25.12.2023  07:30   Рита Парфенова

25 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

З 2023 року, після переходу на новоюліанський календар, українці святкують Різдво 25 грудня.

Католицький світ відзначає Різдво

Особливою традицією українського Різдва є колядки — веселі пісні на релігійну тематику. Колядники обходять будинки, тримаючи в руках велику зірку, та розважають своїх сусідів і членів родини за гроші і солодкі подарунки. Здавна наші предки вірили, чим більше кодядників прийде до хати, тим більше багатства і щастя буде в ній наступного року.

Святкування самого Різдва починається від самого ранку. Українці зустрічають це велике свято словами "Христос народився!" і чують у відповідь "Славімо Його!". Святкування переважно проходить у родинному колі. Святковий стіл завжди щедрий, вже не пісний. Цього дня прийнято згадувати покійників, родичів та друзів.

Ще один важливий символ Різдва — вертеп. Деякі історики впевнені, що українці вже у XVII столітті виставляли на Різдво вертепну драму. Цей звичай був загальнопоширеним по всій Україні.

Особливе місце в українській оселі в різдвяний період займає дідух. Його заведено ставити на кут стола або будинку. Створюють його зі снопа, якого збирали ще під час закінчення жнив. Сніп зберігали впродовж всієї зими як символ родючості, життя та безкінечності.

Загалом 25 грудня Різдво відзначають західні християни, протестанти, а також православні церкви, котрі прийняли новоюліанський календар. Причому в кожній країні гастрономічні, різдвяні традиції серйозно відрізняються. Одностайність лише в головній страві - різдвяній індичці, хоча і тут можна вибрати те, що дійсно вам до смаку і замінити індичку на качку або гусака.

В Англії обов'язково подадуть індичку з кисло-солодким соусом з аґрусу та на десерт пригостять ромовим пудингом, який під час подачі на стіл підпалюють. За океаном – у США – також пригостять індичкою, але замість агрусу запропонують журавлинний соус.

Німецькі різдвяні традиції зовсім не схожі одна на одну. Наприклад, у Нюрнберзі, де проходять знамениті на всю Європу різдвяні базари, пригощають фігурними пряниками, а у Дрездені – незвичайним місцевим кексом.

Китайці на Різдво пригостять своєю фірмовою стравою – качкою по-пекінськи, щоправда, християн-католиків у цій країні не так багато, тому доведеться пошукати смачне різдвяне частування.

Суворі норвежці люблять їжу серйозніше і солодощам віддають перевагу ребрам ягняти з вареною картоплею, а в деяких областях країни із задоволенням поласують свининою або навіть різдвяною рибою.

Темпераментні італійці, найімовірніше, віддадуть перевагу морепродуктам, але обов'язково поставлять на стіл свої місцеві пельмені, виготовлені з прісного тіста.

У скромних португальців на Різдво та частування цілком собі скромне – сушена тріска.

Зате іспанці ніколи не відмовлять собі в задоволенні щільно поїсти і приготують до столу ціле порося, засмажене на рожні. Крім смаженої свині на іспанському столі Ви знайдете різні морепродукти та численні солодощі. Ще за однією гарною іспанською традицією – у різдвяну ніч кожна сім'я має запросити за стіл самотнього старого чи бідняка.

Також цього дня

336 року відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва Христового в Римі.

1741 – Цельсій винайшов шкалу виміру температури, чим залучив громадськість до поняття градуса.

1855 – у Кінгстоні (Канада) відбулася перша гра у хокей.

1895 – на ялинці, що стояла перед Білим будинком у США, спалахнула перша електрична гірлянда. Електричні ялинкові гірлянди були винайдені в США і вперше прикрасили новорічну ялинку в будинку інженера Едварда Джонсона в середині 1880-х років через три роки після винаходу електричної лампочки. Різдвяне дерево Джонсона було прикрашене зробленими вручну гірляндами з електричних лампочок різних кольорів: червоного, білого та синього. Різнокольорові лампочки блимали, а ялинка крутилася. Колби ламп були зроблені вправними склодувами.

1895 – народився Григорій Верьовка, український композитор та хоровий диригент, творець українського народного хору.

1899 – народився Хамфрі Богарт, американський кіноактор («Мальтійський сокіл», «Касабланка»). Американський інститут кіномистецтва назвав Богарта найкращим актором в історії американського кіно.

1917 – утворено Українську РСР (з 1922 по 1991 рік – у складі СРСР), з 1991 року – Україна.

1925 – народився Карлос Кастанеда, американський письменник та філософ-містик, гуру руху Нової Ери («Вчення Дона Хуана»).

1951 – у Києві введено в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину.

1954 – народилася Енні Леннокс, шотландська співачка, учасниця дуету «Eurythmics».

1971 – народилася Дайдо, британська поп-співачка.

1976 – народився Армін ван Бюрен, діджей та продюсер у стилі транс та прогресив транс.

1976 – народився Туомас Холопайнен, клавішник та «Songmaker» фінської симфо-метал гурту Nightwish.

1989 – прозстріляно румунського диктатора Чаушеску Ніколае i його дружину Єлену Чаушеску.

1991 – відставка Михайла Горбачова з поста Президента СРСР. Розпад Радянського Союзу.

1991 – президент США Джордж Буш у зверненні до американського народу заявив, що Сполучені Штати визнають незалежність України і готові негайно встановити з нею дипломатичні відносини. Незалежність України визнали Вірменія, Ізраїль, Іран, Мексика, Таджикистан, Туніс.

1992 – Міністерство юстиції України зареєструвало Українське добровільне культурно-просвітницьке правозахисне благодійне товариство «Меморіал» ім. Василя Стуса.

1997 – у Бангкоку виготовлено найбільший у світі різдвяний пиріг вагою 2300 кг (його вистачило на 19212 порцій).

2002 – у Голосіївському місцевому суді Києва завершився процес над 18 членами УНА-УНСО, учасниками масових заворушень 9 березня 2001. Їх засудили на різні терміни позбавлення волі (чотирьох – умовно).

2010 – розпочався аномальний крижаний дощ, що пройшов за два тижні за середніми широтами Північна півкуля від Європи до США.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Анфіса, Василь, Григорій, Дмитро, Костянтин, Леонід, Марія, Михайло, Микола, Олександр, Юхим.
за Юліанським календарем: Олександр, Спірідон (Свирид).

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день