25.05.2023  07:30   Рита Парфенова

Як Харків став столицею цивільної авіації: свята, прикмети, традиції 25 травня

Пасажирські польоти в Україні розпочалися з Харкова 25 травня 1924 року.

Аеропорт Харкова


Харків – тодішня столиця України – у 20-х роках минулого століття був двигуном прогресу для всієї країни.

25 травня 1924 року у Харкові було відкрито перші регулярні пасажирські авіарейси.

Історія цивільної авіації України бере свій початок у нашому місті. Саме у Харкові 26 березня 1923 року було засновано акціонерне товариство «Укрповітряшлях», одним із завдань якого була організація регулярних авіарейсів.

25 травня 1924 року було відкрито перші регулярні пасажирські лінії «Укрповітряшляху»: Харків-Полтава-Київ та Харків-Кіровоград-Одеса. Ґрунтова злітно-посадкова смуга знаходилася на північній околиці міста за міським парком, у Сокільниках – там, де зараз розташовується авіазавод. 1928 року з Харкова почали виконуватись перші міжнародні рейси за маршрутом Харків-Тегеран.

* * *

Ідея присвятити 25 травня зниклим дітям народилася в Америці. Установа Міжнародного дня зниклих дітей стала спробою привернути увагу світової громадськості до проблеми зникнення неповнолітніх, проблеми захищеності дітей від викрадень, важких життєвих ситуацій та протиправної експлуатації.

25 травня 1979 року дорогою додому зник американський шестирічний школяр Евіан Пейтс, його шукали всім світом, але пошуки не мали успіху. Через чотири роки після цієї події президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих дітей, а ще через рік, 1984-го, було засновано Національний центр пошуку зниклих та експлуатованих дітей.

Незабаром цю ініціативу підтримали і в низці європейських країн, і в 1997 році було створено Міжнародний центр пошуку зниклих та експлуатованих дітей. Саме з його ініціативи у 2010 році і було започатковано Міжнародний День зниклих дітей та встановлено його дату – 25 травня.

Символом дня є зображення синьої незабудки, а 25 травня, у Міжнародний день пошуку зниклих дітей, волонтери будуть роздавати сині стрічки – на знак того, що тисячі людей у всьому світі пам'ятають про зниклих і поки що не знайдених малюків і хочуть, щоб вони повернулися додому.

***

2009 року Європейська тироїдна асоціація запропонувала відзначати 25 травня Всесвітній день щитовидної залози. Цю ініціативу підтримали й інші лікарські спільноти подібної спрямованості, які працюють в Азії, Північній та Латинській Америці.

Згідно з медичною статистикою, на різні проблеми в роботі щитовидної залози страждає до третини всього населення планети. Вузлові освіти виявляються у 30 відсотків дорослих, зоб (збільшення залози внаслідок дефіциту йоду) – у 10–30 відсотків.

Тим часом більшість захворювань цього важливого органу («щитовидка» виробляє гормони, що беруть участь у регуляції обміну речовин і зростання клітин) на сьогоднішній день вважаються виліковними. Щодо захворювань, викликаних дефіцитом йоду, то їх цілком можна запобігати – наприклад, за допомогою програм загального йодування харчової солі, яка діє у багатьох країнах світу.

***

25 травня 1963 року на 1-й конференції урядів африканських країн в Аддіс-Абебі (Ефіопія) було створено міждержавну Організацію африканської єдності (ОАЄ). Цей день, коли було підписано її статут тридцятьма африканськими країнами, за рішенням ООН, щорічно відзначається як День визволення Африки.

***

А ще 25 травня відзначається чудове свято – День рушника. Він присвячений пам'яті відомого британського письменника, автора гумористичних фантастичних творів Дугласа Адамса. У своєму романі «Автостопом по галактиці» Адамс описав рушник як незамінну для автостопника річ. Вперше цей день відзначався 2001 року, за два тижні після його смерті 11 травня. Цього дня шанувальники його творчості носять із собою рушник.

Прикмети дня

Зазвичай до цього дня зацвітає горобина, яку в народі вважають захисницею від вогню та пожеж. За традицією, 25 травня зривали горобину і ставили у вазу. Вважалося, що довше вона простоїть, тим довше домочадцям сприєтиме удача.

Що не можна робити 25 травня

Похід у гості радять відкласти.
Дівчатам без пари рекомендують не одягати одяг темних тонів цього дня.

Також цього дня

У 5493 до н. е. було створено світ. Хоча це все ж таки умовна дата, від якої вела літочислення олександрійська хронологія.

996 – у Києві освячено першу на Русі кам'яну церкву в ім'я Пресвятої Богородиці, знамениту Десятинну церкву.

1709 – російський загін полковника Яковлєва зруйнував Запорізьку Січ за перехід частини запорізьких козаків на бік Мазепи. Але 1734 року на місці Старої Січі було створено Нову Січ.

1926 – у Парижі Самуїлом Шварцбардом, уродженцем міста Ізмаїл, убито голову Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюру. Згідно з деякими джерелами, вбивця був анархістом, особисто знайомим із Нестором Махном, з яким напередодні вбивства Петлюри він спробував поділитися своїми планами. За спогадами самого Махна, той спробував відмовити Шварцбарда від вбивства і навіть попередити Петлюру, але марно.   Пізніше Нестор Махно погодився виступити на суді у справі Шварцбарда та свідчити на користь Петлюри, заперечуючи, зокрема, антисемітизм українського лідера.

1939 – народився сер Йєн МакКеллен, британський актор, визнаний майстер шекспірівського репертуару. Втім, звичайному глядачеві він більше відомий як маг Гендальф із «Володаря кілець» або мутант Магнето із «Людей Х».

1948 – народився Клаус Майне, вокаліст «Scorpions».

1963 – народився Майк Майєрс, канадський актор, комік, сценарист та продюсер фільмів. Остін Пауерс, коротше.

1976 – народився Кілліан Мерфі, ірландський актор («гострі козирки», «28 днів по тому», «На краю», «Ад»).

1977 – у кінотеатрах розпочався показ фільму «Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія», який став першим за розмірами касових зборів. А рівно через 6 років на екрани США вийшов фільм «Зоряні війни. Епізод VI: Повернення Джеда».

1979 – народилася Маша Єфросиніна, українська телеведуча.

1996 – у Києві відновлено пам'ятник княгині Ользі, зруйнований 1919 року.

2001 – у Сан-Франциско з'явився зовсім новий вид палива для автомобілів – фруктовий бензин, який є абсолютно новим видом палива – біодизельний.

2014 – Петра Порошенка обрано Президентом України.

2020 – в Міннеаполісі (США) при затриманні було вбито чорношкірого американця Джорджа Флойда, це спричинило масові протести серед населення з жертвами.

Іменини відзначають:

Герман, Денис.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день