Як зміняться ціни на яйця в Україні: прогноз експерта

26.01.2023  21:01
Виробник висловив думку, як. коли та чому рухатимуться ціни на популярний продукт.

Як повідомляє РЕДПОСТ, із посиланням на  Хвиля, за словами виконавчого директора асоціації "Союз птахівників України" Сергія Карпенко з квітня яйця почнуть дешевшати на 25-35%.

Чому впадуть ціни на яйця у весняно-літній період

  1. Ціноутворення на ринку яєць нерідко залежать не від рівня собівартості, а від ситуації на ньому у конкретний момент. 
  2. Збільшення пропозиції від господарств населення,
  3. Зміна раціону харчування
  4. Іннші умови зберігання яєць в період дії підвищених температур.
 
"Зниження цін навесні буде однозначно. Структура виробництва яєць в Україні характеризується приблизно рівною часткою виробництва в промислових підприємствах та домогосподарствах. При цьому, в періодах, коли падає платоспроможність населення, що ми спостерігаємо зараз, завжди зростає виробництво яєць в домогосподарствах, що ще збільшить пропозицію. Тому зменшення цін неминуче і воно може скласти 25-35% в квітні-травні 2023 року від сьогоднішньої ціни", - відзначив експерт.
 
Експерт додає, що виробники яєць поступово нарощують свої обсяги виробництва. Ціни в супермаркетах — тому підтвердження. Адже навіть на новорічні свята – період, коли ціни на яйця максимальні, — в цьому сезоні практично не спостерігалося зростання цін.
 
В першому кварталі 2023 року все ще очікуються коливання цін на яйця, але суттєвих стрибків експерти не прогнозують.
 
До цього періоду будуть спостерігатися незначні коливання цін як в сторону зменшення, так і в сторону їх збільшення
 
За даними Держстату, за рік яйця в Україні подорожчали на 77%, втім у грудні порівняно з листопадом ціна знизилася на 2,3%. У Zakaz.ua уточнюють, що наприкінці 2022 року в середньому десяток коштував 64,3 грн.