цього дня планується багато різних подій: уроки сноуборду, тестування сноубордів, змагання, концерти.

***

23 грудня в Україні відзначають День військовослужбовців оперативного контролю усіх рівнів (або День штабних спеціальностей та військ спецзв’язку). Мета дня — привернути увагу до невидимих на перший погляд структур, які допомагають створити надійний та безперебійний зв’язок не лише у військовий, а й у мирний час.

Головне управління спецв’язку з’явилося у незалежній Україні в 1992 році й наразі підпорядковується Службі безпеки України.

Прикмети дня

Особливих традицій цього дня не існувало. Люди продовжували готуватися до Різдва та впорядковували всі справи.

Що не можна робити 23 грудня

  • Варто уникати гучних компаній та місць скупчення людей.
  • Не варто вживати алкоголь та важку їжу.
  • Не можна виходити на лід чи плавати у водоймах.

Також цього дня

1790 року на світ з'явився Жан Франсуа Шампольон, французький історик. У 1822 році Шампольон розшифрував текст Розетського каменю, чим започаткував єгиптологію як науку.

1888 – у ніч із 23 на 24 грудня голландський художник Вінсент Ван Гог в Арлі відрізає собі ліве вухо. У жовтні до нього приїхав Поль Гоген і вони вісім тижнів працювали разом. Але між художниками почали виникати тертя, і під час однієї із сварок Ван Гог навіть погрожував лезом Гогену, але друг не постраждав, а лють художника пізніше звернулася до самого себе.

1909 – відбулася одна з перших документально зафіксованих зустрічей землян із НЛО. У небі над Бостоном (США) було помічено великий предмет овальної форми з отворами, що нагадують ілюмінатори, як тоді писали, підводного човна.

1916 – народився Діно Різі, італійський режисер («Запах жінки»).

1917 – під Харковом, у районному центрі Валки, народилася «третя блондинка Радянського Союзу», зірка кінематографа 30-х та 40-х років Валентина Сєрова («Дівчина з характером», «Жди меня»).

1934 – у Харкові в сім'ї військовослужбовця та директора ательє мод народилася актриса Наталія Фатєєва («Три плюс два», «Джентльмени удачі», «Місце зустрічі змінити не можна»).

1947 – американські вчені Вільям Шоклі, Уолтер Браттейн та Джон Бардін з Bell Laboratories створили транзистор. Наступного року вони оголосили про своє відкриття, а 1956 року були удостоєні Нобелівської премії.

1954 – перша успішна пересадка нирки у світі. Рональд Херрік пожертвував нирку своєму братові-близнюкові Річарду. Трансплантація відбулася у шпиталі Brigham у Бостоні, штат Массачусетс. Операція дозволила братові Херріка прожити вісім років.

1968 – американські астронавти Борман, Лоуелл та Андерс стали першими людьми, що облетіли Місяць.

1991 – Незалежність України визнали Казахстан, Ліхтенштейн, Швейцарія і Коста-Рика. Встановлено дипломатичні відносини з Казахстаном.

1994 – офіційно видано Указ про автономну територіальну освіту Гагаузія (Gagauz-Yeri) у складі Республіки Молдова.

2015 – російські хакери здійснили кібератаку на енергетичні компанії України.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Василь, Давид, Іван, Макар, Павло, Ян.
за Юліанським календарем: Анатолій, Ангеліна, Ганна, Григорій, Євген, Євдокія, Іван, Костянтин, Лаврентій, Міна, Михайло, Микола, Олександр, Олександра, Олексій, Петро, Сергій, Степан, Тетяна, Фекла, Хома, Яків.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день