25.09.2022  07:30   Рита Парфенова

25 вересня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку четвертої неділі вересня в Україні за традицією відзначається День машинобудівника.

День машинобудівника

У машинобудівному комплексі України, що включає понад 20 спеціалізованих галузей, налічується понад 2800 промислових підприємств та 230 організацій, які виконують наукові та науково-технічні роботи. Загальна кількість працюючих – понад 1 мільйон осіб.
 
В Україні функціонує досить розгалужена структура транспортного машинобудування, куди входять підприємства із виробництва тепловозів, вагонів, легкових та вантажних машин та інших видів транспорту.
 
Основними складовими ринку машинобудівної промисловості України є продукція таких галузей, як транспортне та енергетичне машинобудування, автомобілебудування, а також машинобудування для нафтохімічної та хімічної, металургійної та гірничодобувної промисловості, верстатобудування.

* * *

Всесвітній день фармацевта був заснований у 2009 році на Всесвітньому конгресі фармації та фармацевтичної науки у Стамбулі, Туреччина. Вибір припав на 25 вересня через те, що цього дня в 1912 році було засновано Міжнародну фармацевтичну федерацію (International Pharmaceutical Federation - FIP). До її складу входить 140 національних асоціацій фармацевтів та фармацевтичних вчених.

Також цього дня


У 1513 році іспанський конкістадор Васко Нуньєс Де Больоа з загоном зі 190 іспанців і 600 індіанців-носильників перетнув Панамський перешийок і першим з європейців побачив Тихий океан.
 
1765 – народився Міхал Огінський, польський композитор та політичний діяч, автор полонезу «Прощання з Батьківщиною».
 
1789 – конгрес США запропонував прийняти 12 поправок до конституції, відомих нині як Білль про права.
 
1794 – імператриця Катерина II наказала заснувати Одесу.
 
1818 – англійський лікар Джеймс Бланделл провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини.
 
1897 – народився Вільям Фолкнер, американський письменник, Нобелівський лауреат 1949 року «за його значний і з художнього погляду унікальний внесок у розвиток сучасного американського роману» («Світло у серпні», «Місто», «Особняк»).
 
1932 – народився Анатолій Солов'яненко, український оперний співак (лірико-драматичний тенор), народний артист СРСР.
 
1944 – народився Майкл Дуглас, американський кіноактор, який зазнав на власній шкурі тиску «основного інстинкту».
 
1968 – народився Вілл Сміт, американський кіноактор та реп-виконавець.
 
1969 – народилася Кетрін Зета-Джонс, британська кіноактриса.
 
1974 – у журналі «Сайєнс» вперше наведено дані досліджень, які свідчать про те, що аерозолі сприяють руйнуванню озонового шару Землі.
 
2000 – 82-річна ізраїльтянка склала іспит з водіння автомобіля лише на 36-й раз. Навчитися керувати машиною вона хотіла, щоб самостійно поїхати в гості до своїх батьків до Tель-Авіва, але на жаль вона так довго вчилася, що її батьки встигли померти, так і не дочекавшись візиту дочки.
 
2003 – Франція збудувала найбільший в історії кораблебудування пасажирський лайнер Queen Mary-2. Вартість його будівництва становила 910 млн доларів. Висота 21-палубного судна досягає 72 м, а в довжину лайнер становить 345 метрів. Гудок судна чути на відстані 16 км. Лайнер здатний вмістити понад 3 тисячі пасажирів.
 
Іменини відзначають: Амелія, Владислав, Данило, Іван, Микола, Олексій, Опанас, Семен, Федір, Юліан.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день