12.12.2023  07:30   Рита Парфенова

12 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Сьогодні відзначають День Сухопутних військ України.

День Сухопутних військ України

Сухопутні війська Збройних Сил України були сформовані у складі Збройних Сил на підставі указу президента та відповідно до статті 4 закону України «Про Збройні Сили України» у 1997 році.

За своїм призначенням та обсягом покладених завдань Сухопутні війська відіграють визначальну роль у виконанні Збройними Силами своїх функцій як у мирний, так і у воєнний час.

Територіально поділяються на Західне оперативне командування та Південне оперативне командування.

Складаються з кількох родів військ:
- механізованих та танкових військ;
- ракетних військ та артилерії;
- армійської авіації;
- аеромобільних військ;
- Військ протиповітряної оборони.

Сухопутні війська є головним носієм бойової могутності незалежної української держави. За чисельністю вони становлять майже половину всіх Збройних Сил України.

* * *

12 грудня відзначають Міжнародний день нейтралітету. Поява цього свята в календарі Організації Об’єднаних Націй підтверджує важливість відстоювання принципів суверенної рівності держав, територіальної цілісності, самовизначення, невтручання у внутрішні справи держав і врегулювання міжнародних суперечок мирними засобами таким чином, щоб не ставити під загрозу міжнародний мир і безпеку.

Прикмети дня

Цього дня було прийнято ходити по сусідах, друзях і знайомих і просити в борг. Позичали будь-що: гроші, хліб, молоко, яйця. Наші пращури вважали: людина, яка зможе взяти хоч щось у борг буде весь рік здоровою, її супроводжуватимуть щастя та удача.

Що не можна робити 12 грудня

  • Не можна ворожити та лінуватися.
  • Не рекомендують нікому розповідати про свої плани, оскільки бажане може не здійснитися.

Також цього дня

1792 року у Відні 22-річний Людвіг Ван Бетховен взяв перший урок музичної композиції у Франца Йозефа Гайдна, заплативши за нього в сучасному еквіваленті 19 центів.

1821 – народився Ґюстав Флобер, французький письменник.

1911 – Столиця Індії переміщена з Калькутти до Делі.

1915 – народився Френк Сінатра, американський співак та кіноактор. Прославився романтичним стилем виконання пісень та «медовим» (crooning) голосом, а також ефектною зовнішністю.

1925 – у США відкрито готель «Мотель», який дав назву всім мотелям.

1928 – народився Леонід Биков, актор та кінорежисер.

1946 - вперше у продажу з'явився миючий засіб "Тайд".

1991 – Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів Української РСР, згідно з яким скасовувалась 122 стаття КК України (за добровільні гомосексуальні відносини). З цього моменту передбачається покарання за гомосексуальні відносини лише у разі застосування насильства.

1970 – народилася Дженніфер Коннеллі, американська актриса («Ігри розуму», «Одного разу в Америці», «Реквієм по мрії», «Будинок із піску та туману», «Кривавий алмаз»).

1963 – The Beatles з піснею I Want to Hold Your Hand втретє піднялися на вищий рядок британського хіт-параду.

1963 – проголошення незалежності Кенії.

1979 – Політбюро ЦК КПРС ухвалило рішення ввести радянські війська до Афганістану.

1980 – нафтовий магнат Арманд Хаммер за 5.28 мільйонів доларів купив на аукціоні в Лондоні датований 1508 роком 36-сторінковий зошит із нотатками Леонардо да Вінчі (найвища ціна, заплачена будь-коли за рукопис).

1990 – до списку Світової спадщини ЮНЕСКО внесли перший український об'єкт під назвою «Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будинки, Києво-Печерська лавра».

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон, яким скасувала кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні відносини.

1991 – незалежність України визнала Грузія.

1991 – Литва стала першою державою із колишніх радянських республік, яка встановила дипломатичні відносини з Україною.

2007 – Національна Рада Словацької Республіки ухвалила Декларацію, в якій засуджує Голодомор 1932-33 в Україні як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом.

2008 – Швейцарія приєдналася до Шенгенської зони і стала 25 країною-учасницею угоди про безвізове переміщення.

Іменини відзначають:

за Новоюліанським календарем: Олександр.
за Юліанським календарем: Валеріан, Данило, Денис, Іван, Микола, Сергій.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день