03.04.2024  07:30   Рита Парфенова

3 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

3 квітня відзначається веселе неофіційне свято – Всесвітній день вечірки або Всесвітній день паті, також відомий як P-Day.

Паті-день: події 3 квітня

Незважаючи на веселий характер свята, він був створений із серйозними намірами. Справа в тому, що ідея організувати День паті прийшла з фантастичного роману «Політ» американської письменниці Ванни Бонта: оповідання книги закінчується зворотним відліком до 3 квітня 2000 року, коли в усьому світі має пройти масове свято, яке поєднує людство.

Цей роман вийшов друком у 1995 році, а вже 3 квітня 1996 року в США пройшов перший День вечірок, який пройшов під девізом: «Вечірка – це протилежність війни».

Прикмети дня

Третього дня цвітіння (3 квітня) на Русі вітали пробудження від зимової сплячки Водяного, русалок та всієї водної живності.

Це свято, навіть, скоріш, обряд, дуже древнє, що зародилося на Русі в період двовірства. Іноді Водопол називають Переплутом, Днем Водяного, іменинами Водяного або Микитою Водопілою.

Цього дня опівночі рибалки приходили до води поласувати та задобрити дідуся-Водяного. Кажуть, що як частування рибалки топили коня, примовляючи: «Ось тобі, дідусю, гостинець на новосілля: люби та жалуй нашу сім'ю». Щоправда, скупилися: для цього випадку купували у циган найнегіднішого коня. У деяких областях рибалки наділяють Водяного гостинцем, виливаючи в річку олію.

Також цього дня

У 1829 році Джеймс Каррінгтон отримав патент на кавомолку.

1860 – у США відкрилася регулярна трансконтинентальна поштова служба "Поні-експрес".

1879 – Софія проголошена столицею Болгарії.

1885 – Готтліб Даймлер отримав німецький патент на одноциліндровий двигун внутрішнього згоряння з водяним охолодженням.

1918 – народився Олесь (Олександр) Гончар, український радянський письменник, понад 20 років керував Спілкою українських журналістів. Академік НАН України, він став відомим навіть на світовому рівні. 1990 року його обрали доктором літератури Альбертського університету, а 1993-го присвоїли почесне звання «Інтелектуала світу».

1924 – народився Марлон Брандо, американський актор. Він вісім разів номінувався на приз «Оскар», і таки двічі здобув почесну нагороду.

1948 – президент США Гаррі Трумен затвердив план Маршалла, за яким 17 європейським країнам, які погодилися взяти участь у проекті, протягом 4 років буде надано 13.15 млрд доларів (5% валового національного продукту США). Проект дозволить у найкоротший термін оздоровити економіку країн-учасниць. Пізніше британський історик А. Тойнбі назве план Маршалла «видатним досягненням нашого часу». СРСР від участі у проекті відмовився.

1958 – народився Алек Болдуін, американський актор. Два його брати - теж відомі кіноактори, а дружиною була знаменита Кім Бессінджер.

1961 – народився Едді Мерфі, американський комедійний кіноактор.

1968 – відбулася прем'єра фільму Стенлі Кубріка "Космічна одіссея: 2001 рік". Згодом фільм був визнаний найкращим в історії світового кіно у жанрі кінофантастики.

1968 – народився Джеймі Хьюлетт, англійський художник коміксів та дизайнер. Творець відомих образів "Танкістки" (Tank Girl) та групи Gorillaz.

1973 – було запроваджено штрих-код: спочатку у США, потім і у всьому світі. Першим товаром зі штрих-кодом була жувальна гумка Wrigley`s.

1976 – відбулося перше вручення французького "Сезара", європейського аналога "Оскара".

1982 – народилася Кобі Смолдерс, канадська актриса («Як я зустрів вашу маму», «Месники»).

1986 – народилася Аманда Байнс, американська актриса («Чого хоче дівчина», «Відмінниця легкої поведінки»).

1987 – на женевському аукціоні ювелірну колекцію герцогині Віндзорської продано за рекордну ціну – 31 380 197 фунтів стерлінгів.

1990 – над Львівською ратушею вперше в Україні офіційно піднімається синьо-жовтий прапор.

2000 – найбагатша людина планети Білл Гейтс через різке падіння акцій «Майкрософта» втрачає 12 млрд доларів, при цьому встановлюючи рекорд – його статки зменшувалися на 4.7 млн на секунду.

2007 – французький швидкісний електропоїзд V150 встановив новий рекорд швидкості для пасажирських поїздів – 574,8 км/год.

2017 – стався теракт-вибух у Петербурзькому метро, внаслідок якого загинуло 14 людей, поранено 45 та постраждали понад 50 осіб.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Володимир, Кирило, Серафим, Хома, Яків.

за Юліанським календарем: Микита, Федосья.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день