24.10.2022  07:30   Рита Парфенова

24 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Сьогодні відзначається День засновниці міжнародних свят – Організації Об'єднаних Націй.

Організації Об'єднаних Націй

Народженням Організації Об'єднаних Націй вважається 24 жовтня 1945 року – цього дня 50 держав-засновників ратифікували договір про її створення. У 1972 році Асамблея ООН ухвалила відзначати у свій День ще дві події – Всесвітній день інформації про розвиток та Тиждень роззброєння.

* * *

Міжнародний день шкільних бібліотек відзначається в багатьох країнах щороку четвертого понеділка жовтня, починаючи з 1999 року з ініціативи ЮНЕСКО. 2008 року ця подія вийшла на новий рівень — День перетворюється на місячник, також міжнародний.

Учасники акції можуть вибрати будь-який день протягом місяця для проведення заходів, присвячених шкільним бібліотекам. Деякі, втім, не обмежувалися одним днем ​​і навіть тижнем, а оголошували довготривалі заходи — такі, як збір книжок протягом усього місячника.

Також цього дня

У 1493 народився Парацельс (Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм), лікар і алхімік.

1804 – народився Вільгельм Вебер, німецький фізик, творець першого телеграфу.

1857 – випускники Кембриджу заснували у Шеффілді першу у світі футбольну команду.

1862 – народився Даніель Сваровскі, засновник австрійської кришталевої імперії Swarovski.

1882 – народився Імре Кальман, угорський композитор, автор популярних оперет: "Сільва", "Баядера", "Принцеса цирку", "Фіалка Монмартра" та інших.

1939 - вперше в продаж надійшли нейлонові панчохи (Вілмінгтон, штат Делавер), створивши ажіотажний попит серед покупців.

1947 – народився Кевін Клайн, американський актор, володар "Оскара" ("Французький поцілунок", "Рибка на ім'я Ванда", "Чаплін").

1985 – народився Уейн Руні, англійський футболіст, нападник збірної Англії.

2000 – у берлінському Єгипетському музеї виявлено єдиний у світі автограф Клеопатри.

Прикмети дня

24 жовтня вшановується пам'ять апостола Пилипа, апостола від сімдесяти. За народним кадендарем день називається Філіппова канитель - наступала бездоріжжя, бруд на дорогах. Важливе значення для цього дня мали сніг та лід. По снігу судили про майбутні прибутки: якщо він ліг на сиру землю, але не розтанув, навесні можна було сподіватися гарного доходу. Крім того, ранковий снігопад на Пилипа віщував студену зиму. Якщо річки на той час замерзли, потрібно було обов'язково пройти льодом — це обіцяло поліпшення у справах. А от якщо на Пилипа ще тривав листопад — треба було готуватися до тяжкого року.

Іменини відзначають

Анатолій, Антон, Вікторія, Зінаїда, Іларіон, Йосип, Ісаакій, Лев, Макар, Мойсей,  Олександр, Феофан, Філарет, Філіп.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день