05.05.2024  07:30   Рита Парфенова

Воскресіння Христове: які свята, прикмети, традиції та заборони дня 5 травня

Православні відзначають головну подію християнської церкви – світле свято Воскресіння Христового, або Великдень.

Великдень

Великдень – одне з головних та улюблених свят християн: перемога життя над смертю, світла над пітьмою.

За багато років сформувалися відповідні церковно-обрядові та народні звичаї та традиції. Так, до Великодня пишуть писанки - яйця, декоровані традиційними символами та пофарбовані курячі варені яйця, печуть паску, а деякі, дотримуючись традицій, вишивають рушники та серветки, якими згодом покривають великодні кошики.

Цього дня кожен православний християнин має вітатись з іншими словами «Христос Воскрес!» і отримувати у відповідь підтвердження цих слів «Воістину воскрес!»

У Світле Христове Воскресіння особливо важливо не сумувати, не хмуритися і не сваритися з ближніми. Існує думка, що на Великдень не можна працювати, проте церква не забороняє у цей день працювати тим, хто через обставини перебуває на своєму робочому місці. Незважаючи на те, що строгих обмежень на роботу в Великдень немає, священнослужителі рекомендують відкласти домашні справи на другий день.

Існує велика кількість великодніх забав. Найбільш відома нам зараз – це гра в битки, коли діти, та й не тільки, вибирають великодні яйця та стукають ними одне про інше. Чиє розіб'ється, той і програв.

Весь наступний тиждень після Великодня називається Світлим і святкується як один день.

Хороші прикмети на Великдень

Насамперед, більшість прийме на Великдень пов'язані з частуваннями, які багато господинь традиційно готують до свята щороку. Хороша прикмета – зберегти залишки від великоднього столу. Залишки їжі закопували в землю на полях, щоб уберегти врожай від весняних заморозків та градобою. Також для багатого врожаю освяченою водою кропили розсаду.

Якщо хочеш бути красивою, у великодній ранок, після того розговіння, влий у таз води, в неї окунь освячену фарбу, покатай по мисці, а потім умийся цією водою і покатай фарбу по обличчю - це принесе красу, порятунок від шкірних хвороб.

А якщо бажаєш собі багатства, занури у воду до яйця золоті та срібні прикраси та монети.

Якщо незаміжня дівчина дуже хоче заміж, їй під час святкової заутрені треба тихенько прошепотіти: «Воскресіння Христове! Пішли мені нареченого холостого!

Свята дня

5 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день акушерки. Ідею Дня запропонувала Міжнародна асоціація акушерок на конференції у Нідерландах у 1987 році. Статус офіційного свята цей день набув лише 1992 року. Сьогодні він відзначається у понад 50 країнах.

Значимість цієї професії переоцінити важко, адже саме від акушерки, від її досвіду, знань та навичок дуже часто залежить життя та здоров'я матері та дитини. Акушерки допомагають жінкам ставати мамами, супроводжуючи їх з моменту вступу до пологового будинку до урочистої виписки. Вони оформляють документи, знаходяться поруч із майбутньою матір'ю до, після і безпосередньо під час пологів, надають породіллям необхідну медичну допомогу та моральну підтримку. Крім високого професіоналізму акушерки повинні мати ще й такі якості, як відповідальність, доброта, чуйність і співчуття.

* * *

5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Свою історію ця дата веде з 1992 року, коли 5 травня люди з обмеженими можливостями одночасно у 17 європейських країнах провели день боротьби за дотримання рівних прав інвалідів та проти дискримінації людей з фізичними, психічними чи сенсорними обмеженнями.

Нагадаємо, що Міжнародний день інвалідів відзначається щороку 3 грудня.

Також цього дня

У похвальній грамоті від 5 травня 1669 року, наданої царем полковнику Григорію Донцю, вперше згадано Харківський полк. Це перше документальне підтвердження того, що Харківський полк виділено до самостійної військово-адміністративної одиниці з Білгородського полку. Одночасно з Харківським утворюються й інші слобідські полки: Охтирський, Сумський, Острогозький.

1818 – народився Карл Маркс, німецький філософ, економіст, соціолог, який вплинув на всю політичну історію 20 століття.

1830 – народився Джон Бі Стетсон, американський підприємець – виробник капелюхів. Капелюхи Стетсона носили все: гангстери, ковбої та президенти, не кажучи вже про героїв Гарі Купера та Хемфрі Богарта.

1836 – в Бельгії пущена в дію перша в Європі залізниця.

1846 – народився Генрік Сенкевич, польський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури.

1891 – у Нью-Йорку відкрився концертний зал Карнегі-Холл. Диригентом першого концерту на відкритті був Петро Чайковський.

1907 – народилася Ірина Вільде (наст. ім'я Дарія Дмитрівна Полотнюк, пом. 1982), українська письменниця, автор романів та повістей про долі жінок, вчителька.

1912 - початок V Олімпійських ігор, що проводяться в Стокгольмі (Швеція), де вперше були проведені традиційні урочисті церемонії відкриття і закриття Олімпійських ігор.

1921 – з'явився найзнаменитіший аромат ХХ століття – парфуми Шанель №5. За легендою, змішавши в одному флаконі 80 різних запахів, Коко Шанель із 10 парфумерних пробірок обрала п'яту, додала в неї трохи «конвалії» і, не довго думаючи, привласнила отриманому аромату своє ім'я з порядковим номером пробного флакона.

1925 – в американському містечку Дейтон (шт. Теннессі) заарештовано 24-річного шкільного вчителя Джона Скоупса, який наважився викладати заборонену законами штату еволюційну теорію Чарльза Дарвіна. Судовий процес, який розпочався за два місяці, був охрещений «Мавпою» і привернув увагу всього світу. Скоупс був визнаний винним 21 липня та засуджений сплатити $100. Події цього знаменитого процесу послужили основою для п'єси «Пожни бурю» (Inherit the Wind) (1955), однойменного голлівудського фільму (1960) та епізоду «The Monkey Suit» мультсеріалу «Сімпсони», а також великої кількості жартів у різних виданнях.

1940 – народився Ленс Хенріксен, американський актор, один із улюблених акторів Джеймса Камерона («Чужі», «Термінатор»). Володар феноменально низький голос.

1949 – представники Бельгії, Данії, Франції, Великобританії, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії та Швеції (згодом до Ради приєднаються Греція, Ісландія та Туреччина) на конференції у Лондоні підписали документ про утворення Ради Європи.

1981 – народився Крейг Девід, британський поп-вокаліст та музикант.

1988 – Адель, англійська співачка та автор пісень, що виконує поп-джаз/соул.

1988 – відбулася перша телетрансляція з вершини Евересту.

1998 – англієць Падді Дойл встановив рекорд зі стрибків навпочіпки – за 1 годину він підстрибнув навпочіпки 3743 рази.

2000 – збитки від нового комп'ютерного вірусу "I love you" склав тільки в Північній Америці мільярд доларів.

2000 – пройшов парад планет.

2014 – створено добровольчий полк «Азов».

Іменини відзначають

за Новоюліанським календарем: Адріан, Яків, Аріна, Ірина.

за Юліанським календарем: Віталій, Всеволод, Гаврило, Климент, Лука, Федір.

 

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день