29.09.2022  07:30   Рита Парфенова

29 вересня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

29 вересня - День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Бабий яр в киеве

29 вересня 2022 року виповнюється 81-ті роковини однієї з найтрагічніших сторінок  в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

Жертвами злочину стали понад сто тисяч людей – військовополонених і цивільних громадян, серед яких представники єврейської національності і ті, хто намагався їх  урятувати, українці, роми, караїми, учасники українського визвольного руху, заручники, «саботажники», порушники комендантської години, пацієнти психіатричної клініки. Розстріли в Бабиному Яру відбувалися майже щоденно понад два роки від вступу нацистів та їхніх союзників до Києва вересні 1941-го і до завершення окупації міста в листопаді 1943 року. За цей час було знищене практично все єврейське населення міста.

* * *

Всесвітній День серця з'явився у календарі з ініціативи Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Вперше свято було організоване у 1999 році з ініціативи Всесвітньої федерації серця. До 2011 року він проводився в останню неділю вересня, потім за ним закріпили постійну дату - 29 вересня.

Мета Дня – донести до людей небезпеку серцево-судинних захворювань та необхідність профілактичних заходів щодо ішемічної хвороби серця та мозкового інсульту у всіх групах населення.

Особливо це актуально під час пандемії коронавірусу, адже COVID-19 створює ідеальний шторм для здоров'я серця. «Сердечники», що захворіли на коронавірус, входять до групи ризику серйозних ускладнень під час перебігу хвороби. З іншого боку, коронавірус може дати ускладнення на серці навіть у людей, які не мають хронічних захворювань.

Всесвітня федерація серця визначила чотири правила, яким необхідно слідувати у повсякденному житті:

  • Відмовтеся від шкідливих звичок. Насамперед це куріння та алкоголь.
  • Дотримуйтесь принципів здорового харчування. Ваш раціон повинен містити овочі та фрукти. Уникайте жирної, смаженої та висококалорійної їжі.
  • Займайтеся спортом. Або хоч би підтримуйте фізичну активність. Для профілактики серцево-судинних захворювань достатньо 2,5 години будь-якої рухової активності на тиждень.
  • Контролюйте артеріальний тиск. Періодично змінюйте тиск у медичних закладах, а за потреби придбайте домашній тонометр.

Дотримуючись цих правил, можна знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Також цього дня

У 1547 народився Мігель де Сервантес, іспанський письменник, творець нового гумористичного роману, який занапастив лицарську романтику.
 
1621 – укладено Хотинську угоду, за якою Польща зобов'язалася перед Туреччиною утримувати запорізьких козаків від набігів на Крим.
 
1650 – у Лондоні Генрі Робінсоном було відкрито перше у світі шлюбне агентство.
 
1829 – у Лондоні за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Роберта Піля створено цивільну поліцію, згодом – Скотланд-Ярд.
 
1845 – народився Іван Карпенко-Карий, український письменник («Наймичка», «Бесталанна»).
 
1866 – народився Михайло Грушевський, український історик та громадський діяч, перший Президент України.
 
1897 – було вперше виконано танго. Це відбулося у Буенос-Айресі у театрі «Олімпо» на прем'єрі вистави «Креольський суд».
 
1912 – народився Мікеланджело Антоніоні, італійський кінорежисер, володар «Оскара» («Дама без камелій», «Крік», «Ідентифікація жінки»).
 
1913 – французький льотчик Моріс Прево літаком «Deperdussin» вперше перевищив швидкість 200 км/год.
 
1916 - Джон Рокфеллер, засновник компанії "Стандарт Ойл", став першим у світі мільярдером.
 
1922 - з Петрограда вийшов "Філософський пароплав" - так здійснилася висилка з Росії з ідеологічних міркувань за кордон діячів російської науки, культури, мистецтва.
 
1926 – закрито та проголошено музеєм Києво-Печерська Лавра.
 
1938 – український письменник і бандурист Гнат Хоткевич засуджений до страти.
 
1941 – перші масові розстріли у Бабиному Яру у Києві. Загинуло понад 100 тисяч євреїв, росіян, українців.
 
1976 – народився Андрій Шевченко, український футболіст, нападник, грав у «Мілані» (Італія), «Челсі» (Англія), з 2009 року був нападником «Динамо» (Київ), капітаном збірної України. Завершив футбольну кар'єру після Євро-2012. Протягом 2016—2021 років — головний тренер національної збірної України.
 
1988 – Нобелівську премію миру присуджено миротворчим силам ООН.

В Харкові...

29 вересня 1780 року на урочистостях, присвячених відкриттю Харківського намісництва, на Університетській гірці було влаштовано народне гуляння з ілюмінацією та феєрверком, а також театральну виставу – першу в Харкові.
 
Іменини відзначають: Олексій, Віктор, Григорій, Йосип, Ісаакій, Людмила, Сергій.

 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день