15.01.2023  07:30   Рита Парфенова

15 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У 2012 році у світі з'явилася ще одна добра традиція: відзначати Всесвітній день снігу, або Міжнародний день зимових видів спорту.

Всесвітній день снігу

Свято започатковано з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту. Його мета – підвищити інтерес до зимових видів спорту та залучити молодь до активного способу життя. За задумом FIS, цього дня мають проходити «снігові фестивалі», під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах чи сноубордах. Як замислюють організатори, «цей день дасть усім можливість насолодитися снігом, познайомитися з кимось і поринути у світле майбутнє зимових видів спорту, які сприйматимуться не лише як змагання, а й як розвага».

***

Щорічно третьої неділі січня, за ініціативою ООН, у світі відзначається Всесвітній день релігії. Свою історію свято веде з 1950 року, коли національний орган управління Віри Бахаї в США заснував його з метою проголошення єдиної сутності всіх світових релігій та демонстрації того, що релігія – це насамперед сила для об'єднання світу, а не розбрату.

Прикмети дня

У народі 15 січня відзначали день Кура та Курки, або Куряче свято.

Цього дня східні слов'яни чистили курники, замовляли лихоманку, гадали про погоду за дев'ять місяців.

Щоб захистити курник від нечистої сили, у ньому вішали чорний камінь із діркою — «курячий бог». Крім того, бабусі обкурювали курники смолою та оманом, щоб захистити свійську птицю від курячої сліпоти та відігнати злих духів — лихоманок.

Дітям цього дня діставалися нові іграшки - півники з глини.

З гадань у цей день особливо вважалося цибулинне. Чистили 12 штук (при цьому намагаючись не заплакати), клали на кожну тріску солі і до ранку залишали на печі. Яка за рахунком цибулина виявиться мокрою – такий місяць і буде дощовим.

Також цього дня

У 1622 році народився Мольєр (справжнє ім'я Жан Батіст Поклен, французький драматург, актор і театральний діяч («Скупий», «Уявний хворий», «Міщанин у дворянстві», «Тартюф»).

1797 – лондонець Джон Етерінгтон вийшов на вулицю у новому головному уборі – циліндрі, за що був оштрафований на 50 фунтів стерлінгів. На згадку про цю подію чомусь у США 15 січня відзначається Національний день капелюха.

1878 – вперше телефон використовується для порятунку людей, коли 20 лікарів викликають для надання термінової медичної допомоги потерпілим у залізничній катастрофі біля американського містечка Таріфвіль (штат Коннектикут).

1880 – з'явилася перша телефонна книга, в якій налічувалося 255 абонентів.

1898 – в Італії створюється футбольний клуб "Мілан".

1929 – народився Мартін Лютер Кінг, борець проти расової дискримінації у США, лауреат Нобелівської премії.

1992 – Верховна Рада затвердила музичну редакцію державного гімну України – композицію «Ще не вмерла Україна» (сл. Павла Чубинського, муз. Михайла Вербицького). Натомість перша строфа гімну звучить «Ще не вмерла Україна і слава, і воля».

2001 – стала доступною перша версія Вікіпедії – універсальна енциклопедія, що вільно розповсюджується в Інтернеті.

2009 – екіпаж американського аеробуса А-320 зумів врятувати від загибелі 146 пасажирів, посадивши літак із зупиненими двигунами на річку Гудзон посеред Нью-Йорка. Двигуни аеробуса відмовили внаслідок зіткнення із зграєю гусей на висоті 850 м після зльоту з аеропорту «Ла Гуардія». На основі цих подій у 2016 році Клінт Іствуд зняв фільм «Диво на Гудзоні» з Томом Хенксом у головній ролі.

Іменини відзначають:

Василь, Кузьма, Марк, Модест, Петро, Серафим, Сергій, Сільвестр, Уляна.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день