06.11.2022  07:30   Рита Парфенова

6 листопада: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У першу неділю листопада відзначають День працівника соціальної сфери України.

День працівника соціальної сфери України

Це професійне свято було започатковано у квітні 1999 року указом президента Леоніда Кучми "на підтримку ініціативи працівників системи органів праці та соціальної політики". Зазначається щорічно у першу неділю листопада.

До працівників соціальної сфери входять співробітники Міністерства праці та соціальної політики України, управлінь з питань соціального захисту в регіонах, Державної служби зайнятості, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві тощо.

* * *

6 листопада оголошено Міжнародним днем ​​запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів. Цей День у 2001 році започаткувала Генеральна Асамблея ООН з метою привернення уваги до екологічних наслідків воєн.

* * *

У світі відзначають Міжнародний день пам'яті тварин, загиблих від рук людини. Чимало звірів присипляють, так і не дочекавшись своїх господарів. Тварини по всьому світу стають жертвами людської жорстокості. Хтось вмирає під колесами авто, хтось від рук браконьєрів або садистів. Крім цього, статистику людських дій до тварин додають нелегальні торговці екзотичними звірятами. Так європейська конвенція по захисту домашніх тварин визначає за людиною моральний обов’язок перед звірятами. А за законами багатьох країн передбачена відповідальність за жорстоке ставлення до них, зокрема і в Україні.

Прикмети дня

Сьогодні відзначається день ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість». У давні часи з цього дня дівчата збиралися прясти і загадували на нареченого.

Вночі, 6 листопада, може випасти перший міцний сніг. У давні часи помітили, якщо грибів вродило мало - зима буде снігова і сувора.

6 листопада дим йде з труби кільцями – у цьому будинку скоро додаток буде.

Якщо у цей день почути цвіркуна, то до хати прийде нещастя.

Якщо 6 листопада за людиною слідує білий собака, то на нього чекає успіх і сімейне щастя.

Також цього дня

1855 року народився Дмитро Яворницький, український історик, дослідник козацтва, археолог, етнограф, фольклорист, письменник, академік АН УРСР (1923).

1861 – народився Джеймс Нейсміт, канадо-американський викладач фізкультури, який вигадав у грудні 1891 року гру під назвою баскетбол.

1928 – полковник Джейкоб Шик запатентував електричну бритву.

1957 – у Харкові, у сквері навпроти Успенського собору, було відкрито пам'ятник Борцям жовтневої революції. Через рік перед пам'ятником запалили вічний вогонь. У 2015 році пам'ятник переорієнтували: початкову табличку зі згадкою загиблих за владу Рад замінили на табличку «Героям, які склали голову за незалежність та свободу України».

1970 – народився Етан Хоук, американський актор («Товариство мертвих поетів», «Гаттака», «Тренувальний день», «Напад на 13-ту ділянку») та сценарист («Найзапекліший штат», «Перед заходом сонця»).

1975 – Sex Pistols дали свій перший концерт у художній школі Святого Мартіна.

1988 – народилася Емма Стоун, американська актриса («Це – безглузде – кохання», «Ласкаво просимо в Zомбіленд», «Секс з дружби»).

1995 – випущено останній альбом Queen за участю Фредді Мерк'юрі під назвою Made in Heaven (Зроблено на небесах), складений із сесійних записів групи весни 1991 року, виконаних у студії Mountain, двох заново аранжованих композицій Мерк'юрі з його сольного альбому Mr. Bad Guy (Made in Heaven, I Was Born to Love You), однієї композиції групи Роджера Тейлора The Cross (Heaven for Everyone) і деяких композицій, які до цього не виходили у світ.

1999 – в Австралії 54,5% виборців висловилось проти проголошення країни республікою, знову визнавши формальним главою держави британського монарха.

Іменини відзначають:

Арефій, Опанас, Синклітікія (Секлетея), Сисой, Феофіл.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день