10.01.2023  07:30   Рита Парфенова

10 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У давні часи цей день називався Домочадцев день, або Різдвяний м'ясоїд.

Різдвяний м'ясоїд

М'ясоїд не був святковим днем, з нього починався період (він тривав до Масляної), коли в їжу можна вживати м'ясо.

Крім релігійних мотивів, це було пов'язано також з тим, що в перші дні січня було прийнято забивати худобу. Отже, на столі з'являлося м'ясо – насамперед свинина. Однак це не скасовувало щотижневого посту по середах і п'ятницях. У народі говорили: «М'ясне – в м'ясоїд, але пісному – своє чергу».

В цей час починалася пора весіль. М'ясоїд називали також Домочадцевим днем. Уся сім'я збиралася в будинку: спільно виконували роботи з господарства, разом сідали за стіл. Цей день нагадував, що сімейна згода – найдорожча, що може бути в людини. «Коли в сім'ї лад, раз у раз сперечається, і достаток народиться», – казали люди.

М'ясоїд називали також Домочадцевим днем. Уся сім'я збиралася в будинку: спільно виконували роботи з господарства, разом сідали за стіл. Цей день нагадував, що сімейна згода – найдорожча, що може бути в людини. «Коли в сім'ї лад, раз у раз сперечається, і достаток народиться», – казали люди.

Також цього дня

У 49 році до н. е. римський полководець Юлій Цезар перетнув з військом Рубікон, що означало неминучий початок громадянської війни. Згодом вираз «перейти Рубікон» став крилатим. Відповідно «перейти Рубікон», «кинути жереб» – ухвалити тверде, безповоротне рішення. Аналог фраз «спалити у себе всі мости» і спалити кораблі.

1863 – у Лондоні відкрилася перша лінія першого у світі метро.

1920 – створено Лігу Націй – першу міжнародну політичну організацію.

1938 – народився Дональд Ервін Кнут, американський вчений, почесний професор Стенфордського університету. «Батько» сучасного програмування, творець TEX (яких, чиїх саме ТЕХ, вчені поки сперечаються).

1945 – народився Род Стюарт, англійський рок-співак.

1946 – у Лондоні відкрилася перша сесія Генеральної Асамблеї ООН. З того часу Генеральна Асамблея практично щороку засновує якесь свято, будучи тим самим одним із головних на планеті постачальників приводів для підняття настрою.

1981 – народився Алан Бадоєв, український режисер, кліпмейкер, продюсер.

1993 - Бенін заснував свято Вуду. 10 січня до приморського містечка Уїда, яке вважається неофіційною столицею релігії вуду, з усього світу з'їжджаються тисячі шанувальників містичних африканських культів. Вони приносять жертви різним божествам, беруть участь у містичних ритуалах, просять допомоги у шаманів.

1994 – у Брюсселі на зустрічі представників країн-членів НАТО прийнято проект програми «Партнерство заради миру», до якої у 1998 році приєдналася Україна.

2000 – знаменитий англійський композитор Ендрю Ллойд Веббер став королем театрального Лондона. За 143 млн доларів автор популярних мюзиклів перекупив у однієї австралійської компанії 10 лондонських театрів, у тому числі і знаменитий Палладіум.

Іменини відзначають:

Агафія, Аркадій, Домна (Домініка), Дорофій, Ігнатій, Корнилій, Леонід, Ніканор, Никодим, Микола, Олександр, Петро, Семен, Юхим.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день