21.10.2022  07:30   Рита Парфенова

21 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно 21 жовтня проводять Всесвітній день йододефіциту.

21 жовтня Всесвітній день йододефіциту

Швидка втомлюваність, погішення пам’яті та розумової активності, а ще кретинізм, ендемічний зоб та інші захворювання щитоподібної залози – до цього може призводити дефіцит йоду в організмі. Його має третина населення планети.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом.

Йод міститься в морепродуктах (червоних і бурих водоростях, палтусі, тріску, оселедцях, креветках, пікші, молюсках, сардинах), яловичій печінці, яйцях, молоці; цибулі, щавлі, білокачанної капусті, моркви (якщо вирощені на ґрунті, багатому на йод).

Також цього дня

У 213 році до н. відбулося перше описане повне сонячне затемнення у Китаї.

1520 - Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названий згодом його ім'ям.

1665 р. – українські козаки на чолі з гетьманом Іваном Брюховецьким підписують Московські статті, якими визначаються взаємини козаків з Росією.

1833 – народився Альфред Бернхард Нобель, шведський дослідник, «батько вибухівки», засновник величезної промислової імперії, доктор філософії, академік, засновник премії, яка увічнила його ім'я у людській пам'яті.

1858 - в Парижі на прем'єрі опери Ж. Оффенбаха "Орфей в пеклі" був вперше публічно виконаний канкан. Цей танець, що вважався довгий час непристойним, прийшов на сцену з міських вулиць. З'явився канкан, зрозуміло, у Парижі і виконувався у 30-ті роки в XIX ст. на громадських балах.

1883 – у Нью-Йорку відкрили "Метрополітен-Опера".

1923 – у мюнхенському Deutsches Museum професор Вальтер Баусерфельд уперше продемонстрував публіці планетарій.

1934 – у Китаї розпочинався «великий похід» китайських комуністів під керівництвом Мао Цзедуна.

1944 – у Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж американського корабля «Рубікон». Корабель було знайдено без пошкоджень, а на його борту знаходився лише собака. Судно було у відмінному стані, якщо не рахувати порваного буксирного троса, що звисав з носа корабля.

1950 – після капітуляції армії Тибету китайські війська окупували Тибет. А через 9 років, у 1959 р., Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про відновлення релігійних і громадянських свобод у Тибеті.

1956 – народилася Керрі Фішер, американська актриса, сценарист та прозаїк. Популярність отримала завдяки виконанню ролі Принцеси Леї Органа у кіносазі «Зоряні війни».

1959 – народився Кен (Кенсаку) Ватанабе, японський актор ("Початок", "Попіл і сніг", "Останній самурай", "Мемуари гейші", "Бетмен: Початок").

1995 – Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським та всієї Русі-України митрополита Київського Філарета (Денисенко).

1998 – на другій сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим ухвалено Конституцію Автономної Республіки Крим.

2002 – тринадцять кореневих DNS-серверів зазнали DDoS-атаки, що тривала майже годину. Різні джерела називають різну кількість атакованих серверів: сім, дев'ять, тринадцять. Атака такого масштабу сталася вперше, і Мережа вистояла.

Прикмети дня

21 жовтня вшановується пам'ять преподобного Трифона, архімандрита Вятського, і преподобної Пелагеї Антіохійської. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною.

З цього дня розпочиналася підготовка до зими одягу та взуття до зими, в'язання теплого одягу. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», — засуджували при цьому.

Не можна 21 жовтня одягати теплі речі, не привівши їх у порядок, інакше до весни вас переслідуватимуть проблеми.

У цей день не можна лінуватися, марно проводити час, базікати і допускати недобрі думки.

Іменини відзначають

Пелагея, Таїсія, Трифон, Яків.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день