06.01.2023  07:30   Рита Парфенова

6 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Східні християни починають святкувати Різдво у Святий вечір – 6 січня, після першої зірки, що ознаменує кінець різдвяного посту.

Святий вечір – 6 січня,

Напередодні Різдва, за канонами церкви, віруючий мав дотримуватися суворого посту – цілий передріздвяний день не можна було їсти й пити. Вечеря на Святий вечір була для них першою трапезою. За стіл сідали з появою на небі 1-ї зірки, на згадку про Вифлеємську зірку, яка ознаменувала пастухам про народження Христа.

Вечірня трапеза на Святвечір супроводжується багатьма традиціями та обрядами. Обов'язково на столі є дванадцять страв. А головне місце цього вечора відводилося головним ритуальним стравам: калачу та кутю.

На Святий вечір з давніх-давен сходилася, з'їжджалася вся рідня і завжди згадувалися померлі.

Вечеря починається магічною дією внесення до будинку снопу пшениці чи жита. До речі, колоски пшениці символізують красу. Зараз сніп ставлять у кутку столу, колись його ставили на найпочесніше місце у будинку – під іконами. Цей святковий сніп називають «дідом», «дідухом», «колядою», «колядником». Варто зауважити, що прикрашена іграшками ялина прийшла в наш побут значно пізніше. Стіл посипали сіном, стелили скатертину, а в центрі столу ставили страву з кутею та інші страви.

Сім'я сідала за стіл із першою зіркою на небі – провісницею народження сина Божого. Перед тим, як сідати за стіл, сім'я дружно читає «Отче наш». А перша коляда, яку колядують за столом у Святий вечір, має бути «Бог споконвічний».

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити із-за столу. Хлопцю та дівчині не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружжя. Не можна, взявши ложку до рук, знову класти її на стіл, страви водою не запивають – лише узваром. Поки трапеза не закінчиться, не можна виходити з-за столу, тим більше з дому, щоб не впустити нечисту силу.

Від кожної страви варто скуштувати хоч трохи, щоб не було голоду. Але не можна з'їдати страви повністю - «щоб холодильник не залишився порожнім».

Перша вечірня зірка повідомляє людям про велике диво – народження Сина Божого! Обов'язковий атрибут різдвяного столу як символ нетлінності та світла – свічка. Запалює її господар.

Після вечері, яка зазвичай тривала 3-4 години, кутю та деякі інші страви зі столу не прибирали, а залишали для духів померлих предків, які, за віруванням українців, також приходили «на різдвяну кутю».

Згідно з традицією, на Святий вечір сім'я ділиться просвірою або скибочками хліба з медом. Господар обходить кожного в сім'ї (неважливо, з кого починати – з найменшого, юного чи старшого, головне – по черзі), каже йому відповідні побажання і подає.

Як святкуємо Святий вечір, так ми й житимемо наступного року. Кажуть, що цього вечора кожна тварина розмовляє з Богом. Тому перед тим, як сісти за стіл, господар із господаркою обходили все своє господарство. Вони дякували корові, коням, собакі, коті, давали їм щось смачненьке, бо думали, що ж дадуть відповідь, коли Бог їх запитає, як їм у цього господаря живеться. А люди боялися покликати щось погане на свій рід.

Прикмети дня

На вечір Різдва Христового прийнято запалювати в будинку свічки або розтоплювати камін, щоб залучити в дім благополуччя і удачу.

До святкової вечері не можна одягати старий одяг темного кольору, інакше рік пройде у сльозах та труднощах.

За урочистим столом має бути парна кількість людей. Якщо воно непарне, то господині ставлять зайвий набір приладів.

На Святвечір необхідно вийти на вулицю і подивитися в небо. Якщо побачити падаючу зірку і загадати бажання, воно обов'язково здійсниться.

Також цього дня

1412 року народилася Жанна д'Арк, національна героїня Франції.

1596 – народився Богдан Хмельницький, гетьман Війська Запорізького, полководець та державний діяч (пом. 1657).

1655 – народився Якоб Бернуллі, швейцарський математик. Вивів та проінтегрував диференціальне рівняння, ввів термін «інтеграл».

1681 – відбувся перший у світі боксерський поєдинок. Він пройшов в Англії між дворецьким та м'ясником герцога Альбемарльського.

1785 – у Харкові відкрився перший Хрещенський ярмарок. Ярмарок можна назвати одним із першорядних, тому що на ньому «багато іноземців і великоруських купців привозили тонкі англійські сукна, парчу, штофні матерії, тафту, пліс, хустки та інші шовкові та сукняні товари, полотна, люстрин, галантерейні товари». Також на неї з'їжджалася значна кількість народу з сусідніх міст та округів Харківського Намісництва, привозився мед, залізо, чавун, кришталевий та фаянсовий посуд, Волзька, Донська та Дніпровська риба та ікра, коні, рогата худоба тощо. Товарообіг Хрещенського ярмарку в 1800 досяг 10 мільйонів рублів, збільшившись через 50 років в 2,5 рази. До речі, у середині ХІХ століття товарообіг харківських ярмарків становив майже 50 відсотків товарообігу всіх ярмарків України.

1822 – народився Генріх Шліман, німецький археолог, який знайшов легендарну Трою.

1838 – продемонстровано телеграфний аппарат.

1845 – Тарас Шевченко завершив роботу над «Заповідом».

1898 – народився Володимир Сосюра, український поет, один із найяскравіших ліриків в українській літературі.

1929 – з'явилися паперові пакети для молока.

1938 – народився Адріано Челентано, італійський кіноактор, естрадний співак, режисер.

1938 – народився Василь Стус, український поет.

1939 – народився Валерій Лобановський, український футболіст та тренер (пом. 2002).

1955 – народився Роуен Аткінсон, англійський комік, більш відомий як Містер Бін.

1975 - на американському телеканалі NBC вперше вийшла в ефір гра "Wheel of Fortune", відома як "Поле чудес".

1978 – Уряд Сполучених Штатів повернув Угорщині одну з її реліквій – корону святого Іштвана, яка зберігалася у США з часів Другої світової війни.

2000 – американські вчені вперше клонували бика.

2015 – Литва зупинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ та НТВ-Світ – за спотворення інформації про події в Україні.

Іменини відзначають:

Артем, Євгенія, Інокентій, Клавдія, Микола, Сергій.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день