26.07.2022  07:30   Рита Парфенова

26 липня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку 26 липня шанувальники першої у світі штучної мови відзначають День есперанто.

День есперанто

Цю знакову систему створив окуліст Людвіг Маркович Заменгоф. Він народився у Білостоку – зараз це місто розташоване на території Польщі, а у 19 столітті входило до складу Російської імперії.

Сусідами Заменгофа були росіяни, білоруси, поляки, євреї, німці, литовці. Спілкування з людьми різних національностей підштовхнуло юнака до створення мови, яка могла б зрозуміти будь-яка людина на планеті.

Першу працю Людвіг Заменгоф опублікував під псевдонімом Есперанто. Це ім'я, яке перекладається як «Надія», незабаром стало назвою самої мови.

Також цього дня

1856 – народився Джордж Бернард Шоу, ірландський письменник, лауреат Нобелівської премії 1925 року «за творчість, відзначену ідеалізмом і гуманізмом, за іскрометну сатиру, яка часто поєднується з винятковою поетичною красою» («Візок з яблуками», «Андрій Пігмаліон», «Кандида»).

1864 – «26 липня 1864 року при сильному північно-східному вітрі мчала на усіх парах вздовж Північної протоки чудова яхта…» – початок дії роману Ж. Верна «Діти капітана Гранта».

1875 – народився Карл Густав Юнг, швейцарський психіатр, психолог, філософ, фундатор «аналітичної психології». Дослідження Юнга (поряд із З. Фрейдом) призвели до того, що розповідати свої сни стало небезпечним для репутації заняттям.

1908 – США створено Федеральне бюро розслідувань.

1928 – народився Стенлі Кубрик, американський кінорежисер, творець ряду воістину епічних полотен («З широко заплющеними очима», «Ціснометалева оболонка», «Сяйво», «Заводний апельсин», «Космічна одіссея 2001»).

1943 – народився Мік Джаггер, лідер гурту «Rolling Stones».

1959 – народився Кевін Спейсі, американський кіноактор («Краса по-американськи»), володар 2-х Оскарів.

1964 – народилася Сандра Баллок, оскароновна американська актриса та конгеніальна агентка ФБР.

1967 – народився Джейсон Стетхем, британський актор відомий за фільмами режисера Гая Річі «Карти, гроші, два стволи», «Великий куш» та «Револьвер», а також дилогії «Адреналін» та серіям фільмів «Перевізник», «Нестримні» та «Нестримні» Форсаж».

1973 – народилася Кейт Бекінсейл, американська актриса та чарівна вампірша з «Іншого світу».

1978 – датський дослідник У. Петерсон виявляє саму північну точку суші – острів Одак (706 км від Північного полюса).

1989 – 24-річному американському студенту Роберту Моррісу звинуватили у створенні та запуску комп'ютерного вірусу. Морріс став першим творцем вірусу, який зазнав кримінального переслідування.

1995 – Представники 15 країн Європейського Союзу підписують Конвенцію про створення Європолу – організації, яка покликана координувати діяльність поліції держав ЄС щодо боротьби зі злочинністю. Набуде чинності 1 жовтня 1998 року.

Іменини відзначають: Антон, Гаврило, Степан, Юліан.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день