27.12.2022  07:30   Рита Парфенова

27 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

27 грудня відзначається Міжнародний день протиепідемічної готовності.

Міжнародний день протиепідемічної готовності.

Це свято започатковано ООН у грудні 2020 року з огляду на весь спектр загроз, принесених пандемією COVID-19 у повсякденне життя пересічних громадян, а також найважчі наслідки як для світової економіки, так і для економічного розвитку окремих держав та регіонів.
Всі заходи, приурочені до цієї дати, мають бути спрямовані на просвітництво населення з питань профілактики епідемічних захворювань, роз'яснення людям важливості та необхідності кампанії для щеплення, вироблення спільних міждержавних заходів щодо боротьби з пандемією та кроків щодо запобігання поширенню можливих аналогічних захворювань.

Прикмети дня

За народним календарем сьогодні відзначається Філімонів день. Цей час був найтемнішим у році. Наші пращури вірили, що поки темрява не покине землю, буде біснуватись нечиста сила. Вважалося, що у Філімонів день кікімори, єхидні та нетопіри підходять близько до хат, шкребуть у двері, лякають і лякають людей. Втім, добрих господарів, у яких у будинку завжди порядок та чистота, злі духи не турбували.

Згідно з прикметами, погано найбільше боїться води, тому 27 грудня було прийнято дуже часто вмиватися. А перш ніж вийти з дому або почати якусь справу, необхідно було навіть провести обряд обкроплення всього тіла водою.

Також цього дня

У 537 році в столиці Візантійської імперії Константинополі освячено Храм Святої Софії, який протягом тисячоліття був головним храмом Православного світу.

1512 – іспанський уряд вніс серйозні зміни у рабовласницьке законодавство: заборонило використовувати індіанців Америки як рабів, давши добро на завезення до Нового Світу рабів з Африки.

1571 – народився Йоганн Кеплер, німецький математик, астроном, оптик та астролог.

1595 – народився Богдан Хмельницький, гетьман Війська Запорізького.

1822 – народився Луї Пастер, французький мікробіолог та хімік, основоположник сучасної мікробіології та імунології.

1831 – на кораблі королівського флоту Англії «Бігль» Чарльз Дарвін розпочав ту кругосвітню подорож, під час якої він сформулював знамениту «теорію еволюції».

1845 - американський лікар Кроуфорд Ланг вперше в світі застосував наркоз при прийомі пологів (родильницею була його дружина).

1871 – у лондонському «Кришталевому палаці» господарі вперше представили своїх домашніх тварин на всесвітній виставці котів та котів.

1892 – у Нью-Йорку закладено кафедральний собор святого Іоанна площею 11 240 кв. м (найбільший собор у світі).

1901 – народилася Марлен Дітріх, німецька та американська кіноактриса («Блакитний ангел»), визнана одним із секс-символів ХХ століття. На піку слави Дітріх тисячі жінок видаляли собі корінні зуби, щоб отримати такі ж запалі щоки та загострені вилиці.

1904 – у Дубліні відкрився новий театр The Abbey Theatre. Він став першим у світі, що міститься на державних дотаціях.

1932 – у Нью-Йорку відкрито найбільший у світі кінотеатр «Редіо-Сіті Мьюзік Холл» (на 5945 місць).

1934 – народилася Лариса Латиніна (Дирій), українка, 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор – 9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові медалі. Відома також тим, що на чемпіонаті Європи 1957 року виграла всі золоті медалі.

1945 – створено Міжнародний Валютний Фонд та Міжнародний Банк Реконструкції та Розвитку.

2004 – зафіксовано вибух наднової зірки на відстані близько 50 000 світлових років. Тобто вибухнула, вона за земними мірками, 500 століть тому, а ми про це дізналися якихось десять років тому.

Іменини відзначають:

Іларіон, Микола, Філімон.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день