13.01.2023  07:30   Рита Парфенова

13 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Після 1918 року, коли Україна перейшла на юліанський календар, виникла традиція у ніч із 13 на 14 січня знову зустрічати Новий рік.

Щедрий (Васильєв) вечір або Коляда

За старослов'янським календарем останній день року – День Святої Меланії (Маланьї) – у народі називається Щедрий (Васильєв) вечір або Коляда. Для багатьох віруючих людей Старий Новий рік має особливе значення, оскільки відсвяткувати його можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

Охоронці традицій кажуть, що Щедрий вечір потрібно зустрічати не просто гуляннями, а суцільним карнавалом із чоловіком, одягненим у Маланку. Напередодні Нового року за старим стилем будинок мають відвідати щедрувальники, які традиційно «водять козу».

З Маланьєю пов'язане поняття достатку, великих приготувань. Звідси пішла приказка «Як на Маланьїне весілля». Вважалося, що щедрий (багатий) стіл забезпечить господареві достаток на весь рік. Цього вечора готували Щедру кутю, яку заправляли смальцем. Цінувалися і страви зі свинини, бо святий Василь вважався покровителем свинарів.

На Василя, як і на Різдво, готують кутю, яка називається щедрою. Варити її потрібно рано вранці, при цьому, ретельно стежачи за процесом - за старих часів вважалося, що якщо кутя вилізе з горщика або сам горщик трісне, бути біді. Тому якщо кутя вдавалася, її з'їдали дочиста, якщо ж збувалася якась із поганих прикмет – викидали разом із горщиком, бажано в ополонку.

До новорічної вечері, як і на Різдво, заведено сідає всією родиною. Дуже важливо, щоб одяг у цей день був ретельно випраним і чистим. Після вечері було прийнято ходити до сусідів і попросити один одного прощення за можливу провину один перед одним, щоб Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

На Харківщині святковий обхід дворів розпочинався з ранку, коли хлопчики та дівчатка окремо обходили двори з привітаннями та доброзичливістю («меланкували»). В Україні під час щедрування серед ряжених були Василь та Маланка. Новорічний вечір в українців пов'язаний із дівочими ворожіннями про шлюб. У деяких місцях перед світанком господар виносив з хати сніп-дідух, що стояв у червоному кутку з Різдва, а також солому зі столу та з підлоги, і спалював це все біля воріт, на дорозі чи в саду.

Хлопці цього вечора могли отримати другий шанс – якщо сватання для якогось хлопця пройшло невдало, і він отримав відмову, ввечері напередодні Нового року він міг повторити спробу.

Святий Василь святкується на восьмий день Святок, у розпал святкових ворожінь. «Загадає дівчина червона під Василя - все збудеться, а що збудеться - не минає!» - говорили у народі.

Цього дня проводилися святкові ворожіння – вважали, що саме у Васильєв день будь-яке ворожіння здійсниться.

Прикмети дня:

У Васильєв вечір не слід позичати гроші, інакше весь рік пройде в боргах. Навпаки, отримувати гроші можна – це до прибутку.

Напередодні Старого Нового року слід одягати новий гарний одяг світлих тонів, щоб весь рік був вдалим.

На святковому столі обов'язково повинні бути страви зі свинини, щоб худоба була плідною, а в сім'ї панував мир і лад.

Якщо в господині на Щедрий вечір вийде смачна кутя, то її потрібно повністю з'їсти за столом. Якщо частування вийде невдалим, його слід викинути в ополонку.

Також цього дня

1827 року народився Микола Бекетов, український фізико-хімік, професор кафедри хімії Харківського університету (1855—1887), започаткував харківську фізико-хімічну школу. Батько українського архітектора Олексія Бекетова. Брат ботаніка Андрія Бекетова.

1854 – американець Ентоні Фосс із Філадельфії запатентував акордеон.

1869 – на території нинішньої України запроваджено підписку на періодичні видання.

1881 – косметична компанія Віндзор випускає перший у світі туристичний гігієнічний набір. Так називається елегантна маленька гобеленова сумочка з набором бритв, помазків, туалетної води та мила. Незабаром англійці дадуть набір «джентльменським».

1917 – у Харкові народився Ілля Ліфшиц, фізик, один із творців сучасної динамічної теорії твердого тіла.

1919 – народилася Любов Мала, одна з найвідоміших харківських лікарів, доктор наук та академік Академії медичних наук.

1962 – кутюр'є Ів-Сен Лоран у Парижі представляє свій винахід – колготки.

1977 – народився Орландо Блум, американський актор («Пірати Карибського моря», «Володар кілець»).

1989 – у всій Великій Британії комп'ютери були вперше паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П'ятниця, 13-те»), відомим також під назвою «Jerusalem», котрий періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п'ятницю.

Іменини відзначають:

Меланія, Петро.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день