05.11.2022  07:30   Рита Парфенова

5 листопада: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У першу суботу листопада чоловіче населення Землі відзначає своє «професійне» свято – Всесвітній день чоловіків.

Всесвітній день чоловіків.


Вигадав свято колишній президент СРСР Михайло Горбачов, а його ініціативу підтримали віденський магістрат, відділення ООН у Відні та низка інших міжнародних організацій. З 2000 до 2006 року в цей день вручалася премія видатним чоловікам. Незважаючи на слово "Всесвітній" у назві свята світової популярності він не отримав. Дата відома переважно у пострадянських країнах.

***

Пам'ятний день ООН – Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі – відзначається щорічно 5 листопада з ініціативи представників Японії. Ця країна, що знаходиться в сейсмонебезпечному регіоні, нагромадила значний досвід запобігання та ліквідації наслідків від цунамі.

Дата проведення Дня також була обрана з ініціативи японської делегації. Цей вибір пов'язаний з історією «Інамура-но-хі» про селянина, який 5 листопада 1854 року пожертвував своїм майном, аби врятувати мешканців свого села. Він підпалив свій урожай, попередивши про небезпеку мешканців села, завдяки чому вони врятувалися. Після цунамі він взяв найактивнішу участь у відновленні села.

Прикмети дня

5 листопада, в день пам'яті святого апостола Якова (Якова) справляли останні осені – проводи осені. З цього дня вже чекали на зиму.

Люди вірили в те, що птахи 5 листопада можуть заспокоїти землю своїм співом та розкидали у полі шматки Казанського (учорашнього) пирога, приманюючи пернатих.

Як помічали батьки, «якщо на Якова крихту (снігову крупу, дрібний град) пошле, то з Мотрони (22 листопада) зима на ноги стане». А пишний сніговий покрив на Якова обіцяв м'яку та теплу зиму, а літо багате на врожай.

Цього дня було прийнято грати в так звані бджолині ігри – наслідувати дзижчання бджіл і їсти мед. Говорили, що чим більше меду з'їсть господар і чим голосніше дзижчатиме, тим краще роїться бджоли навесні, і тим більше меду вдасться зібрати наступного літа.

Також цього дня

У 1878 році народився Кузьма Петров-Водкін, видатний майстер образотворчого мистецтва (символізму та модерну).

1913 – народилася Вів'єн Лі, англійська актриса театру та кіно, яка стала найкращою Скарлетт О'Хара в історії екранізацій роману «Віднесені вітром».

1927 – в Англії почали працювати перші автоматичні світлофори.

1934 – народилася Кіра Муратова, українська режисерка, сценаристка та актриса.

1935 – випущено настільну гру «Монополія».

1938 – народився Джо Дассен, французький співак та музикант американського походження.

1943 – народився Сем Шепард, американський актор («Щоденник пам'яті», «Чорний яструб»).

1953 – у Києві офіційно відкрили міст імені Євгена Патона – першу у світі цільнозварювальну конструкцію (зроблену лише за допомогою зварювання, без використання сполучних матеріалів).

1959 – народився Брайан Адамс, один із найпопулярніших музикантів кінця минулого століття. Він випустив цілу серію платинових альбомів і записав величезну кількість хітів, які потрапили в безліч хіт-парадів.

1958 – народився Роберт Патрік, американський актор (рідкометалевий Т-1000 з «Термінатор-2: судний день»).

1960 – народилася Тільда ​​Суінтон, британська актриса («Хроніки Нарнії», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Костянтин: Король темряви»).

1965 – народилася Фамке Янссен, голландська актриса («Факультет», «Люди Ікс», «Заручниця») та фотомодель.

1968 – народився Сем Рокуелл, американський актор («Зелена миля», «Лугові собачки», «Місяць 2112»).

1968 – Василь Макух вчинив на Хрещатику самоспалення на знак протесту проти колоніального становища Української РСР та окупації Чехословацької Соціалістичної Республіки.

Іменини відзначають

Володимир, Єфросинія, Єлисей, Іван, Ігнатій, Максим, Микола, Олександр, Омелян, Опанас, Петро, ​​Яків.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день