03.10.2022  07:30   Рита Парфенова

3 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно 3 жовтня у багатьох країнах проводяться заходи у рамках Всесвітнього дня тверезості та боротьби з алкоголізмом.

Всесвітній день тверезості та боротьби з алкоголізмом

Вважається, що 3 жовтня було обрано як дату проведення Дня тверезості на згадку про Джона Фінча – громадського діяча США кінця 19 століття, який боровся з пияцтвом. Все своє життя ця людина присвятила освіті населення штату, в якому жила, проводячи лекції та семінари на тему шкоди алкоголю та боротьби з алкоголізмом.

День тверезості не належить до офіційних, оскільки не має подібного статусу і не була заснована жодною з міжнародних організацій. Тим не менш, медики та соціальні працівники по всьому світу б'ють на сполох і закликають людство звернути увагу на проблему алкоголізації та її наслідки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 2,5 мільйона смертей у всьому світі щорічно пов'язані зі зловживанням алкоголем.

***

Щороку першого понеділка жовтня відзначається встановлене ООН свято – World Habitat Day. Одним із близьких за змістом перекладів російською може бути – Всесвітній день житла (місця проживання).

2022 року Всесвітній день Хабітат проходить під гаслом «Враховувати розрив. Не залишати нікого і нічого позаду» і розглядає проблему зростаючої нерівності у містах та населених пунктах.

Всесвітній день Хабітат 2022 покликаний привернути увагу до зростаючої нерівності та вразливості, що посилюються потрійною кризою — пандемією COVID-19, кліматом та конфліктами.

* * *

З 1996 року до Всесвітнього дня житла приурочено і Всесвітній день архітектури – до цього архітектори відзначали своє професійне свято першого понеділка липня.

Міжнародна спілка архітекторів була створена відразу після Другої світової війни. Тоді його метою стало вирішення нагальної проблеми відновлення зруйнованих війною міст, населених пунктів та промислових підприємств – наслідків Другої світової війни. Зараз у МСА налічується близько ста національних секцій та понад мільйон архітекторів.

Традиційно цього дня архітектори у всьому світі збираються на конференції, на яких вони обговорюють умови та результати своєї діяльності, розглядають проблеми архітектурної освіти, влаштовують творчі дискусії. Цього дня організовуються виставки.

* * *

Щороку першого понеділка жовтня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день лікаря, який вважається днем ​​солідарності та активних дій лікарів усього світу. Адже головна мета доктора будь-якої національності – покращення та збереження здоров'я пацієнтів.

Ініціаторами створення цього свята виступили Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів». Щороку близько тисячі лікарів від цієї організації допомагають людям у різних країнах (у тому числі і в гарячих точках) світу, надаючи медичну допомогу всім, хто потрапив у надзвичайну ситуацію, без будь-якої дискримінації та відмінності. Також волонтери організації займаються профілактичною та просвітницькою роботою, спрямованою на боротьбу зі СНІДом та наркоманією.

Також цього дня

У 1533 жителі села Віттенберг (Німеччина) продали все майно у зв'язку з передбаченням проповідником Штифелем кінця світу.

1625 – згідно з класикою, було призначено бал, на якому королева Ганна мала з'явитися з підвісками, подарованими їй королем. Врятувати честь королеви від підступів кардинала-інтригану були покликані відважні мушкетери.

1812 – у селищі Микита під Ялтою було закладено Нікітський ботанічний сад.

1886 – у Харкові народилася Варвара Каринська, російська та американська художниця по костюмах, автор сценічних костюмів для кіно та балету, її робота вплинула на сучасний вид балетної пачки.

1900 – народився Томас Вулф, американський письменник («Озирнися на дім свій, ангел», «Про час і річку», «Павутина і скеля», «Додому повернення немає»).

1906 - SOS (... _ ...) затверджується міжнародним сигналом лиха, замінивши позивний CQD. Попри поширене переконання, SOS не є абревіатурою. Це просто випадково обрана послідовність, зручна для запам'ятовування і легко розпізнається на слух. Фрази, які часто пов'язують із цим сигналом, такі як Save Our Ship (рятуйте наш корабель), або Save Our Souls, Save Our Spirits (рятуйте наші душі), або Swim Or Sink (пливіть або потонемо) ), або навіть "Stop Other Signals" (припиніть інші сигнали) з'явилися вже після прийняття сигналу.

1911 – народилася Ванга (справжнє ім'я Вангелія Пандева-Гуштерова, за іншими джерелами народилася 31 січня), болгарська народна цілителька, яка ясновидить.

1917 – у Чигирині розпочався Всеукраїнський з'їзд козацтва, під час якого затвердили статут організації та обрали її Генеральну раду на чолі з Павлом Скоропадським.

1925 – на вулиці Римарській, 21 у Харкові відкрили державний театр опери та балету – перший український стаціонарний оперний театр. Спочатку театр мав назву Українська державна Столична Опера. З 1931 року він став Харківським театром опери та балету, у 1934 році отримав статус академічного, з того ж часу широко відомий під абревіатурою ХАТОБ. 1944 року театру було присвоєно ім'я М. Лисенка, у 1991 році переселився до новозбудованої будівлі на Сумській, 25, а у 2010-му він отримав статус національного, додавши до абревіатури ще одну літеру – ХНАТОБ.

1932 - англійська газета "Таймс" постала перед читачами в новому вигляді. З ініціативи консультанта газети Стенлі Морісона було розроблено однойменний шрифт «Times New Roman», який відомий практично кожному користувачеві персональних комп'ютерів.

1935 – народився Армен Джигарханян, актор театру та кіно. Починаючи з 60-х років 20 століття, актор знявся більш ніж у 170 фільмах.

1945 – створено Всесвітню федерацію профспілок.

1945 – у віці 10 років Елвіс Преслі взяв участь у конкурсі юних талантів та завоював другий приз. За пісеньку «Стара овечка» він отримав 5 доларів.

1949 – народився Олександр Рогожкін, російський режисер, сценарист («Особливості національного полювання», «Операція «З Новим роком!», «Блокпост», «Особливості національної риболовлі», телесеріал «Менти»).

1956 – у Нью-Йорку продемонстровано перший у світі атомний годинник для комерційного продажу – «Atomichron».

1962 – народився Сергій Кузьмінський (пом. 2009), український музикант, діджей, лідер гурту «Брати Гадюкіни».

1964 – народився Клайв Оуен, англійський актор («Король Артур», «Близькість», «Місто гріхів», «Професіонал»).

1969 – народилася Гвен Стефані, модельєр, актриса, солістка "No Doubt".

1973 – народилася Нів Кемпбелл, канадська кіноактриса («Крік 1-4»).

1976 – народився Шонн Вільям Скотт, американський актор («Американський пиріг 1-3», «Джей і Мовчазний Боб завдають удару у відповідь», «Пункт призначення»).

1990 - об'єдналися Федеративна Республіка Німеччина та Німецька Демократична Республіка, яка перестала існувати як суверенну державу. Відзначається як День німецької єдності.

1995 - на телеканалі TV Tokyo відбулася прем'єра культового аніме-серіалу "Євангеліон".

2003 – жителі Тибету провели свій конкурс краси: на нього наважилася з'явитися лише 1 дівчина (організатори отримали 10 заявок від претенденток, але у підсумку на участь у конкурсі наважилася лише одна з них – 20-річна Церінг К'ї). К'ї отримала титул «Міс Тибет» та приз $2.000.

2013 – Україна стала асоційованим членом CERN (Європейська асоціація ядерних досліджень).

Іменини відзначають: Василь, Єфрем, Іван, Іларіон, Михайло, Олег, Олександр, Тетяна, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день