08.01.2023  07:30   Рита Парфенова

8 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

8 січня у народі називали Бабині каші, або день повитух.

Бабині каші, або день повитух

Цього дня традиційно ходили у гості до повитух. Їм приносили різні частування: пироги, млинці; вручали подарунки. За старих часів жодні пологи не обходилися без повитухи. Бабця допомагала породіллі. І була вона, як казали, руками. Знаючи звичаї старовини, баба знала свою справу. При муках породіллі затоплювала лазню, виводила породіллю по сонцю. Бабкання — повиття — утворювалося добрим слівцем, добрими травами, добрими молитвами. Одимляючи породіллю, тобто, запаливши березову скіпку і підпалюючи полин з травою безсмертника, бабця раділа про легкі батьківщини.

Згідно з повір'ям, якщо у Бабине свято вагітна жінка піднесе дари повитухі, то пологи її пройдуть легко. Гостей зустрічали особливою кашею: ситною і смачною, на яку не шкодували ні молока, ні олії, ні вершків. Звідси й пішла назва свята.

Саме з цього дня розпочиналися дівочі ворожіння, що тривали до самого Хрещення. Ворожити було прийнято у супроводі особливих пісень або у повній тиші. Головними предметами ворожіння були весілля, смерть та врожай. Згодом обрядова суть ворожіння практично втратилася, а на перше місце вийшла їхня розважальна сторона. І в наші дні багато дівчат із задоволенням гадають «на судженого».

А ще, не в такі далекі часи, матінка збирала дітлахів увечері і вчила їх славити Різдво, обсипати зерном — на довгий вік, на щастя, на благополуччя. Найпростіше було у святковий час видати по скибці пирога, побалувати дітей журавлиною на меду. Але матінка знала: «Не в кожному будинку коровай випечений, та ще й, щоб усьому сімейству вдосталь».

***

8 січня у Греції, переважно у містах Моноклісія та Неа Петра, а також у багатьох селах та селах північної частини країни проходить фестиваль жінок Гінайкратія.

Цього дня в сім'ях обмінюються сімейними ролями: жінки звільняються від звичайних домашніх клопотів і проводять свій день у «кафетаніях» (кафе) чи інших громадських закладах – місцях розваги та відпочинку, де зазвичай дозволено перебувати лише чоловікам.

Чоловікам у цей час наказано бути вдома, займатися домашнім господарством, доглядати дітей.

Також цього дня

1656 року в голландському місті Харлем вийшов перший номер газети, яка видається досі. Це найстаріше із існуючих сьогодні періодичних видань.

1824 – народився Вілкі Коллінз, англійський письменник («Жінка в білому», «Місячний камінь»; пом. 1889).

1851 – фізик Жан Бернар Леон Фуко довів, що Земля крутиться.

1879 – народився Степан Васильченко (справжнє ім'я та прізвище – Степан Панасенко) (пом. 1932), український письменник («Мужицька арихметика», «Окопний щоденник», «Чарівниця», «Мінають дні», «У бур'янах»), журналіст, педагог.

1912 – засновано Африканський національний конгрес, який майже через 90 років прийшов до влади у Південній Африці. Основна мета організації - захист прав чорношкірої більшості.

1935 - в американському штаті Міссісіпі на світ з'явився король рок-н-ролу Елвіс Преслі.

1947 – народився Девід Боуї, англійський рок-музикант.

1957 – Боббі Фішер у віці 14 років став чемпіоном США з шахів.

1961 - французи на референдумі проголосували за надання Алжиру незалежності.

2004 – пройшла церемонія «хрещення» морського суперлайнера «Queen Mary 2», найбільшого на той час у світі.

Іменини відзначають:

Анфіса, Василь, Григорій, Давид, Дмитро, Йосип, Ісаакій, Костянтин, Леонід, Марія, Михайло, Микола, Олександр, Юхим.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день