03.01.2023  07:30   Рита Парфенова

3 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

1888 року стався прорив у мистецтві пиття: Марвін Стоун із Вашингтона запатентував соломинку для коктейлів.

соломинка для коктейлів

За легендою, першу штучну соломинку з паперу винайшов Марвін Стоун, на що він отримав патент США № 375962 у Вашингтоні 3 січня 1888 року. А вже 1890 року їх виготовлення стало основним бізнесом Стоуна, причому спочатку соломинки для коктейлів робили вручну. Тільки 1906 року було винайдено автомат виготовлення паперових соломинок. У ранньої паперової соломинки був маленький діаметр, щоб під час пиття не можна було «втягнути» кісточку від лимона.

Наступний етап еволюції соломинок стався в середині 1930-х років, коли ріелтер Джозеф Фрідман додав у конструкцію соломинки гофровану ділянку, що дозволяє вигинати її для більшої зручності використання. На що він одержав патент США 28 вересня 1937 року.

Як не дивно, але нікого із виробників соломинок його ідея не зацікавила. Тоді Фрідман заснував корпорацію "Flexible Straw Corporation" з виготовлення "гнучких соломинок" і розпочав масовий випуск свого винаходу. Через 10 років цей бізнес зробив Фрідмана мільйонером.

Нарешті, останній етап еволюції соломинок стався у другій половині 20 століття, коли Отто Дайфенбах (власник невеликого магазинчику швейних машин у Балтіморі) винайшов целофанову соломинку для коктейлів. І хоча, як і в ситуації з Фрідманом, винахіднику самому довелося знаходити шляхи просування свого винаходу на ринок, але його праці були винагороджені. Він сам вигадав верстат для виготовлення таких соломинок, створив свій прибутковий бізнес і досягнув процвітання.

Прикмети дня

3 січня православні християни вшановують пам'ять митрополита Київського та всієї Русі святителя Петра, який народився у другій половині XIII століття. У народі свято називають Петрів день або Петра-напівкорми. Друга назва була пов'язана з тим, що до цього дня половина заготовок на зиму була витрачена. Тому господарі підраховували свої запаси та намагалися розподілити так, щоб їх вистачило до весни.

Раніше цього дня господині відлякували від своїх будинків різну погань і потойбіччя сріблом - вироби з цього металу клали на чільне місце в кімнатах.

Що не можна робити 3 січня

  • Цього дня нікому не можна бажати здоров'я та щастя, адже, за повір'ям, все станеться з точністю до навпаки.
  • Не можна 3 січня підглядати та підслуховувати, бо можна отримати хворобу, пов'язану зі слухом та зором.
  • Заборонено цього дня давати будь-які обіцянки, піднімати із землі речі, оскільки це призведе до втрат.

Також цього дня

106 року до нашої ери народився Марк Туллій Ціцерон, римський оратор, політичний діяч, філософ. Автор численних філософських та юридичних трактатів, листів та судових промов, за якими навчалися красномовству багато покоління юристів давнини, середніх віків та нового часу («Про обов'язки», «Про славу», «Про філософію»).

1825 – керуючий прядильним підприємством у Нью-Ланарці (Шотландія) Роберт Оуен купує 30 000 акрів землі в Індіані, щоб організувати там комуністичну колонію «Нова гармонія». Спроба практично реалізувати утопічні соціалістичні ідеали завершиться крахом.

1871 - Генрі Бредлі з Нью-Йорка запатентував маргарин.

1892 – народився Джон Рональд Руел Толкієн, англійський письменник, англійський письменник, поет, філолог, професор, класик світової літератури XX століття та один із фундаторів жанрового різновиду фантастики — високе фентезі. Автор книжок «Гобіт, або Туди і Звідти», «Володар перснів» та «Сильмариліон».

1915 – на Західному фронті Німеччина почала використовувати першу хімічну зброю – снаряди, наповнені газом.

1924 – англійський дослідник Говард Картер виявив саркофаг Тутанхамона у Долині Королів (Єгипет).

1929 – народився Серджо Леоне, італійський режисер, кіносценарист, реформатор популярного жанру вестернат («спагетті-вестерн»). («Одного разу на дикому Заході», «За жменю доларів», «Одного разу в Америці»).

1956 – народився Мел Гібсон (повне ім'я – Мел Колумкайл Джерард Гібсон), американський актор, режисер та продюсер.

1957 – з'явився перший у світі електронний годинник.

1959 – через 218 років після відкриття європейцями та через 92 роки після придбання в Росії за ціною 2 центи за акр Аляска стала 49-м штатом США.

1992 – Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини із США.

Іменини відзначають:

Леонтій, Михайло, Микита, Петро, Прокоп, Сергій, Уляна, Філарет.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день