21.12.2022  07:30   Рита Парфенова

21 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

День зимового сонцестояння – найкоротший день року з найдовшою ніччю – цього року день припадає на 21 грудня.

День зимового сонцестояння

З цього у Північній півкулі починається астрономічна зима, а у Південній – астрономічне літо. У 2022 році зимове сонцестояння настане о 23:47 21 грудня.

Наші предки вважали, що цього дня бере свою владу грізний Карачун – божество смерті, підземний бог, що наказує морозами, злий дух. Стародавні слов'яни вірили, що він наказує взимку та морозами і вкорочує світлий час доби.

Поступово в народній свідомості Карачун зблизився з Морозом, який сковує землю землею, ніби занурюючи її в смертний сон. Це нешкідливіший образ, ніж суворий Карачун. Мороз – просто король зимових холодів.

Що не можна робити у День зимового сонцестояння

  • Цього дня не можна лаятися, сваритися та скандалити.
  • У День зимового сонцестояння не можна скупитися. Вважається, що щедрі люди будуть обдаровані подвійно, а скуповці отримають по заслугах.
  • Не можна зустрічати цей день у неприбраному домі. Вважається, що це обіцяє неприємності.
  • Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Тому від нечисті намагалися захиститись за допомогою оберегів. Одним із них є гілки ялинки, запах яких відлякує нечисті сили.

Прикмети дня

За народним календарем на 21 грудня припадає день Анфіси Рукоділки.

На Анфісу всім дівчатам на Русі потрібно займатися рукоділлям: прясти, ткати, шити, вишивати. Робити це бажано було на самоті, а якщо не виходило чи не хотілося усамітнюватися – проводити спеціальні обряди від псування.

"На Анфісу дівка шиє, але зайве око при тому шиття - на пристріт", - говорили наші предки і радили молодим рукоділкам обвити навколо зап'ястя шовкову нитку, щоб не вколоти голкою пальців і щоб позіхання з гикавкою не пристали.

Позіхання-ікоти нападали на дівчат тому, що будь-яке рукоділля вважалося на Русі обережним, а нечиста сила намагалася перешкодити цьому.

Щоб вишивка мала магічну силу, у ній нерідко зашифровували різного роду символи. Так, ромби на рушниках позначали родючість; круглі розетки та хрестоподібні фігури на одязі охороняли її власника від нещасть. У традиційних візерунках вишивки зустрічаються також зображення сонця, дерев, птахів, що уособлюють життєві сили природи. Наші пращури вірили в їх силу, вважаючи, що вони принесуть у дім достаток та добробут.

Також цього дня

У 1773 році народився Роберт Броун, шотландський ботанік, який відкрив явище, що отримало назву «броунівський рух». Стосовно людського суспільства броунівський рух можна легко назвати моделлю поведінки людей у веселій, святковій обстановці.

1891 – у залі навчального центру Християнської молодіжної асоціації у Спрінгфілді (штат Массачусетс, США) відбувся перший в історії баскетбольний матч.

1898 – П'єр та Марі Кюрі відкрили радій.

1913 – у недільній додатку до газети «Нью-Йорк уорлд» опублікували перший кросворд. Склав його журналіст Артур Вінн, який іммігрував до США з Англії. У першому кросворді, ідею якого підказала автору давньоримська гра в «магічні квадрати», було 32 слова, він мав форму ромба і не містив усередині чорних клітин. Назвав Вінн свою головоломку "ворд-крос" "перехрестя слів", і згодом це слово трансформувалося спочатку в "крос-ворд", а потім просто в "кросворд".

1937 – народилася Джейн Фонда, американська кіноактриса, засновниця аеробіки, володарка двох «Оскарів».

1937 – у Голлівуді відбулася прем'єра першого повнометражного мультиплікаційного фільму студії Уолта Діснея – «Білосніжка та сім гномів».

1940 – народився Френк Заппа (повне ім'я Френсіс Вінсент Заппа-молодший), американський рок-співак та композитор.

1948 – народився Семюель Л. Джексон, американський актор («Кримінальне чтиво», «Міцний горішок-3», «Зоряні війни», «Червона скрипка»).

1975 – американець Вернер Ерхард встановив світовий рекорд, надіславши 62 824 різдвяних вітальних листівок.

1984 – народився Джексон Ретбоун, американський актор та учасник музичного гурту «100 Monkeys». Більш відомий як виконавець ролі Джаспера Хейла в екранізаціях романів Стефані Майєр «Сутінки».

1988 – дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.

1991 – підписано Алма-Атинську декларацію про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

2007 – до Шенгенської угоди увійшли 9 країн ЄС – Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словакія, Словенія, Угорщина та Мальта.

2010 – у Харкові введено в експлуатацію станцію «Олексіївська».

Іменини відзначають:

Анфіса, Кирило, Потап, Сергій.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день