31.07.2022  07:30   Рита Парфенова

31 липня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку в останню неділю липня в Україні відзначають День працівників торгівлі.

День працівників торгівлі.


Поздоровлення приймають усі, чиї спеціальності безпосередньо пов'язані зі сферою торгівлі та ресторанного господарства.

* * *

Всесвітній день рейнджера або День паркового рейнджера, що відзначається щорічно 31 липня, заснований у 2007 році.

Свято покликане відзначити внесок паркових рейнджерів в охорону природи та вшанувати пам'ять загиблих рейнджерів під час несення своєї служби.

Рейнджер - "мандрівник", "мисливець", "лісник", "єгер", "поліцейський". Цей термін з'явився у 17 столітті, спочатку так називали англійських солдатів, що боролися у Війні короля Філіпа (1675 – 1676). Сьогодні в суспільстві слово «рейнджер» найчастіше асоціюється з поліцейським чи військовим, головне завдання якого – підтримання порядку чи проведення спеціальних операцій.

Але сьогодні відзначається професійне свято саме паркових рейнджерів, або державних інспекторів з охорони тварин та довкілля. Американська назва «рейнджер» прижилася в різних країнах завдяки універсальності та стислості слова.

Парковий рейнджер (рейнджер парку) – це фахівець, який займається захистом та збереженням природоохоронних зон, диких тварин та середовища їх проживання від браконьєрів та зовнішніх посягань, пов'язаних з цивілізацією.

Також цього дня

У 1498 третя експедиція іспанського мореплавця Христофора Колумба відкрила острів Тринідад.

1914 – народився Луї де Фюнес, французький кіноактор, режисер і продюсер іспанського походження, що полюбився вітчизняному глядачеві за роль комісара Жюва у сазі про Фантомаса. Незважаючи на неймовірну мімічну еквілібристику, яку проробляв де Фюнес, актор закликав не змішувати гримасування з «особи рухливим виразом». У цьому сенсі він брав приклад з матері, стверджуючи, що в порівнянні з нею його власне обличчя можна порівняти з мармуром.

1924 – польський уряд заборонив використовувати українську мову у державних установах Східної Галичини.

1928 - вперше на заставці кіностудії "Metro-Goldwyn-Mayer" з'явився лев, що гарчить. Це був перший звуковий фільм студії - "Білі тіні південних морів". Цікаво, що левовий рик був найдовшим звуком у фільмі, тому що в ньому вимовили лише одне слово - "Привіт!". До речі, насправді жоден із звуків, з якого комбінувався знаменитий звукологотип, левовим риком не був.

1956 – розпочалося будівництво «хрущовок».

1964 – народилася C. C. Catch (справжнє ім'я Кароліна Катаріна Мюллер), німецька поп-співачка.

1965 – народилася Джоан Кетлін Роулінг, англійська письменниця, авторка книг про Гаррі Поттера.

1971 – астронавти Аполлон-15 стали першими людьми, хто проїхався Місяцем на спеціальному всюдиході Lunar Rover Vehicle.

1988 – у Бердянську Запорізької області стартував найтриваліший в історії СРСР рок-фестиваль «РОК-ПОП-ШОУ’88", на який з'їхалися рок-музиканти з усієї країни. Заключні концерти відбулися 7 серпня.

1994 – у Сестрієрі (Італія) Сергій Бубка поставив останній світовий рекорд. Він подолав планку на висоті 6 м 14 см. Будь у нього в ті роки гідні суперники, можна не сумніватися, рекордний результат був би набагато вищим: як показало вивчення відеозапису одного з його стрибків під час чемпіонату світу в Японії 1991 року, Бубка міг подолати висоту 6 м 37 см.

Іменини відзначають: Опанас, Омелян, Іван, Кузьма, Леонтій, Мирон, Степан.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день