15.07.2023  07:30   

15 липня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

День українських миротворців Верховна рада України заснувала у 2013 році, він відзначається щороку 15 липня.

 
Українські військовослужбовці вперше взяли участь у миротворчій місії 1992 року, під час війни у Югославії.
 
За цей час близько 37 тисяч українських миротворців взяли участь у миротворчих операціях та місіях по всьому світу: у Косові, Боснії та Герцеговині, Східній Славонії, Анголі, Македонії, місії ОБСЄ у Косові, Гватемалі (МІНУГУА), Таджикистані, Афганістані Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, місії ОБСЄ у Грузії, Придністров'ї, Іраку, Лівані, Ефіопії та Еритреї, місії ООН у Грузії, Судані, Кот-д'Івуарі, Демократичній Республіці Конго та ін.
 
До українських миротворців входять представники МВС, медики та інші фахівці.
 
До речі, для українських миротворців 15 липня стало другим професійним святом. Першим днем їх вшанування – поряд із миротворцями всього світу – вважається Міжнародний день миротворців, заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2002 році. Він відзначається 29 травня – у день, коли 1948 року було організовано першу місію Ради безпеки ООН з підтримки миру.
 
* * *
 
Слов'яни цього дня вшановували Берегиню — божество, яке вшановується як мати всіх духів і всього багатства землі.
 
Берегиню нерідко представляли як білоствольної берези. Тому дівчата ходили в ліс — поклонитися цьому дереву та попросити щастя у коханні.
Деякі дослідники вважають, що берегинями називали також русалок - "берегових дів". Невипадково Берегиня допомагала рибалкам, у відповідь на прохання про допомогу дарувала їм багатий улов. Також її називали захисницею всіх, хто мешкає по берегах річок.
 
Берегиня допомагала селянам практично у будь-якому починанні: охороняла худобу, наділяла трави цілющими властивостями, живила плоди та овочі. У сіножаті потрібно було виносити на луки вишиті рушники і після вмивання втиратися ними, щоб придбати здоров'я і силу. А ось займатися жнивами цього дня не слід.
 
З поширенням християнства образ Берегині змішався з образом Богоматері, і цього дня люди вшановували «Матуся Сиру Богородицю». Звали свято також днем Петрової Матки — на ім'я святого Петра, якого згадували незадовго до цього.
 
На Берегиню можна було спробувати приворожити коханого. Для цього треба було взяти маленьку березову гілочку і покласти на поріг. Щойно хлопець переступав цю гілочку, дівчина негайно підбирала її і ховала в сухе місце, примовляючи: «Як цей прут сохне, то нехай і він (називалося ім'я юнака) від любові до мене сохне».
 
Також 15 липня було прийнято виносити на луки вишиті рушники, розстеляти їх по вологій від роси траві, а потім обтирати ними обличчя. Вважалося, що це принесе людині здоров'я та силу. Після цього рушники вивішувалися на просушування на березах, щоб дерева могли поділитися своєю силою з тканиною. Потім такі рушники використовувалися в різних народних ритуалах, наприклад, при сватанні або на весіллі, для того, щоб молодих ніхто не наврочив, а їхнє спільне життя було щасливим.
 

Також у цей день...

 
1606 – з'явився на світ Рембрандт (а точніше, Рембрандт Харменс ван Рейн), знаменитий голландський художник, один з найвідоміших і найшанованіших художників Голландії XVII століття.
 
1916 – американський інженер Вільям Боїнг заснував компанію «Пасифік аеро продактс», яка за кілька місяців змінила назву на «Боїнг ерплейн».
 
1952 – народився Террі О`Квін, американський актор, відомий за роллю Джона Локка в телесеріалі «Залишитися в живих», а також за роллю Пітера Уоттса в серіалі «Тисячоліття».
 
1959 – на екрани США вийшов фільм «Дехто любить гаряче» з Мерілін Монро, Тоні Кертісом та Джеком Леммоном у головних ролях. У радянському прокаті йшов під назвою «У джазі лише дівчата».
 
1961 – народився Форест Уітакер, американський актор («Взвод», «Останній король Шотландії», «Телефонна будка»). Він став четвертим афроамериканцем, який отримав «Оскар» за найкращу чоловічу роль.
 
1968 – у Харкові розпочалося будівництво метро. На вулиці Слов'янській, неподалік Південного вокзалу, в урочистій обстановці було закладено перший ствол.
 
1976 – народилася Даян Крюгер (справжнє ім'я – Даян Хайдкрюгер), американська актриса німецького походження («Троя», «Безславні ублюдки», «Скарб нації»).
 
1982 – в Англії вийшов фільм Pink Floyd: The Wall (Стіна).
 
1983 - Nintendo випустила ігрову приставку, відому у нас як Dendy.
 
1988 – на екрани США вийшов фільм «Міцний горішок» із Брюсом Віллісом у головній ролі.
 
1997 – у Майамі-Біч застрелено Джанні Версаче, італійського модельєра. Його смерть огорнута таємницею досі, хоча вбивцю знайшли одразу. Ним був Ендрю Кунанан, жиголо, який заробляв зв'язки з багатими чоловіками. Але мотив злочину так і залишився невідомим для публіки.
 
1998 – відбувся перший прямий ефір Нового каналу, який вважається днем народження каналу.
 
2002 – у йорданському червономорському порту Акаба на півдні Йорданії виявлено найдавнішу християнську церкву у світі. Відкриття зробила спільна американо-канадсько-європейська експедиція.
 
Вона вела розкопки у пошуках стіни стародавньої Акаби – візантійського міста, історична назва якого Ілі. У ході розкопок за стіною стародавнього міста було виявлено церкву площею близько 416 кв. м, висотою від 3 до 5 м. Дослідження показало, що це найдавніша християнська церква на землі. Фахівці вважають, що вона була збудована у 300 році нашої ери.
 
2006 – засновано сервіс мікроблоггінгу Twitter.
 
Іменини відзначають: Арсен, Фотій, Ювеналій.
 
Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день