Як пише
РЕДПОСТ, сьогодні господині можуть приготувати популярний соус без загусників, синтетичних добавок та підсилювачів смаку. Ви маєте можливість скористатися рецептом та зваріть удома натуральний кетчуп.
Домашній натуральний кетчуп
Продукти:
-
Цукор 300 г
-
Помідор 5 кг
-
Паприка 1 ч. л.
-
Цибуля 1 кг
-
Сіль 2 ст. л.
-
Чорний мелений перець 1 ч. л.
-
Кориця 1 ч. л. 9%
-
столовий оцет 50 мл
-
Гвоздика 1 ч. л.
Рецепт покроково:
-
Наріжте помідори та цибулю.
-
М'ясисті та солодкі томати промийте під краном, просушіть.
-
Дрібні плоди наріжте навпіл, а великі на четвертинки.
-
Шматочки томатів одразу складайте в каструлю об'ємом 5 л.
-
Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте шматочками довільної форми, складіть в окрему миску. Замість цибулі можете використовувати червоний салатний, з ним кетчуп вийде солодшим.
-
Встановіть помідори на слабкий вогонь та тушкуйте. Якщо томати не надто стиглі або недостатньо соковиті, влийте в каструлю приблизно 100 мл води. Гасіть 15 хвилин або до рясного виділення соку.
-
Перемішайте помідори лопаткою, збільшіть нагрівання до середнього та готуйте 45 хвилин без кришки.
-
Коли томати уваряться приблизно на 15%, відправте до них нарізану цибулю. Зануріть скибочки цибулі в томатну масу і досягайте її повторного закипання.
-
Після цього готуйте ще 2 години на маленькому вогні. Каструлю не накривайте і стежте, щоб у ній постійно підтримувалося слабке кипіння.
-
Покладіть у каструлю з тушкованими помідорами та цибулею 300 г цукру, 2 ст. л. солі, кориці, чорний перець, паприка.Перемішайте все, пропустіть двічі через м'ясорубку або пюруйте занурювальним блендером.
-
Процідіть кетчуп, пропустивши перемелені томати через металеве сито, щоб прибрати частинки шкірки та насіння. Для цього налийте в сито приблизно 350–450 мл кетчупу та за допомогою силіконової лопатки протріть його в чистий посуд. Заберіть відходи, протріть наступну партію томатної маси.
-
Проціджений кетчуп перелийте в каструлю. Додайте в нього гвоздику, доведіть до кипіння і уварюйте 2 години до бажаної густини. Каструлю не накривайте кришкою, полум'я відрегулюйте так, щоб соус повільно кипів.
-
Після закінчення часу влийте 50 мл оцту міцністю 9%, розмішайте, дочекайтеся повторного закипання.
-
Як тільки соус знову почне кипіти, розлийте його, не вимикаючи нагрівання каструлі, по стерилізованих банках. Потрібно 6 банок ємністю 0,5 л.
-
Заповнені банки закупоріть герметично прокип'яченими кришками. Перевернувши нагору донцями, остудіть банки з соусом. Прикривати ковдрою необов'язково.
Читайте також: