22.12.2022  07:30   Рита Парфенова

22 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Після найдовшої ночі року в Україні святкується День енергетика.

День енергетика

День енергетика – це свято всіх тих, хто будь-коли був причетний до створення та обслуговування енергетичних систем. Це також свято тих, хто й досі залишається на відповідальній посаді працівника енергетичної галузі.

Нарешті День енергетика – свято всіх, для кого поняття «тепло» і «світло» – це не просто слова, а сенс життя.

***

А ще сьогодні в Україні відзначають День працівників дипломатичної служби. Це професійне свято українських дипломатів та співробітників дипмісій, посольств та консульств країни.

Зовнішньополітична служба України має давні традиції, засновані насамперед на дипломатичному досвіді Київської Русі, яка підтримувала активні відносини з Візантією, Святим Престолом, Німецькою імперією, Польщею, Угорщиною, Францією, скандинавськими державами.

Особливо розгалуженими та динамічними зовнішні відносини стали за часів правління князя Ярослава Мудрого (1019–1054).

Після розпаду стародавньої держави, просування української дипломатії стало особливо помітним у Козацький період. У 1594 Січ вперше за свою історію стає повноправним учасником міжнародної коаліції, уклавши договір зі «Священною лігою» про спільну боротьбу проти Османської імперії. Істотно розширюються міжнародні контакти козацтва з приходом гетьмана Богдана Хмельницького. Після Хмельницького великий внесок у розвиток української дипломатії зробили гетьмани Іван Виговський, Іван Мазепа та Філіпп Орлик.

Наступний шанс української дипломатії з'явиться лише за два століття... Створення та становлення Міністерства закордонних справ України як повноцінної державної структури пов'язане зі створенням у 1917 році Української Народної Республіки.

Після прийняття Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року перед Міністерством закордонних справ постали нові завдання, пов'язані з визнанням України міжнародною співдружністю, встановленням дипломатичних відносин, створенням ефективної мережі власних дипломатичних та консульських представництв, розбудовою повноцінних двосторонніх відносин із зарубіжними країнами, набуттям членства та затвердженням у провідних міжнародних організаціях. Досягнення позитивних результатів на цих дільницях, а також закладання основних концептуальних засад зовнішньої політики України стало головним досягненням української дипломатії за роки незалежності.

Прикмети дня

22 грудня відзначається день зачаття матері Пресвятої Богородиці. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотний дощ, то осень буде ясна. Це найкоротший день на рік, коли зима встановлюється остаточно. Якщо на Ганну Зимову променисто і світло, то 31 грудня буде ясно і морозно, а якщо похмуро і на деревах іній — до хмарного та теплого новоріччя. Цього дня визначали погоду на півроку вперед: сніг до дощу, хуртовина до вітру з дощем, мороз до ясної погоди, відлига до теплого дощу.

Також цього дня

1833 року народилася Марко Вовчок (псевдонім Марії Олександрівни Вілінської – за чоловіком Маркович та Лобач-Жученко), українська письменниця («Інститутка», «Кармелюк»).

1858 – народився Джакомо Пуччіні, великий італійський композитор («Богема», «Туга», «Чіо-Чіо-сан», «Манон Леско»).

1882 – помічник Томаса Едісона Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду, якою прикрасив ялинку вдома на Різдво. Але, як і раніше, ялинки ще довго прикрашали звичайними свічками. Вперше реклама електрогірлянд була опублікована у грудні 1901 року, а популярними вони стали лише з 20-х років минулого століття.

1895 – німецький фізик Вільгельм Рентген зробив першу рентгенограму. "Піддослідним кроликом" стала дружина вченого, яка дозволила просвітити променями свою руку.

1914 – з 22 грудня до 12 січня у Харкові на вул. Сумській, 1 з ініціативи голови Харківського товариства шанувальників природи приват-доцента Харківського університету В.І. Талієва відбулася перша в Росії та Україні виставка охорони природи.

1938 - поблизу південної частини Африки була виловлена латимерія - найдавніша риба на Землі.

1949 – народилися Моріс та Робін Бібб, учасники гурту «Bee Gees».

1962 – народився Рейф Файнс, британський актор («Англійський пацієнт», «Список Шіндлера», «Онегін», «Гаррі Поттер»).

1972 – народилася Ванесса Параді, французька співачка, модель, актриса («Зачароване кохання», «Один шанс на двох», «Дівчина на мосту»).

1989 – вперше після зведення Берлінської стіни відкрилися для вільного проходу мешканців ФРН та НДР Бранденбурзька брама.

2007 - французька ракета-носій Ariane 5 вивела на орбіту перший в історії африканський супутник.

Іменини відзначають:

Василь, Володимир, Ганна, Олександр, Самуїл, Степан.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день