26.06.2024  15:20   

Узаконення самочинного будівництва в Україні: алгоритм дій

Самобуд - це будь-який об'єкт нерухомості, зведений або реконструйований без дозвільних документів, з порушенням законодавчих, будівельних або містобудівельних норм. Для подальшого використання такий об'єкт потрібно легалізувати. Яким чином це зробити - читайте нижче.

Узаконення самочинного будівництва в Україні: алгоритм дій
 

Чому необхідно узаконити самобуд

Перш за все розберемося з тим, чи дійсно отримувати дозвіл для введення самобуду в експлуатацію необхідно. Тож, власнику зведеної чи реконструйованої нелегально будівлі загрожують:
 
  • штрафи від місцевої влади та державних інспекцій;
  • неможливість повноцінно розпоряджатися нерухомістю - продавати, дарувати її, залишати у спадок або використовувати як залог;
  • неможливість підвести до об'єкта будь-які комунікації;
  • у випадку захоплення об'єкта - труднощі з відстоюванням права власності.
У випадку продажу, розділення або об'єднання земельної ділянки, на якій розташований самобуд, з проблемами зіштовхнеться і новий власник. Він вже не зможе скористатися будівельною амністією. 
 
Таким чином, легалізація самобуду - процедура хоч і непроста, але дійсно необхідна. Наступне питання, що постає перед власником самочинної будівлі - як, власне, отримати необхідні дозвільні документи? 
 

Як можна узаконити самобуд в Україні

Спосіб легалізації самобуду залежить від типу об'єкта, про який йде мова. Всього існує кілька варіантів узаконення самочинного будівництва: 
  • будівельна амністія (якщо будівництво здійснене з 5 серпня 1992-го по 9 квітня 2015-го року) - передбачає виготовлення паспорта об'єкта, проведення технічного дослідження, звернення до нотаріуса та подачу декларації про введення об'єкта в експлуатацію;
  • спрощена процедура (якщо будівництво здійснене до 5 серпня 1992-го року) - за нею можна реєструвати право власності на нерухомість одразу;
  • загальна процедура (у всіх інших випадках) - передбачає отримання будівельного паспорта, виготовлення проектної документації, подачі сповіщення про початок будівельних робіт, проведення технічної інвентаризації та подачі декларації у Державну інспекцію архітектури та містобудівництва;
  • судовий процес (в окремих, зазвичай, ускладнених певними обставинами випадках).
У більшості випадків узаконити самобуд можливо, але досить складно. Без досконалого знання законодавчої бази є ризик отримати безліч відмов у державних інспекціях та органах місцевої влади, що тільки ускладнить подальший процес легалізації. Тому краще звернутися до спеціалістів, наприклад до юридичної компанії DOZVIL. “Дозвіл” - це команда обізнаних та досвідчених фахівців своєї справи, які проведуть власника самобуду через процедуру узаконення у стислі терміни, уникаючи можливих труднощів і проблем. 
 
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 

В этот день