30.10.2022  07:30   Рита Парфенова

30 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Професійне свято працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства щорічно відзначається в останню неділю жовтня.

 День автомобіліста та шляховика

Коріння свята сягає ще за часів Союзу. Тоді відзначався День працівника автомобільного транспорту, просто День водія. Але з 1993 року відповідно до Указу Президента № 452/93 в Україні почали відзначати День автомобіліста та шляховика. І тепер його відзначають не лише ті, хто власне сидить за кермом, а й усі працівники дорожньо-транспортної галузі загалом.

Прикмети дня

30 жовтня вшановується пам'ять святого пророка Осії, який мав дар сповіщати про лиха.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то й осінь буде такою. «На пророка Осію колесо прощається з віссю», – говорили вони, подрузуючи, що як транспаорт пора міняти віз на сани.

Візки ставили в сараї до весни, а перед тим перевіряли їхню справність. А по останньому скрипу коліс вози гадали про врожай. Якщо колеса їдуть тихо і не скриплять — наступного року вродить багато хліба та овочів.

За звуком колеса судили і про наявність/відсутність грошей наступного року. Якщо голосніше скрипить ліве колесо, то більшу частину грошей доведеться віддати, а якщо праве – зможете зробити накопичення.

Дітям цього дня загадували загадки про колеса та візи. Відомі, наприклад, такі: «Пані підфарбована, поперек підперезана, а спина намазана»; «Чотири братики вмовилися ганятися, як не біжать, один одного не наздоженуть»; "Один іде, чотирьох за собою веде, а п'ятий сидить, на всі очі дивиться".

У минулі часи знахарі радили не відвідувати лазню.

Також цього дня

1751 – народився Річард Шерідан, ірландський драматург та політик («Суперники», «Поїздка до Скарборо», «Школа злослів'я»).

1871 – народився Поль Валері, французький поет і філософ («Юна Парка», «Морський цвинтар», «Зошити»).

1848 – у Львові розпочався перший з’їзд українських діячів науки – «Собор російських учених».

1877 – у Харкові народився Костянтин Іванович Платонов, психіатр та психоневролог, відомий своїми дослідженнями в галузі психотерапії та гіпнозу, автор оригінальної методики знеболювання гіпнозом під час пологів, учень В. М. Бехтерєва.

1888 - Джон Лауд (Уеймут, шт. Массачусетс) запатентував кулькову ручку.

1937 – народився Клод Лелюш, французький кінорежисер («Чоловік і жінка», «Шлюб», «Кіт і миша»).

1938 – у США на радіостанції CBS відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса «Війна світів», стилізована під прямий репортаж із місця подій. Багато американців повірили у реальність подій, що викликало небачену паніку.

1941 – почалася блокада Севастополя із суші під час 2-ої світової війни. Після 250 днів оборони у липні 1942 року Севастополь капітулював.

1960 – народився Дієго Марадона, футболіст, колишній головний тренер збірної Аргентини.

1967 – вперше в космосі здійснено автоматичне стикування кораблів, це були апарати «Космос-186» та «Космос-188», які були прототипами космічного корабля Союз.

1974 – в'язні мордівських таборів уперше відзначили голодуванням день політв'язнів. З 1991 року відзначається День пам'яті жертв політичних репресій.

1987 – у Києві дебютував український рок-гурт «Воплі Відоплясова» (скорочено ВВ).

1990 – здійснено стикування тунелю, що поєднав Англію та Францію під Ла-Маншем.

Іменини відзначають:

Анатолій, Андрій, Антон, Дем'ян, Ізабелла, Йосип, Кузьма, Лазар, Леонтій, Олександр, Осія, Сергій, Софія, Юліан.
 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день