08.03.2023  07:30   Рита Парфенова

8 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

За традицією, що давно склалася, перше офіційне свято весни присвячене прекрасній статі, а заснували його... самі жінки.

8 березня

Знаковою подією для появи Міжнародного жіночого дня став марш порожніх каструль текстильниць Нью-Йорка. 8 березня 1857 року робітниці пройшли маршем вулицями Манхеттена, протестуючи проти низьких заробітків та поганих умов праці. «Марш порожніх каструль» висував вимоги текстильниць щодо підвищення зарплат, покращення умов праці та рівних прав для жінок.

Пізніше саме 8 березня було обрано для встановлення спеціального дня солідарності трудящих жінок усього світу у боротьбі проти пригнічення, нерівності за свої права.

Вперше Міжнародний жіночий день відзначався у низці країн Європи у 1911 році. З кожним роком кількість країн, у яких на тому чи іншому рівні відзначалася ця дата, зростала, і в 1970-ті роки 8 березня було проголошено ООН як Міжнародний жіночий день.

А з 1966 року Міжнародний жіночий день став офіційним вихідним днем.

Прикмети дня

8 березня церква відзначає свято на честь священномученика Полікарпа.

Наші предки в цю дату продовжували готуватися до посівного сезону, садили розсаду, висаджували і білили дерева. У теплі роки до 8 березня танув весь сніг і з'являлася молода трава. Тоді чоловіки виганяли корів і овець пастися на поле.

У цей день в Київській Русі незаміжні дівчата збиралися на посиденьки і пліткували про женихів. Вони намагалися знайти собі пару і вийти заміж протягом березня, інакше побоювалися, що потім через клопіт хлопцям до самої зими буде не до одруження.

У день Полікарпа випікали дріжджові пиріжки. Для начинки брали яйця або рибу. Пирогами жінки пригощали чоловіків або женихів.

Доброю прикметою в цей день вважається провести прибирання в будинку і підмести всі підлоги від пилу. Такий ритуал принесе в сім'ю щастя і поповнення.

Що не можна робити 8 березня

  • У цей день не можна нічого позичати, інакше проведете рік в боргах.
  • Не можна розповідати нікому про хороший сон, інакше він точно не збудеться. А ось про кошмар можна розповісти, щоб він не втілився.

Також цього дня

У 1804 році народився Аван Кларк, засновник династії американських оптиків-шліфувальників та відомої фірми, що виготовляє об'єктиви та телескопи. Під час випробування одного з них відкрив супутник Сіріуса.

1857 – народився Руджеро Леонкавалло, італійський композитор («Паяци», «Богема»).

1887 - Еверетт Хортон запатентував телескопічну вудку.

1910 – француженка Еліз де Ларош стала першою жінкою-пілотом.

1924 – у Нью-Йорку засновано компанію Pan American Airways.

1946 – Львівський собор, організований комуністами і Російською Православною Церквою, скасував Берестейську унію і дав початок нищенню Української Греко-Католицької Церкви.

1952 – лікарі Пенсільванського шпиталю у Філадельфії вперше застосували апарат «штучне серце». Протягом 80 хвилин він підтримував життя 41-річного Пітера Дюрінга, поки бригада з 9 лікарів, 5 медсестер та 2 техніків, зупинивши роботу серця пацієнта, намагалася з'ясувати причини його недуги.

1957 – народилася Синтія Ротрок, американська кіноактриса та спортсменка, майстер бойових єдиноборств, неодноразова чемпіонка світу з карате.

1987 – ірландський гурт U2 випускає свій найзнаменитіший альбом The Joshua Tree.

1988 - сім'я Овечкіних з Іркутська захоплює літак і намагається втекти з СРСР, штурм літака призводить до людських жертв.

1993 – Андрій Данилко вперше виступив у ролі провідниці Вєрки Сердючки.

1993 – на MTV відбувся дебют мультиплікаційних героїв Бівіса та Баттхеда.

2006 – США скасували обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона–Вейніка відносно України.

Іменини відзначають:

Григорій, Дем'ян, Іван, Іларіон, Олександр.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день