29.03.2024  07:30   Рита Парфенова

29 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно 29 березня відзначають незвичайне свято – День самопізнання.

День самопізнання

Що таке самопізнання? Якщо коротко і зрозуміло, то самопізнання - це осягнення свого істинного «Я». Якщо раптом ви все ще не зважилися на такий відповідальний крок у своєму житті, сьогодні саме час.

Сядьте наодинці зі своїми думками і намагайтесь зрозуміти свої особливості, бажання і переваги.

Прикмети дня

За Новоюліанським календарем, сьогодні українські віряни вшановують пам’ять священномучеників Марка та Кирила.

11 квітня наші предки святкували свято Дня берези. Вони вірили в особливу силу березового соку, тому рано-вранці вони вставали, йшли до березового гаю і пили сік, сподіваючись на здоров'я та щастя протягом року. Вони також приносили додому кілька гілочок берези, які використовували для прикрашання даху свого будинку або клали на горищі, вірячи, що це захистить їх житло від ударів блискавки. Крім того, вони залишали кілька гілочок у своєму саду, вірячи, що це сприятиме хорошому врожаю. Якщо в сім'ї була хвора дитина, її легенько постукували березовими гілками, сподіваючись на швидше одужання.

За Юліанським календарем, 29 березня православна церква вшановує пам’ять мученика Савіна Гермопольського.

У Савин день селяни оглядали вози, за потреби оновлювали оглоблі, колеса та ободи.

За традицією впрягали коня в воз і проїжджали до околиці та назад до будинку. Вважалося, що такий шлях несе успіх у справах на літній період. Крім того, дивилися якесь колесо заскрипить. Якщо переднє ліве – треба чекати проблем зі здоров'ям, якщо переднє праве – гроші стануть, якщо заднє ліве – борги замучають, якщо заднє праве – удача сама в руки прийде.

Савин день був гарний для ворожіння. Одним із них було таке. Потрібно було витягнути з колоди карт усі трефи, перетасувати їх дев'ять разів, кажучи при цьому: «Трефи трефові, вся ваша трефна рать, дайте мені (ім'я) знати, що на мене чекає, що чекає, що мені на мою долю випадає?» Потім дістати навмання з колоди три карти. Кожна з витягнутих карток означала таке: туз – добробут; король – розташування важливих вам осіб; жінка – випробування; валет - приниження; десять – перемога, гроші; дев'ять – співчуття, вона, любов; вісім – сльози, незаслужена образа; сім - підступність, вдавання; шість – дрібна вигода.

Також цього дня

У 1561 народився Санторіо Санкторіус, італійський лікар, анатом, фізіолог, який першим використовував термометр і вимірювач пульсу.

1638 – шведські лютерани заснували перше постійне поселення європейців у Делавері.

1696 – Ісаак Ньютон був призначений директором Лондонського монетного двору з величезною на той час платнею – 2000 фунтів на рік.

1778 – англійський капітан Джеймс Кук став першим європейцем, який висадився на острові Ванкувер.

1848 - Ніагарський водоспад зупинився більш ніж на 30 годин, тому що на річці Ніагара утворилися крижані пробки.

1867 - в Англії прийнято Північноамериканський акт про створення Канади.

1871 – королева Вікторія відкрила Альберт Холл у Лондоні, в якому виступали не лише зірки опери, а й The Beatles та The Rolling Stones.

1912 – дослідник Антарктиди Р. Скотт зробив свій останній запис у щоденнику, не дійшовши кілька кілометрів до своєї базової станції.

1940 – банк Англії випустив перші паперові гроші з новим високим ступенем захисту від підробки. З того моменту в папір, на якому друкувалися банкноти, почала впроваджуватися тонка металева нитка.

1957 – народився Крістофер Ламберт (справжнє ім'я – Крістоф Гі Дені Ламбер), французький кіноактор, який прославився роллю горця Дункана МакЛауда.

1973 – завершено виведення американських військ та їх союзників із Південного В'єтнаму: останній американський солдат залишив розорені землі. Саме тому сьогодні відзначають День ветеранів в'єтнамської війни.

1974 – американський космічний корабель Mariner 10 зробив фотографії планети Меркурій.

1974 – в Китаї, на околицях міста Сіань, місцеві жителі випадково виявили «Теракотову армію», поховану понад 2000 років тому. Місцеві селяни копали колодязь, коли випадково виявили глиняних воїнів. Під землею опинилося близько 9 тисяч постатей вагою 135 кілограмів кожна.

1998 – на початок всесвітньої виставки «Експо-98» у Лісабоні було відкрито найдовший міст Європи – міст Васко да Гама. Його відкриття також було присвячене, як це випливає з назви, до 500-річчя першої подорожі Васко да Гама.

2004 – Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина та Словенія вступили до НАТО.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Іван, Кирило, Марк, Михайло, Пилип.

за Юліанським календарем: Денис, Еміль, Іван, Олександр, Омелян, Павло, Роман, Трохим, Юліан, Ян.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день