15.04.2024  07:30   Рита Парфенова

15 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно 15 квітня в Україні відзначається День працівників карного розшуку.

День працівників карного розшуку

Цей день присвячений професіоналам, які розшукують і затримують небезпечних злочинців. Дата свята обрана невипадково. Служба карного розшуку з'явилася в Україні 15 квітня 1919 року.

Під час війни, коли кількість злочинів збільшилася, робота професіоналів карного розшуку особливо важлива. Саме вони забезпечують нашу безпеку і слідкують за дотриманням правопорядку в Україні.

* * *

15 квітня відзначається Міжнародний день культури. Дата пов'язана з підписанням 15 квітня 1935 року у Вашингтоні договору "Про охорону художніх та наукових установ та історичних пам'яток", який здобув популярність у міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.

З ініціативою відзначати день підписання Пакту як Міжнародний день культури виступила 1998 року громадська організація Міжнародна ліга захисту культури, заснована 1996 року Міжнародним центром Реріхів.

Підписання Пакту Реріха відбулося 15 квітня 1935 року у Вашингтоні у Білому Домі представниками 21 держави американського континенту. На підтримку Пакту виступили свого часу Франклін Рузвельт, Ромен Роллан, Бернард Шоу, Рабіндранат Тагор, Герберт Велс, Альберт Ейнштейн.

У Пакті містяться загальні принципові положення про захист культурних цінностей та повагу, яку слід їм надавати. Положення про захист об'єктів має безумовний характер і не послаблюється застереженнями про військову необхідність.

Як відмітний знак на пам'ятниках і установах культури, що вимагають особливої поваги та захисту, було запропоновано Прапор Світу, який представляє собою три кола в колі амарантового кольору на білому полотнищі, що означають символ триєдності всього сущого.

* * *

Щороку 15 квітня у багатьох країнах світу відзначається День екологічних знань. Він веде свою історію з 1992 року, коли на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми довкілля, було наголошено на величезному значенні екологічної освіти населення всіх країн світу у реалізації стратегії виживання і для сталого розвитку людства.

Православні свята

За Новоюліанським календарем, сьогодні українські віряни вшановують пам’ять апостолів від 70-ти Аристарха, Пуда і Трохима, мучениць Василини, Анастасії та інших.

За Юліанським календарем, 15 квітня православна церква вшановує пам’ять преподобного Тита Чудотворця. Віруючі вважають святого Тита покровителем у справах, пов’язаних з роботою та прибутком.

Прикмети дня

День вважався благоприятним для торговців, які колись святкували його шумно та весело. Вважалося, що чим більшим буде галас та масштаб гуляння, тим краще підуть справи в торгівлі. Зароблене цього дня також часто передавалося на благодійність.

Також це ідеальний час для початку нових проектів та виконання складних завдань. Головне - підходити до них з гарним настроєм і думати про позитивне. У такому випадку, навіть найскладніші завдання здаються менш важкими, а проблеми вирішуються швидше.

Що не можна робити 15 квітня

  • витрачати великі суми грошей;
  • конфліктувати та перебувати у пригніченому стані. Якщо у вас раптово зіпсувався настрій, вмийтеся і подумайте, що могло б його підняти;
  • рекомендують відмовитись від візиту до стоматолога, а всі операції запланувати на інший день.

Також цього дня

У 1452 народився Леонардо Да Вінчі, універсальний геній епохи Відродження - живописець, архітектор, вчений і винахідник.

1738 – винайдено відкривачку для пляшок.

1874 – у Парижі у майстерні фотографа Надара було організовано першу виставку творів художників-імпресіоністів: невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Дега відкрили на бульварі Капуцинів свою власну виставку.

1891 – американський винахідник Томас Едісон провів громадську демонстрацію свого кінетоскопа, машини зображення, що рухається.

1896 - в Афінах завершилися Олімпійські ігри, вперше відроджені з часів Античності.

1912 – у ніч із 14 на 15 квітня після зіткнення з айсбергом затонув пароплав «Титанік», найбільший пасажирський лайнер світу на момент своєї споруди. Загинуло понад 2 тисячі пасажирів. Врятувалися 705 людей.

1924 - у США вийшов перший атлас автомобільних доріг.

1930 – у Харкові на території Університетського саду, що примикає до площі Дзержинського (зараз – Свободи), розпочалося закладення Будинку проектів (архітектори С. Серафимов та М. Зандберг-Серафімова), що мав корисну площу 50 тис. кв. метрів. Нині це головний корпус ХНУ імені В. М. Каразіна.

1939 – народилася Клаудіа Кардинале, італійська кіноактриса («Рокко та його брати», «Одного разу на Дикому Заході», «8 1/2»)

1955 – у місті Дез-Пленз, штат Іллінойс Рей Крок відкрив свій перший ресторан «Макдоналдс». Гамбургер обходився покупцям 15 центів, картопля-фрі 10 центів.

1959 – народилася Емма Томпсон, англійська та американська актриса, сценарист, продюсер («Моє жахливе нянька», «Реальне кохання», «Розум і почуття», «Гаррі Поттер»).

1982 – народився Сет Роген, канадський актор і сценарист («Superперці», «Трішки вагітна», «40-річний незайманий»).

1990 – народилася Емма Вотсон, американська актриса, відома роллю Герміони Гренджер у фентезійному кіномилі про пригоди Гаррі Поттера.

1993 – президент Туркменістану С.Ніязов оголосив про перехід туркменської мови з кирилиці на латиницю.

1994 – Україна увійшла до економічного союзу країн СНД на правах асоційованого члена.

1998 – на одному із заводів Intel виготовлено останній кристал для процесора класу Pentium. Intel остаточно переходить із виробництва процесорів з архітектурою P5 під роз'єм Socket 7 на випуск процесорів з архітектурою P6 для роз'єму Slot 1. Офіційно оголошено новий процесор для "масових" користувачів Celeron.

1999 – міжнародна команда астрономів оголосила про виявлення великих планет у зірки Епсілон сузір'я Андромеди.

1999 – в автокатастрофі загинув відомий модельєр Нікола Труссарді.

2000 – на Північному полюсі приземлилися 22 українські парашутисти.

2019 – пожежа в Соборі Паризької Богоматері.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Анастасія, Андрій, Аристарх, Василиса, Віктор, Кіндрат, Леонід, Лук’ян, Олександр, Севастян, Федір, Трохим.

за Юліанським календарем: Георгій, Григорій, Юхим, Уляна.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день