19.04.2025 13:30 Віталій Хіневич
Як відсвяткувати Великдень без шкоди для здоров’я: поради МОЗ
Напередодні Великодня МОЗ України надало низку порад, як провести свято без шкоди для здоров’я.
20 квітня в Україні відзначатимуть Великдень — одне з найважливіших релігійних свят.
Традиційно цього дня родини збираються за святковим столом, щоб розділити паски, крашанки та інші смаколики.
Щоб святкування не зашкодило здоров’ю, Міністерство охорони здоров’я України спільно з Центром громадського здоров’я підготували корисні поради — як безпечно повернутися до звичного харчування після посту та не перевантажити організм.
Перш за все, порада стосуватиметься тих, хто дотримувався Великоднього посту. У такому випадку рекомендується виходити з посту поступово: починати з легких страв у невеликих порціях — не більше 1–2 страв за раз.
Також в МОЗ рекомендують дотримуватись і інших важливих рекомендації, таких як:
-
часто харчуватись, але помірно — якщо хочеться скуштувати все, краще розділити порції на 4–5 прийомів їжі протягом дня;
-
пити достатньо рідини — 1,5–2 літри води щодня; уникати солодких напоїв і алкоголю;
-
обирати м’ясо з вмістом не менше 70%, без підсилювачів смаку та штучних барвників;
-
ласувати паскою — у міру — рекомендована порція становить шматочок розміром із долоню (~100 г);
-
до святкового меню додати овочі, цільнозерновий хліб, каші, рибу — це зробить Великдень не лише смачним, а й корисним.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram
Раніше РЕДПОСТ писав, який радіаційний фон в Харкові та області на 19 квітня.
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости