09.01.2023  07:30   Рита Парфенова

9 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

9 січня відзначається Міжнародний день хореографа.

Міжнародний день хореографа

Це свято присвячене тим людям, які дбайливо зберігають та примножують техніку та пластику танцювального мистецтва, навчаючи йому майбутніх виконавців.

Прикмети дня

Сьогодні за народним календарем Степанів день, коли селяни наймали всім селом пастухів, укладали з ними договір. Цей день вважається днем найму працівників, і кожен міг висловити своє невдоволення господареві і не укласти з ним договір, тож казали: «На святого Степана кожен пан собі».

Тривалися Святки – час веселощів та галасливих ігор. Молоді люди ходили будинками, вітали всіх зі святами та співали пісні, бажаючи односельцям щедрого року та гарного врожаю.

9 січня пригощалися «колядками» – маленькими пиріжками із прісного тіста з різними начинками, а також медовими пряниками. Обов'язковим атрибутом свята були фігурки із тіста у вигляді корів, овець та пастухів. Ними прикрашали стіл та дарували їх рідним.

Ще цього дня проводили обряди захисту від пристріту. За селом на засніженій Червоній гірці селяни ставили навколо 12 колів чи жердин. Там дівчата «ховали» свої журби. Для цього встановлювали «чашу згубну», і дівчата, підходячи по черзі, зливали в неї воду з принесених судин – начебто змивали тугу з серця. Після того, як чаша наповнювалась, воду виплескували у середину кола.

Також цього дня

1648 року Богдана Хмельницького обрали гетьманом Запорізької Січі.

1797 – народився Фердинанд Врангель, адмірал, російський мореплавець та полярний дослідник, автор кількох праць з географії. Врангель здійснив три навколосвітні подорожі. У 1829 році в чині капітана 1 рангу Врангеля було призначено головним правителем Російської Америки і залишалося на цій посаді до 1835 року. За цей час особисто обстежив все західне північноамериканське узбережжя від Берінгової протоки до Каліфорнії та створив магнітно-метеорологічну обсерваторію Сітка. Відомий як активний супротивник продажу Аляски Сполученим Штатам Америки. Ім'ям Врангеля названо острів у Північному Льодовитому океані.

1799 – в Англії вперше у світі запроваджено прибутковий податок.

1839 – на засіданні Паризької академії наук фізик Домінік Франсуа Араго зачитав повний опис одержання нечуваних зображень, яке передав художник-винахідник Луї Жак Манде Дагер, який назвав його на власну честь дагеротипією.

1859 – народився Петро Кащенко, російський психіатр та громадський діяч. Пізніше вдячні нащадки назвуть його ім'ям психлікарню під Москвою, хоча сам Кащенко дуже обережно ставився до діагнозу «божевільний», оскільки вважав межу між божевіллям та геніальністю, між маренням та обдарованістю дуже тонкою.

1890 – народився Карел Чапек, відомий чеський письменник і журналіст, невгамовний борець із саламандрами та тато всіх роботів. Саме Карел Чапек спільно зі своїм братом Йозефом вигадав слово «робот» для позначення штучно створеної людини. Вперше слово було згадано у творі "R.U.R.". Тому – сьогодні не довіряйте калькуляторам та комп'ютерам – мало що вони по п'яні наплетуть…

1908 – народилася Симона де Бовуар, французька письменниця, філософ. Пані Симона є головним ідеологом феміністського руху. Залишається тільки поспівчувати Жан-Полю Сартру, якому жінка була дружиною.

1913 – народився Річард Ніксон, 37 президент США (1969-1974).

1923 – іспанський винахідник Хуан де ля Сієрва здійснив перший політ на винайденому ним автожирі. З розвитком гелікоптерів роботи зі створення автожирів було згорнуто.

1924 – народився Сергій Параджанов (пом. 1990), вірмено-український кінорежисер та сценарист («Тіні забутих предків»).

1944 – народився Джиммі Пейдж, гітарист, який грав у «Led Zeppelin». Його соло в пісні «Сходи у небо» визнано класикою.

1951 – відбулося офіційне відкриття будівлі ООН у Нью-Йорку.

1970 – народилася Лара Фабіан, бельгійська співачка.

1972 – у гавані Гонконгу спалахнув і затонув океанський лайнер «Королева Єлизавета», на той час найбільший у світі пасажирський корабель.

1992 – Гвінея, Венесуела та Чилі визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини із КНДР.

1992 – проголошення незалежності Республіки Сербської.

2000 - у матчі проти "Сельти" тренер каталонської "Барселони" Луї ван Галь посадив на лаву запасних футболістів, чия загальна вартість склала рекордну суму - 168 мільйонів доларів.

Іменини відзначають

Антоніна, Степан, Тихін, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день