05.01.2023  07:30   Рита Парфенова

5 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

5 січня відзначають міжнародний день скаутів.

міжнародний день скаутів

Скаутський рух зародився завдяки генерал-майору Роберту Бейден-Павеллу. Перший табір для скаутів заснували у 1907 році у Великобританії.

В Україні національна скаутська організація має назву «Пласт». В основі назви «Пласт» є відповідник англійського «Scout» (розвідник), взятий за прикладом пластунів — козаків-розвідників. Метою Пласту є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Як неполітична і позаконфесійна організація, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства.

Прикмети дня

5 січня у народі називали Федулів день. З цього дня розпочиналася активна підготовка до Різдвяних свят: заведено було прибрати будинок та готувати кутю.

Наші пращури примітили, що в цей день наші пращури приділяли велику увагу домашнім тваринам - худобі та птиці. Добрий господар виявляв по відношенню до них особливу турботу – давав багато корму, наводив лад у хліві та пташнику.

Цього дня пекли печиво у формі овечок, корівок та птахів. Це робилося для того, щоб залучити добрих духів та вигнати злих. А щоб нечиста сила не залишила на випічці сліду, її одразу ж загортали у рушник.

Також надходили і з коржами з висівок, які також було прийнято готувати у Федулів день. Щоправда, на відміну від печива, коржики не подавали до столу – їх несли в хлів, де частинами згодовували тваринам. Домашній птиці як частування діставалося добірне зерно.

5 січня не можна у роботі застосовувати гострі предмети. Згідно з повір'ям, якщо людина пораниться, то болітиме весь рік. Жінкам не рекомендується підрубувати або підшивати поділ, інакше їхнє життя вкоротиться. Також цього дня не планують проведення серйозних операцій, намагаються перенести їх на іншу дату.

Також цього дня

У 1769 році Джеймс Уатт отримав патент на свою парову машину.

1855 – народився Кінг Жілетт, виробник безпечних бритв.

1875 – у Парижі відкрито будівлю національного оперного театру "Гранд-опера".

1892 – було отримано перший вдалий знімок Північного сяйва.

1896 – в австрійській газеті була опублікована стаття про відкрите німецьке вчене Вільгельм Рентген випромінювання.

1927 – опубліковано перші у світі підводні кольорові фотографії.

1932 – народився Умберто Еко, італійський письменник, філософ, історик-медієвіст («Ім'я Рози»).

1933 – у Сан-Франциско почалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів над протокою Золоті ворота. Завершено будівництво було 1937 року. Міст завдовжки 1280 метрів із шістьма рядами руху та двома пішохідними доріжками підвішений на двох головних канатах товщиною 93 см, закріплених на сталевих опорах висотою 227 м.

1941 – Хаяо Міядзакі, один із найзначніших аніме-режисерів («Віднесені привидами», «Ходячий замок», «Мій сусід Тоторо», «Принцеса Мононоке», «Небесний замок Лапута»).

1946 - Дайан Кітон, американська актриса, продюсер і режисер, лауреат премії "Оскар" ("Енні-хол", "Клуб покинутих дружин", "Батько нареченої", "Хрещений батько").

1948 – показано перший кольоровий документальний фільм.

1969 – народився Мерилін Менсон (справжнє ім'я – Браян Х'ю Уорнер), американський рок-музикант, відомий своєю ексцентричною поведінкою.

1975 – народився Бредлі Купер, американський актор, чотириразовий номінант на премію «Оскар» за ролі у фільмах «Мій хлопець – псих» (2012), «Афера по-американськи» (2013), «Снайпер» (2014) і як один із продюсерів останнього у категорії «Найкращий фільм».

1997 – Росія оголошує про виведення військ із території Чечні, що стало формальною ознакою закінчення дворічної невдалої російсько-чеченської війни.

2006 - Intel представив перший процесор лінійки Core.

2011 – кількість інтернет-користувачів у світі досягла 2 мільярдів.

Іменини відзначають:

Василь, Іван, Макар, Наум, Павло, Феодул.

 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день