24.02.2024  14:20   Віталій Хінєвіч

НБУ ввів в обіг пам'ятну банкноту "Єдність рятує світ"

Пам’ятна банкнота "Єдність рятує світ" – присвята єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.

 
Про це повідомляє РЕДПОСТ із посиланням на НБУ.
 
Це друга пам’ятна банкнота, яку Національний банк випускає з початку повномасштабного вторгнення рф. Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.
 
Пам’ятна банкнота "Єдність рятує світ" номіналом 50 гривень вводиться в обіг 23 лютого 2024 року. 
 
На її лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу. У нижній частині, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України.
 
 Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття. У верхній частині у центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент – стилізований шеврон Збройних Сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором.
 
Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис УКРАЇНА та зображення малого Державного Герба України. Під полем водяного знака з обох боків розміщено стилізовану композицію із заповнених та контурних квадратів (центральні квадрати – із позначенням номіналу пам’ятної банкноти), напівпрозорої смуги, що наповнена абрисами логотипа Національного банку України.
 
Цифрове позначення номіналу розміщено горизонтально в нижній правій частині пам’ятної банкноти. Основне зображення зворотного боку пам’ятної банкноти – символічна композиція зі стиснутих рук, що символізує співпрацю, взаємодопомогу, довіру та партнерство на тлі стилізованого тризуба – символу української держави. 
 
У верхній частині пам’ятної банкноти розміщено стилізоване зображення цифрового позначення номіналу, утворене захисною сіткою. Напис П’ЯТДЕСЯТ/ГРИВЕНЬ розташовано вертикально у верхній правій частині банкноти та горизонтально в центральній нижній частині. Цифрове позначення номіналу 50 розміщено горизонтально у верхній правій частині банкноти та вертикально (разом з графічним позначенням гривні) у лівій нижній частині пам’ятної банкноти. У верхній частині по центру пам’ятної банкноти розташовано напис ЄДНІСТЬ – СИЛА! У нижній частині пам’ятної банкноти розміщено рік її випуску – 2024.
 
Створили дизайн пам’ятної банкноти "Єдність рятує світ" художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
 
Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram
 
Раніше РЕДПОСТ писав, що до Дня закоханих, Національний банк ввів у обіг пам’ятну монету "Кохання".
 
Тэги:  нбу, банкнота
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати

Комментариев: 0

Оставить комментарий

 
 
 

В этот день