25.10.2023  07:30   Рита Парфенова

25 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Сьогодні фахівці з маркетингу відзначають неофіційне професійне свято.

День маркетолога

Точкою відліку маркетингу та аналогічної діяльності можна вважати 25 жовтня 1975 року, коли було створено Управління з маркетингу та реклами при Міністерстві зовнішньої торгівлі СРСР, яке займалося просуванням радянських товарів на зарубіжних ринках. Таким чином цей день став офіційною датою виникнення маркетингу.

«Рекламники», «креативники» – як їх тільки не називають! Але насправді – це професіонали, які створюють, проводять та аналізують рекламні кампанії з просування товарів. До сфери маркетингу також можна віднести фахівців, які займаються просуванням брендів у соціальних мережах – SMM (Social Media Marketing), розкруткою та пошуковою оптимізацією сайтів – SEO (Search Engine Optimization), контекстною та банерною рекламою – AdRock та AdRiver, тому і вони по праву можуть приймати поздоровлення з професійним святом.

* * *

25 жовтня – Всесвітній день опери. Дата обрана не випадково – саме цього дня народились Жорж Бізе та Йоганн Штраус II – композитори багатьох відомих у всьому світі опер та оперет.

* * *

25 жовтня є привід відзначити цікаве та смачне свято – Всесвітній день макаронів. Ідея про запровадження Дня макаронів виникла в 1995 році у представників Світового конгресу макаронних виробів.

Макарони винайшли так давно, що встановити точний  час і місце зараз неможливо. Дослідники стверджують, що вони були відомі ще в IV тисячолітті до нашої ери. У єгипетських гробницях знаходили зображення людей, які займалися виготовленням локшини. Її залишки, покладені для довгої дороги в Царство мертвих, віднайшли у саркофагах археологи.

Прикмети дня

За Новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла 1 вересня 2023 року, сьогодні українські віряни вшановують пам’ять священномучеників та нотарів Маркіяна та Мартирія.

За Юліанським календарем, 25 жовтня православна церква вшановує пам’ять трьох святих мучеників — Прова, Тараха та Андроніка, які постраждали за віру в часи правління імператора Диоклетіана.

За Новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла 1 вересня 2023 року, сьогодні українські віряни вшановують пам’ять священномучеників та нотарів Маркіяна та Мартирія.

За Юліанським календарем, 25 жовтня православна церква вшановує пам’ять трьох святих мучеників — Прова, Тараха та Андроніка, які постраждали за віру в часи правління імператора Диоклетіана.

Цього дня спостерігали за зоряним небом. За виглядом небесних світил в давнину судили про погоду і майбутній урожай. Якщо небо було зоряним, наступного року вродить горох. Яскраві зірки віщували морози, а миготливі — зміну погоди. Якщо ж бачили падаючу зірку — чекали на вітри і посушливий рік.

Що не можна робити 25 жовтня

  • Цього дня заборонено влаштовувати ворожіння.
  • Не рекомендують прати та фарбувати.
  • Також не варто голосно сміятися та сперечатися з начальством. Вважалося, що людина, що сміється, прирікає себе на муки.
  • Не можна було нікого ображати, інакше кривднику не буде щастя.
  • Не можна було на стукіт у двері питати: «Хто там?» - щоб не впустити в хату біду.

 

Також цього дня

У 1825 році народився Йоганн Штраус-син, австрійський композитор, скрипаль, диригент, автор 16 оперет та близько 160 вальсів.

1838 – народився Жорж Бізе, французький композитор («Шукачі перлів», «Кармен», «Джаміле»).

1839 – у Манчестері випущено перший у світі залізничний розклад.

1881 – народився Пабло Пікассо, іспанський художник, скульптор, графік, кераміст та дизайнер, засновник кубізму.

1889 – у Парижі завершено будівництво Ейфелевої вежі.

1929 – «чорна п'ятниця» – початок всесвітньої економічної кризи 1929–1933 років. Вартість акцій впала на 90%, масове розорення дрібних вкладників у США відразу ж позначилося на торгівлі та промисловості.

1931 – народилася Анні Жірардо, французька актриса («Рокко та його брати», «Зміг», «Жити, щоб жити»).

1938 – створено Спілку українських художників.

1950 – народився Кріс Норман, британський співак, музикант та композитор, колишній вокаліст англійського гурту «Smokie».

1955 – американська фірма "Tappan Company" вперше представила мікрохвильову піч.

1984 – народилася Кеті Перрі, американська поп-співачка.

2001 – випущено систему Microsoft Windows XP. Вона є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англійської eXPerience (досвід). До 2007 року Windows XP стала найбільш використовуваною операційною системою для доступу до Інтернету у світі. Підтримка Windows XP корпорацією Microsoft припинено 8 квітня 2014 року.

2015 – Україна припинила пряме авіасполучення з Росією.

2018 – випуск культового коміксу про Бетмена, «Бетмен: Довгий Гелловін», українською.

2022 – вступ на посаду нового прем'єр-міністра Великобританії Ріші Сунака.

Іменини відзначають

за Новоюліанським календарем: Валерій, Матрона.

за Юліанським календарем: Богдан, Дар'я, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартін, Микола, Олександр, Петро, Тарас, Федот.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день