06.06.2023  07:30   Рита Парфенова

6 червня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щороку 6 червня відзначається професійне свято всіх українських журналістів, кореспондентів та репортерів.

День журналіста України

День журналіста України встановлено Указом Президента у 1994 році. Дата – 6 червня – обрано не випадково. Саме цього пам'ятного дня, у 1992 році Національна спілка журналістів України переважною більшістю голосів була прийнята до лав Міжнародної федерації журналістів – найбільшої у світі організації професійних працівників ЗМІ.

День журналіста – це не лише професійне свято працівників засобів масової інформації – журналістів, кореспондентів та репортерів. Це, можна сказати, і загальнонародне свято, бо важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події та факти життя.

Традиційно до Дня журналіста урядові та недержавні організації приурочують присудження видатним журналістам нагород, також відбуваються прес-конференції, брифінги, журналісти приймають численні вітання від колег, друзів, читачів.

Також цього дня

1683 – в Англії в Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей.

1882 – ньюйорківець Генрі Сілі запатентував електричну праску.

1910 – офіційно відкрито перший регулярний автобусний маршрут у Харкові. Автобусний рух було організовано голосним міської думи та відомим харківським автомобільним ентузіастом та промисловцем К.Г. Шиманським. Маршрут пролягав від Вокзалу до Павлівської площі, далі Сумською до вулиці Ветеринарної (нині Свободи).

1925 – Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію «Chrysler».

1933 – у місті Кемден (шт. Нью-Джерсі) відкрився перший кінотеатр, в якому автолюбителі могли дивитися кіно, не виходячи з автомобіля. Коштувало це задоволення 25 центів для однієї особи плюс 25 центів за перегляд фільму машиною, але в сумі не перевищувало одного долара. Розмір екрану був 12 х 15 м.

1944 – в Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції.

1981 – зареєстровані перші хворі на СНІД.

1990 – Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.

1991 – Нобелівську премію миру вручено президенту Радянського Союзу Михайлу Горбачову.

2012 – проходження Венери диском Сонця, одне з рідкісних астрономічних явищ.

Іменини відзначають:

Іван, Микита, Семен, Федір.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день