27.05.2023  07:30   Рита Парфенова

27 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку в останню суботу травня в Україні відзначається День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження.

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження

Цей день є професійним святом працівників, так чи інакше пов'язаних із друкарством, згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року.

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій 1491 року з'явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн, вона розпочала видання книг на кирилиці у тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Першу друкарню в Україні започаткував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 років, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (1574 року), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Справжнім шедевром друкованого мистецтва стала Острозька Біблія, завершена 1581 року. Острог став також першим в Україні центром видання тодішньої публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою».

Одним із осередків друкарства в Україні була Печерська Лавра. Заснована 1616 року Київська лаврська друкарня працювала три століття.

Крім друкарень кириличного шрифту, в Україні працювали і латинсько-польські: першою була невелика друкарня у Львові, яка діяла в 1592—1602 роках.

Загалом в Україні у 1574-1648 роках діяло 25 друкарень. Головними центрами видавничої діяльності були великі торгові міста Київ, Львів, Острог. Тут були як кадри ремісників, книжників, редакторів, а й можливості ширшого збуту. За великих друкарень були свої книгарні. Продаж книг займалися також працівники друкарень, купці та крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.

Мав Україну й негативний досвід руйнування книговидання, починаючи з 1720 року, коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою. Українське книговидання часом трохи тепліло, але не вмирало. Навіть у складний період між Першою та Другою світовими війнами у Галичині існувало близько 50 українських видавництв.

До війни у сфері видавничої діяльності в Україні діяло близько 6000 підприємств, де працювало понад 45 тисяч осіб (від продавців у книгарнях та кіосках до керівників великих видавничих центів та медіамагнатів) та остання субота травня – свято для кожного з них.

***

Щороку 27 травня у світі відзначають День захисту від Сонця (Sunscreen Protection Day). Дату закріпили, щоб нагадати про вплив ультрафіолету на організм людини. Сонячні промені потрібні всьому живому на Землі — від рослин і тварин до людей. Вони сприяють виробленню вітаміну Д, зміцнюють імунітет, лікують як від депресії та хандри, так і від деяких захворювань шкіри — атопічного дерматиту, псоріазу, екземи. Однак тривала дія ультрафіолетового випромінювання завдає організму непоправної шкоди.

Якщо ходити по сонцю без головного убору, можна заробити сонячний або тепловий удар. Крім того, на шкірі, яка неодноразово зазнавала впливу сонячних променів, часто з’являється пігментація, яка також призводить до раку шкіри.

Щоб зберегти здоров’я шкірних покривів, радять користуватися сонцезахисними кремами, які запобігають фотостарінню шкіри.

***

27 травня відзначається День сміливих рішень. Свято придумане для того, щоб у невпевнених людей з'явився привід наважитися на зухвалий відчайдушний крок.

У кожної людини в житті є вчинки, на які вона не наважується. Цей день – чудова нагода зробити той крок, на який не вистачало внутрішніх сил раніше.

Також цього дня

1878 року з'явилася на світ Айседора Дункан, американська балерина, одна з основоположниць танцю модерн.

1895 – англійський винахідник Бірт Акрес запатентував кінопроектор.

1930 – американець Річард Дрю запатентував прозору стрічку, що клеїться. У вересні компанія 3M випустила її у продаж під назвою cкотч (scotch). Новинку використовували для захисту скла автомашини під час фарбування.

1937 – у Сан-Франциско урочисто відкрився міст над протокою Золоті ворота – один із найкрасивіших у світі. Міст завдовжки 1280 метрів із шістьма рядами руху та двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах товщиною 93 см, закріплених на сталевих опорах висотою 227 м.

1970 – народився Джозеф Файнс, англійський кіноактор («Закоханий Шекспір», «Ворог біля воріт»), молодший із братів.

1971 – народився Пол Беттані, англійський кіноактор («Код да Вінчі», «Ігри розуму», «Господар морів: на краю землі»).

1985 – жителі англійського села Гуд-Істер за 7 годин сплели гірлянду з квітів завдовжки 2120 метрів.

1988 – американцем Дейлом Нельсоном у Пенсільванії було встановлено рекорд: за 24 години він зробив 301 стрибок з парашутом.

1991 – до Книги рекордів Гіннесса потрапили два американські витівники: Джеймс Деді кинув виноградину на 99.82 м, а Пол Джей Тавілла зумів зловити її ротом.

2000 – з самого ранку в Італії було зупинено комп'ютери всіх інформаційних агенцій. Таким чином почався 24-годинний страйк усіх працівників засобів масової інформації. Журналісти вимагали поновлення загальнонаціональної трудової угоди. Коротше підвищення зарплати хотіли.

2009 – на базі Національного авіаційного університету створено Інститут Аеронавігації.

2015 – прокуратури Швейцарії та США заарештували 7 вищих посадових осіб ФІФА та всього 14 осіб – за звинуваченням у корупції, рекеті, шахрайстві та відмиванні грошей.

Іменини відзначають: Іван, Леонтій, Макар, Максим, Марк, Микита, Олександр, Петро, Тихін.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день