01.02.2024  07:30   Рита Парфенова

1 лютого: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

1 лютого відзначається Міжнародний день десерту.

Міжнародний день десерту

Десерти є практично у всіх кухнях світу, мають свою історію, поява деяких навіть обросла легендами, а інших – пов'язана з іменами знаменитих історичних особистостей.

Популярність смачних страв, які називають десертами, дійшла до того, що серед неофіційних свят почали з'являтися дні, присвячені тому чи іншому десерту – наприклад, День торта, День Нутелли, День ескімо, День морквяного торта, День тістечок, День шоколаду і т.д.

Нарешті, з'явився Міжнародний день десерту, що об'єднує всі ці свята. Він також має неофіційний характер і поширюється переважно завдяки шанувальникам та мережі Інтернет. Щоправда, досі серед любителів солодкого не сформувалася спільна думка щодо того, коли ж відзначатиме це свято. Хтось бореться за зустріч його 12 листопада, хтось – 1 лютого. Поява другої дати очевидно пов'язана з неймовірною популярністю десерту кейк-поп, створеного в США за участю блогера і кондитера Енджі Дадлі, який отримав у 2008 році широке поширення та визнання.

Православні свята та прикмети дня

За Новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла 1 вересня 2023 року, сьогодні українські віряни вшановують памʼять святих безсрібників мучеників Кіра та Іоанна, а з ними мучениці Афанасії і дочок її Феодотії, Феоктисти та Євдоксії.

За Юліанським календарем, 31 січня православна церква вшановує пам’ять святителів Афанасія та Кирила, архієпископів Олександрійських.

За Новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла 1 вересня 2023 року, сьогодні українські віряни вшановують пам'ять святого мученика Трифона. Вважалося, що у цей день можна заговорити мишей і якщо пощастить, зовсім вигнати їх із села. А дівчата молилися святому Трифону за добрих наречених, оскільки попереду масляні гуляння та період весіль. По погоді цього дня судили про погоду до кінця зими: «Який Трифон, такі й дні лютого, що залишилися».

За Юліанським календарем, 1 лютого день пам'яті преподобного Макарія Великого. Якщо на Макарія погода стояла ясна або траплялася крапель, то чекали ранньої весни: «Коли крапель — навесні ранню вір». А от якщо увечері на небі було багато зірок, то зима ще довго обіцяла протриматись. Якщо на Макарія кружляла хуртовина, то вірили, що ще довго буде хмарна погода.

Також цього дня

У 1709 році на безлюдному острові архіпелагу Хуан Фернандес в Тихому океані знайдений матрос Олександр Селкирк, який став прообразом Робінзона Крузо.

1814 – у день публікації було продано 10 000 екземплярів «Корсара» лорда Байрона. І світ дізнався про «платинові» тиражі.

1857 – народився Володимир Бехтерєв – один із найвидатніших психіатрів та невропатологів. 1907 року Бехтерєву було присвоєно звання почесного професора Харківського університету.

1865 – президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення до Конституції США 13-ї поправки про скасування рабства. Цього дня відзначається Національний день свободи у США.

1891 - Курсько-Харківсько-Азовська залізниця прийнята до казни (викуплена у акціонерів і стає державною). Першим начальником дороги після її переходу до скарбниці став дійсний статський радник інженер шляхів сполучення Н.В. Васильєв.

1901 – народився Кларк Гейбл, американський актор.

1929 – у Лос-Анджелесі відбулася світова прем'єра першого кіномюзиклу – «Бродвейська мелодія».

1954 - відбулася прем'єра першої телевізійної "мильної опери" - "Secret Storm".

1965 – народився Брендон Лі, американський актор, майстер східних єдиноборств (трагічно загинув «на виробництві»: на зйомках фільму «Ворон» 1993 року).

1967 – народилася Мег Кебот, американська письменниця, автор дитячих та любовних романів, за одним із яких, «Щоденник принцеси», студією Уолта Діснея поставлено однойменний фільм.

1973 - вперше за свою історію Лондонська фондова біржа допустила до торгів брокерів-жінок.

1992 – підписано російсько-американську декларацію про завершення холодної війни.

1994 – набули чинності Шенгенські угоди, підписані країнами ЄС та що передбачають запровадження повної свободи переміщення громадян між державами-учасницями Європейського союзу.

2003 – під час заходу на посадку на космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) вибухнув американський шатл «Колумбія». Загинули усі сім членів екіпажу, зокрема перший ізраїльський космонавт Ілан Рамон.

2010 – 44 дні прокату знадобилося фантастичному блокбастеру Джеймса Камерона «Аватар», знятому у форматі 3-D, щоб зібрати у світовому прокаті понад 2 млрд. доларів. Фільм став першим в історії перетнув 2-мільярдну планку.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Василь, Вендиміан, Гаврило, Давид, Микола, Петро, Тимофій, Трифон.

за Юліанським календарем: Антон, Арсеній, Єфрасинія, Юхим, Макар, Марк, Микола, Петро, Сава, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день