08.12.2022  07:30   Рита Парфенова

8 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно 8 грудня відзначається Міжнародний день художника.

Міжнародний день художника

Свято було започатковано у 2007 році Міжнародною Асоціацією «Мистецтво народів світу».

Це не єдина дата, пов'язана із професією художника. Україна святкує День художника другої неділі жовтня, а деякі творчі об'єднання пропонують проведення свята 25 жовтня, у день народження Пабло Пікассо, якого майстри та знавці живопису вважають найвидатнішим художником 20 століття.

Тож єдиної думки про дату у професійній спільноті поки що не склалося. Та й нехай – буде більше приводів привітати тих, хто несе красу мистецтва у наше життя.

День художника – це свято не лише професіоналів та любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світові та любити його. Тому сьогоднішнє свято для всіх любителів прекрасного.

Прикмети дня

8 грудня вшановується пам'ять святого Климента, папи Римського. Надворі вже стояли справжні морози, тому Клима і прозвали холодним.

Цього дня матері зверталися до святого із проханням захистити своїх чад від прийдешніх холодів.

У Климентьєв день будь-яку важливу справу потрібно було починати тільки натще. Цей звичай був із продовженням молотьби: займатися цією роботою на ситий шлунок було незручно, рухи ставали важкими, скутими. Жінки ж на Клима сідали прясти біля вікна — від білого снігу в хаті ставало світлішим.

Особливе повір'я було пов'язане з людьми, які народилися цього дня. Казали, що біля хати, яка народилася на Клима, збираються вовки. Тому така людина намагалася зайвий раз не виходити з дому, особливо з настанням темряви.

Що не можна робити 8 грудня

  • 8 грудня не можна скаржитися на негоду та холод. Вважається, що терпляча зима нагородить міцним здоров'ям.
  • Не рекомендується "тягнути на себе ковдру" та багато активувати. Особливо якщо вас про це не просять. Зараз той час, коли можна пустити деякі речі на самоплив.
  • Не варто відвідувати галасливі вечірки та масові заходи.
  • День не підходить для весіль та шлюбу.
  • Не можна снідати, у народі 8 грудня прийнято сідати за стіл лише до обіду.

Також цього дня

У 1844 народився Еміль Рено, французький вчитель, творець першого мультиплікаційного фільму.

1943 – народився Джим Моррісон, американський поет і музикант, вокаліст гурту The Doors.

1953 – народилася Кім Бесінджер, американська актриса («Дев'ять з половиною тижнів», «Секрети Лос-Анджелеса», «Звичка одружитися» «Побачення наосліп»).

1955 – Парламентська асамблея Ради Європи затвердила офіційний прапор цієї організації, який згодом перейшов у спадок до Євросоюзу.

1966 – народилася Шинейд О'Коннор, ірландська співачка.

1976 – народився Домінік Монахен, англійський актор («Володар кілець», «Залишитися живим»).

1978 – народився Ієн Сомерхолдер, американський актор («Щоденники вампіра», «Залишитися живими»).

1980 – Джона Леннона вбито психічно неврівноваженим фанатом Марком Чепменом.

1987 - Рон Хекстол з команди НХЛ "Філадельфія Флайєрз" став першим воротарем в історії ліги, який забив гол (у ворота команди "Бостон Брюїнз").

1987 – У Вашингтоні було підписано Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності – перша угода, яка передбачала абсолютне скорочення озброєнь.

1989 – створено спілку автомобілістів України.

1991 – у Біловезькій пущі президент РРФСР Борис Єльцин, президент України Леонід Кравчук та голова Верховної ради Республіки Білорусь Станіслав Шушкевич підписали Угоду про розпад СРСР та про створення Співдружності Незалежних Держав.

2005 – закінчення використання паровозної тяги у Китаї. На Цзитунській залізниці були згаслені всі паровози, що залишилися в країні.

2010 – з другим запуском SpaceX Falcon 9 та першим – SpaceX Dragon, SpaceX стає першою приватною компанією, якій вдалося успішно запустити, вивести на орбіту та безпечно повернути космічний апарат.

2010 - японський космічний апарат IKAROS з живленням від сонячного вітрила - пролітає повз планету Венера на відстані 80 000 км.

2013 – о 18:00 у Києві під час мітингу на євромайдан повалено пам'ятник Леніну на Бессарабці.

Іменини відзначають:

Андрій, Василь, Варлаам, Віктор, Григорій, Іван, Іларіон, Климент, Кузьма, Микола, Олександр, Павло, Петро, Семен, Серафим, Ярослав.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день