06.12.2022  07:31   Рита Парфенова

6 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку 6 грудня в Україні відзначають День Збройних Сил України, який було започатковано Верховною Радою України у 1993 році.

6 грудня День Збройних Сил України

6 грудня – історична дата: цього дня 1991 року було прийнято закон України «Про Збройні Сили України». За традицією, щороку президент країни виступає з вітанням усім службовцям української армії, наголошуючи на значній ролі цих людей у ​​підтримці Україною свого незалежного статусу.

Збройні Сили України складаються із Сухопутних, Військово-Морських та Повітряних Сил. Кожна з цих частин має «свій» професійний день, тому День Збройних Сил України виконує особливу функцію – своєрідне поєднання усіх військовослужбовців країни.

Серед завдань української армії – захист суверенітету та територіальної цілісності української держави, забезпечення безпеки її громадян.

Прикмети дня

У православній церкві 6 грудня в Україні вшановується пам'ять святого Митрофана, який відомий як єпископ православної церкви, який жив приблизно в 17-18 столітті. Цього вечора починалися зимові ворожіння: на звужених, долю, багатство та удачу. У народі цю дату називали Митрофанів день.

Українці в Митрофанів день їздили на ярмарки. Вважалося, що всі покупки цього дня підуть на користь, не зіпсуються, будуть служити довго і головне – принесуть радість. Увечері слід було влаштувати ситну вечерю, але з урахуванням того, що слід дотримуватися посту. Також у цей день обов'язковим вважалося пекти пироги та варити пиво.

Дівчата ворожили цього вечора і ворожили на заміжжя. Щоб зрозуміти, чи чекає їхнє кохання найближчим часом чи ні, вони ламали вишневу гілку і ставили в теплому, але таємному місці, де ніхто не міг її побачити. А вже на Різдво дивилися: якщо вона розквітне, то цього року буде весілля.

У день Митрофана було прийнято згадувати загиблих воїнів, а також гадати про долю тих, хто вирушив до армії чи пішов на війну. Для цього брали три буханці хліба і в один із них вкладали хрестик. Потім довільно розкладали біля ікон, на лаві та на порозі. Якщо хліб із хрестиком опинявся біля дверей, це означало, що військовий скоро повернеться додому.

Для тих же хлопців, що мали вирушити на війну чи службу, матері цього дня робили обереги. Вони брали шматочок тканини та читали на нього змову, далі підшивали шматочок тканини до одягу синів.

Ті ж, у кого був розлад у сім'ї, читали змови та заклинання на щасливий шлюб та взаємне кохання.

Також цього дня

У 1492 році перша експедиція Колумба відкрила Іспаньйолу (сучасний острів Гаїті) та Домініканську Республіку.

1778 – народився Жозеф Луї Гей-Люссак, французький фізик, хімік, який відкрив бір, винахідник гідрометра, спиртометра.

1833 – у Харкові відкрилася «Публічна міська бібліотека». Спочатку вона перебувала у віданні міністерства внутрішніх справ, і з 1834 року перейшла у відомство міністерства народної освіти. Доступ до Бібліотеки, за її правилами, був відкритий для кожного «без труднощів і без квитків, за винятком лише осіб у непристойному вигляді чи одязі». Проте успіху вона не мала. На думку сучасників, «суттєвий вплив на її популярність мала та обставина, що бібліотека становила щось середнє між казенним закладом та громадською установою. Та й виникла вона не за суспільною ініціативою, а за пропозицією уряду, прийнятою як розпорядження…»

1917 – парламент Фінляндії ухвалив рішення про відокремлення зі складу Росії та отримання статусу незалежної держави.

1913 – народився Микола Амосов, хірург-кардіолог, академік НАН та МАН України, доктор медичних наук.

1932 – у Харкові було відкрито аеропорт. Нині це Міжнародний аеропорт «Харків».

1945 – американський інженер Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч. У 1947 році перша у світі мікрохвильова піч Radarange вже була випущена в кількох екземплярах. Серійне виробництво почалося в США 1949-го. Правда, ці печі були призначені не для приготування їжі, а для швидкого розморожування стратегічних запасів продуктів. І лише на початку 60-х продукт американського ВПК став підмогою для домогосподарок.

1950 – народився Джо Хісаїсі (справжнє ім'я – Мамору Фудзісава), японсько-американський композитор. Написав музику до аніми "Віднесені привидами", "Ходячий замок", "Небесний замок Лапута".

1958 – народився Нік Парк, британський аніматор. Чотири рази лауреат премії Оскар за мультфільми «У світі тварин», «Неправильні штани», «Стрижка «під нуль» та «Прокляття кролика-перевертня».

2000 – відкрито ліверморій (раніше був відомий під тимчасовими назвами унунгексій та еко-полоній) – хімічний елемент з атомним номером 116.

2002 – Єврокомісія ухвалила виплатити до 300 тисяч євро кожному фермеру, який погодиться відмовитися від вирощування тютюну та почне освоювати інші культури.

Іменини відзначають:

Григорій, Макар, Митрофан, Олександр, Олексій, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день