20.11.2022  07:30   Рита Парфенова

20 листопада: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

1954 року Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести у практику святкування Всесвітнього дня дитини.

Всесвітній день дитини

Цей день присвячений діяльності, спрямованій на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі і, на думку ООН, сприятиме зміцненню солідарності та співпраці між націями.

20 листопада 1959 року було прийнято Декларацію прав дитини. Цього ж дня, але вже 1989 року було прийнято Конвенцію про права дитини, яка зобов'язує всі країни забезпечити дітям гарне життя.

Різні фірми та організації проводять у День дитини благодійні акції.

Нагадаємо, що Міжнародний день захисту дітей відзначається щороку 1 червня.

* * *

Святкування Дня педіатра нерозривно пов'язане із святкуванням Всесвітнього дня дитини. Значення педіатра у житті людей важко переоцінити. Турбота про здоров'я дитини стає однією з основних у житті батьків після появи світ малюка. Хороший дитячий лікар для батьків стає надійною опорою довгі роки. Турбота про майбутнє сім'ї, суспільства та держави – так можна охарактеризувати у глобальному масштабі працю та специфіку роботи дитячих лікарів.

* * *

Щороку третьої неділі листопада в Україні відзначається День працівників сільського господарства. Це професійне свято працівників сільського господарства, підприємств із переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водногосподарських та обслуговуючих підприємств та організацій агропромислового комплексу.

Його засновано у жовтні 1993 року указом президента Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників агропромислового комплексу України.

Аграрний сектор України є стратегічною складовою національної економіки та забезпечує продовольчу базу та незалежність країни.

Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні є цукрові буряки, картопля, молоко, м'ясо, зерно.

* * *

Третю неділю листопада оголошено Всесвітнім днем ​​пам'яті жертв дорожньо-транспортних аварій. За даними ООН, щороку дорожньо-транспортні пригоди забирають 1 мільйон 300 тисяч життів. Ще від 20 до 50 мільйонів людей отримують різноманітні травми. Понад 50% всіх смертельних випадків внаслідок дорожньо-транспортних пригод припадає на вікову групу від 15 до 44 років.

Мета Всесвітнього дня пам'яті жертв дорожньо-транспортних аварій – вшанувати пам'ять жертв дорожньо-транспортних пригод та висловити співчуття членам їхніх сімей, а також ще раз нагадати урядам держав та відповідальним організаціям про необхідність забезпечення безпеки дорожнього руху для всіх громадян.

Прикмети дня

Народне свято «Федотів день» відзначається 20 листопада (за старим стилем – 7 листопада). У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Феодота. У народі його прозвали Льодоставом, бо в цей день лід продовжував сковувати річки та озера.

У ці дні суворо забороняли дітям підходити до берегів водойм, бо лід був ще неміцний, а діти завжди діти, про це говорили: «Дитинство безтурботне, за недбалість мати себе докорятиме вічно».

По погоді судили про майбутній урожай:

  • Якщо на Федота випав рясний перший сніг і покрив сиру землю, то вродиться жито.
  • Якщо сніг ліг щільно до стін будинку, то врожай буде непоказним, а якщо є зазори, то багатим.
  • Якщо крига на річках вставала купами, а на дорогах утворювалися снігові купини — це означало, що наступне літо буде хлібним.

Також цього дня

У 1480 народився Фердинанд Магеллан португальський мореплавець і дослідник. Увійшов в історію як людина, яка організувала першу навколосвітню подорож.

1889 – народився Едвін Хаббл, американський астроном, автор концепції розширення Всесивту. Його ім'я має сучасний орбітальний телескоп

1945 – розпочався Нюрнберзький процес: суд над військовими злочинцями третього рейху.

1962 – закінчилася Карибська криза.

1979 – вперше хворому переливається штучна кров.

1980 – Стів Птачек здійснив політ літаком, що харчується тільки сонячною енергією.

1985 – було випущено Microsoft Windows 1.0.

2003 – в Антарктиді знайдено лід віком 900 тисяч років.

Іменинники сьогодні:

Богдан, Валерій, Василь, Веніамін, Георгій, Григорій, Євген, Єлизавета, Іван, Іларіон, Кирило, Костянтин, Максим, Михайло, Микола, Никон, Олександр, Олексій, Опанас, Павло, Сергій, Федір, Федот.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день