05.12.2022  07:30   Рита Парфенова

5 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Сьогодні святкують представники науки, яка знає все: щороку 5 грудня в Україні вітають працівників статистики.

  День працівників статистики'

День працівників статистики пов'язаний із проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи.

Відповідно до Закону України «Про державну статистику», органи статистики здійснюють державну статистичну діяльність, спрямовану на збір та опрацювання «статистичної інформації про масові економічні, соціальні, демографічні, екологічні явища та процеси, що відбуваються в Україні та її регіонах».

Усі підсумки статистичних розробок у тому чи іншому вигляді надаються органам управління та засобам масової інформації. Статистичні дані регулярно оприлюднюються у газетах, на радіо та телебаченні. І якщо статистика про щось і замовчує, то багато в чому через усвідомлення важливості точної інформації.

* * *

Щорічно 5 грудня відзначають Міжнародний день добровольців в ім'я економічного та соціального розвитку.

У 1985 році Генеральна Асамблея ООН закликала держави вжити заходів для підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей у ​​всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як добровольців як на батьківщині, так і за кордоном. У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним та колективним акціям, не чекаючи на винагороду.

Добровольці (а останні роки все частіше можна почути трансформоване з англійської – волонтери) – це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Сфери діяльності, в яких можна побачити безоплатну роботу добровольців, воістину численні та різноманітні.

* * *

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів. Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році.

Прикмети дня

5 грудня вшановується пам'ять святого Прокопія. На цей день у народі існувало безліч приказок, і пов'язані вони були зі становленням санного шляху: «Прокіп снігом ступає — дорогу копає», «Прийшов Прокоп — розрив кучугуру», «Прокоп доріжку прокопає, а Катерина (7 грудня) укатає». Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то зима буде холодною.

Також цього дня

У 1766 році Джеймс Крісті-старший, колишній морський офіцер, провів перший свій перший аукціон у Лондоні. Нині аукціон «Крісті» (поряд з аукціоном «Сотбі») найвідоміший у світі.

1854 – у Бостоні Аарон Аллен запатентував театральні крісла з відкидними сидіннями.

1901 – народився Уолт Дісней, американський кінорежисер-мультиплікатор, продюсер, художник.

1902 – винахідник радіо лауреат Нобелівської премії Г. Марконі провів першу передачу радіосигналу через Атлантику.

1925 – прем'єра фільму Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін».

1931 – народився Григор Тютюнник, український письменник.

1946 – народився Хосе Каррерас, іспанський оперний співак (тенор).

1952 – у Лондоні розпочався великий смог 1952 року. Він розвіявся лише до 9 грудня того ж року. Те, що сталося, стало справжньою катастрофою, внаслідок якої загинуло кілька тисяч людей, що послужило, як вважається, відправною точкою сучасного природоохоронного (екологічного) руху.

1966 – народилася Патрісія Каас, французька співачка.

1971 – у Буенос-Айресі (Аргентина) відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку.

1979 – народився Нік Стал, американський кіноактор («Термінатор-3», «Місто гріхів», «Тонка червона лінія»).

1994 – в обмін на відмову України від ядерної зброї у Будапешті підписали меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав – США, Великобританії та Росії.

2000 – о 13 годині 17 хвилині реактор енергоблоку № 3 Чорнобильської АЕС було зупинено назавжди і станція припинила генерацію електроенергії.

2001 – розпочався перший і поки що єдиний Всеукраїнський перепис населення. Загальна чисельність населення України у 2001 році становила 48 млн. 457 тис. осіб.

2017 – Міжнародний Олімпійський комітет відсторонив від участі в Олімпійських іграх 2018 року збірну Росії за зловживання допінгом.

Іменини відзначають:

Архіп, Валерій, Максим, Михайло, Прокопій (Прокофій), Філімон, Ярополк.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день