04.01.2023  07:30   Рита Парфенова

4 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Вчені, дослідники та просто любителі наукових експериментів щороку 4 січня відзначають День Ньютона.

День Ньютона

Життя Ньютона від народження і до смертного одра було більше сповнене випадковостями і збігами, які призвели до закономірностям і логічним відкриттям. Вчені всього світу і сьогодні використовують теорему Ньютона-Лейбніца, закон в'язкості Ньютона, перший, другий і третій закони Ньютона, біном Ньютона, інтерполяційні формули Ньютона, не кажучи вже про буквально легендарний закон всесвітнього тяжіння Ньютона.

До речі, цікаво, що розповідь про яблуко, що падає з дерева, яке навело Ньютона на роздуми про вільне падіння тіл, вважається правдивим. С.І. Вавілов у біографії «Ісаак Ньютон» цитує слова одного з близьких знайомих Ньютона, Стаклея:

«Після обіду (у Лондоні, у Ньютона) погода була спекотна; ми перейшли в сад і пили чай під тінню кількох яблунь; були тільки ми вдвох. Між іншим, сер Ісаак сказав мені, що саме в такій же обстановці він перебував, коли вперше йому спало на думку тяжіння. Вона була викликана падінням яблука, коли він сидів, занурившись у думи. Чому яблуко завжди падає прямовисно, подумав він про себе, чому не вбік, а завжди до центру Землі. Повинна існувати приваблива сила в матерії, зосереджена у центрі Землі. Якщо матерія так тягне іншу матерію, має існувати пропорційність її кількості. Тому яблуко притягує Землю так само, як і Земля яблуко. Отже, повинна існувати сила, подібна до тієї, яку ми називаємо тяжкістю, що тягнеться по всьому Всесвіту».

* * *

4 січня 2019 року вперше було відзначено свято, присвячене винаходу французького тифлопедагога Луї Брайля – Всесвітній день абетки Брайля. Він був заснований резолюцією Генеральної Асамблеї ООН з метою підвищення поінформованості про значення абетки Брайля як одного із засобів спілкування для повної реалізації прав людини сліпих і людей з вадами зору. День народження знаменитого тифлопедагога став основним під час заснування пам'ятної дати. 2019 року 4 січня виповнилося 210 років з Дня його народження.

Абетка Брайля використовується сліпими і слабозорими людьми не тільки для читання, але і для письма. Щоправда, лист має свої особливості. Знаки пишуться методом проколювання точок на звороті аркуша праворуч-наліво для того, щоб читання було можливим у традиційній формі (ліворуч-праворуч). Згодом абетку Брайля було вдосконалено та ускладнено новими знаками. Сьогодні з її допомогою можна передавати не лише літери та цифри, а й музичні знаки, математичні та наукові символи.

Прикмети дня

4 січня відзначається день Анастасії Узорішительниці. До цієї святої зверталися у молитвах для легкого перебігу вагітності та пологів. Цього дня, з молитвами до святої, жінки вишивали рушник, який мав допомогти благополучно розв'язатися від тягаря.

Традиційно 4 січня заборонялося бити тварин, інакше людину можуть наздогнати хвороби та виникнуть проблеми з ногами. У Настасій день не можна було проколювати вуха, інакше вони довго не гоилися. Заборонялося ходити босоніж і в'язати, оскільки це могло призвести до арешту будь-кого з родичів.

У народі помітили, яким буде день на Анастасію, таким буде й жовтень. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде ясна, то буде йти дощ.

Також цього дня

1494 року видано зведення православних піснеспівів «Осмогласник» – перша книга в південнослов'янських державах, надрукована кирилицею.

1643 – народився Ісаак Ньютон, геніальний математик та фізик

1785 – на світ з'явився Якоб Грімм, один із двох німецьких братів-казкарів.

1809 – народився Луї Брайль, французький викладач, автор абетки для сліпих.

1919 - Рада Східної Галичини ухвалила рішення про приєднання до України.

1936 – американський журнал Billboard вперше опублікував перший у світі хіт-парад. Незабаром цей чарт набув статусу офіційного всеамериканського хіт-параду.

1959 – околиць Місяця досяг радянський літальний апарат «Місяць-1».

1961 – у Копенгагені завершився найдовший в історії страйк. Помічники брадобреїв припинили її через 33 роки після початку. Це «досягнення» занесено до Книги рекордів Гіннеса.

1963 – народився Тілль Ліндеманн, вокаліст та автор майже всіх текстів німецького гурту Rammstein.

1965 – народилася Джулія Ормонд, англійська та американська актриса театру, кіно та телебачення.

1970 – учасники гурту The Beatles востаннє разом зібралися на студії для запису пісні Let It Be.

1985 – в одній із клінік північного Лондона народилася дівчинка у місіс Коттон – першої у світі сурогатної матері.

1992 – Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм.

2004 – марсохід «Спіріт» здійснив посадку на Марсі.

2010 – відкрито найвищий хмарочос у світі – Бурдж Дубай. Його висота 828 метрів, кількість поверхів – 163. Форма будівлі нагадує сталагміт.

Іменини відзначають:

Анастасія, Дмитро, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день