21.08.2022  07:30   Рита Парфенова

21 серпня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

21 серпня – день, коли інтернет оселився у мобільних телефонах.


Фото з відкритих джерел

реєстрація доменних імен у новому домені загального користування .mobi

Цього дня 2006 року розпочалася реєстрація доменних імен у новому домені загального користування .mobi, призначеному для мобільних пристроїв.

***

Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму заснований ООН у грудні 2017 року. Мета нової дати, що відзначається 21 серпня, – віддати належне жертвам тероризму та особам, які постраждали від нього, та стати імпульсом для підтримки їх та сприяння захисту та повному здійсненню їхніх прав та основних свобод.

Сьогодні тероризм – світова проблема, на яку страждають різні країни. Однак, про жертв часто забувають, і ігнорування їхніх прав може мати для них серйозні наслідки. Небагато держав мають ресурси або можуть задовольнити середньострокові та довгострокові потреби жертв, що необхідно для реабілітації та інтеграції в суспільство.

Жертви терактів можуть впоратися з травмами та налагодити гідне життя лише за допомогою довгострокової багатоцільової підтримки, включаючи заходи фізичної, психологічної, соціальної та фінансової реабілітації. Тому підтримка жертв тероризму та захист їх прав є головним обов'язком держав.

Також цього дня

1560 – цього дня відбулося передбачене повне сонячне затемнення, і цей факт так вразив 13-річного датського хлопчика Тихо Браге, що після денних занять юриспруденцією він ночами почав вивчати зоряне небо та став найзнаменитішим астрономом свого часу.

1803 – австралійська газета «Сідней газет» вперше у світі дала докладний опис коали.

1841 – Джон Хемптон запатентував підйомні жалюзі.

1906 – народився Фріц Фреленг, американський мультиплікатор, п'ятиразовий лауреат Оскара, «батько» Рожевої Пантери.

1911 – із Лувру викрали портрет Мони Лізи. Через два роки картину випадково виявили у Флоренції. Затриманий пізніше викрадач на ім'я Вінченцо Перуджі пояснив вчинене бажанням відновити справедливість, повернувши Італії вкрадений Наполеоном I шедевр.

1952 – народився Глен Хьюз, англійський вокаліст, бас-гітарист, автор пісень, працював у групах Deep Purple, Black Sabbath, Phenomena, HTP.

1956 – народилася Кім Кетролл, американська актриса (Саманта Джонс у серіалі «Секс у великому місті»).

1967 – народилася Керрі-Енн Мосс, канадська кіноактриса, яка зіграла роль Трініті у «Матриці».

1975 – Державна комісія підписала акт про приймання в експлуатацію першої дільниці першої черги Харківського метро з оцінкою «відмінно». Перша пускова ділянка Свердловсько-Заводської (зараз Холодногірсько-Заводської) лінії довжиною 10,4 кілометра включала вісім станцій: «Вулиця Свердлова» (Зараз «Холодна Гора»), «Південний Вокзал», «Центральний Ринок», «Радянська» (зараз «Площа Конституції»), «Проспект Гагаріна», «Спортивна», «Завод імені Малишева», «Московський проспект» (зараз «Турбоатом»). Також до нього увійшли електродепо «Московське» (зараз «Салтівське»), будинок Зв'язку та управління метрополітену.

1981 – вчені вперше повідомили про загрозу глобального потепління Землі.

1996 – засновано відзнаки Президента України – орден «За мужність».

1996 – на Київській універсальній біржі відбулися перші торги у гривні із ф'ючерсними контрактами.

2004 – напередодні урочистостей з нагоди 350-річчя Харкова відкрито ділянку Олексіївської лінії метро – дві станції «Ботанічний сад» та «23 Серпня». Подія вважалася настільки значущою, що у церемонії відкриття брав участь другий президент України Леонід Кучма.

2005 – Блаженніший Любомир Гузар офіційно змінив свій титул на «Верховний Архієпископ Києво-Галицький» та переніс резиденцію до Києва.

2012 – у Харкові з'явився відкрити велосипедисту на Білгородському шосе, за 500 метрів від Меморіалу Слави. Автор пам'ятника – відомий харківський скульптор Олександр Рідний. Зараз повз пам'ятник проходить асфальтована велотраса.

2013 – у Харкові біля Палацу спорту відкрито пам'ятник Володимиру Висоцькому. Пам'ятник був присвячений 35-річчю серії концертів, які Висоцький давав у Харкові 1978 року. Пам'ятник входить до спортивно-меморіального комплексу «Вертикаль» і розташований поруч із відкритим скеледромом.

Іменини відзначають: Герман, Григорій, Омелян, Йосип, Леонід, Мирон, Мойсей, Микола, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день