26.05.2023  07:30   Рита Парфенова

26 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У народному календарі 26 травня зветься Лукер'ї-Комарниці.



На Лукер з'являються комарі. У народі вважали, що цих комах навесні приносить теплий вітер, а восени холодний вітер забирає їх на південні моря.

Існували й особливі прикмети, пов'язані з комарами. Говорили: «Якщо на Лукерью багато комарів – готуй по ягоди коробів; якщо багато мошок – готуй по гриби козуб».

Вважалося, що якщо з цього дня до літнього сонцестояння вб'єш комара – їх додасться дюжина, а якщо вб'єш після цього часу – комарине плем'я на дюжину зменшиться.

Також цього дня

У 1265 році людству посланий Данте Аліг'єрі, автор «Божественної комедії» та поет, якому Італія завдячує створенням літературної мови.

1907 – народився Джон Уейн (справжнє ім'я Меріон Майкл Моррісон), американський актор, чиє ім'я стало загальним бравого стрільця. Джон Уейн грав класичних героїв у вестернах: прямих, хоробрих та одиноких. Коли йому набридло грати, став активним консервативним політиком.

1928 - на засіданні ФІФА прийнято рішення проводити раз на чотири роки чемпіонати світу з футболу.

1938 - у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під заводську новобудову - "Фольксваген" (Volkswagen). До кінця війни на заводі працювало 9 тисяч людей, з конвеєра сходило 630 автомобілів. Але головною продукцією тоді було 70 тисяч різних суден, човнів, ковшових екскаваторів.

1948 – народився Девід Боуї (помер 10 січня 2016 року), британський музикант, актор та інопланетянин.

1961 – народився Тарсем Сінх, американський режисер індійського походження («Білосніжка: Помста гномів», «Війна Богів: Безсмертні», «Запределье», «Клітка»).

1964 – народився Ленні Кравіц, американський рок-музикант.

1966 – народилася Хелена Бонем Картер, британська актриса. Здобула популярність як виконавиця «аристократичних» ролей у екранізаціях творів англійської класичної літератури (головним чином, Шекспіра), однак у житті є дуже скандальною особливою та «модною хуліганкою».

1971 – народився Метт Стоун, американський кіноактор. Найбільш відомий як творець мультсеріалу South Park спільно з Треєм Паркером.

1977 - Людина-Муха Джордж Віллінг за три з половиною години виліз по зовнішній стіні на дах Світового торгового центру Нью-Йорка.

1995 – відбулося урочисте зняття кордонів між Росією та Білорусією.

2004 – польські археологи виявили 13 лекційних залів, які, як передбачається, є першими доказами існування у давнину університету в Олександрії. Аудиторії, які могли вмістити 5 тис. студентів, є частиною університету, збудованого у V столітті та діяла до VII століття.

2004 – у Києві відкрито пам'ятник «Захисникам кордонів Вітчизни всіх поколінь». Пам'ятник встановлений біля адміністрації Державної прикордонної служби України поблизу Золотих воріт.

2010 – помер Лесь Сердюк, радянський та український актор театру та кіно («Гетьманські клейноди», «Тарас Бульба», «Пригоди на хуторі поблизу Диканьки», «Мамай»). Народний артист України

2014 – розпочалися бої за Донецький аеропорт. Бої велися зупинки, все літо і до кінця 2014-го, і, незважаючи на спроби встановлення перемир'я, продовжилися в січні 2015-го. Аеропорт повністю зруйнований 22 січня 2015 року внаслідок атаки російських військ та терористичних угруповань. 21 січня 2015 року українські сили визнали втрату контролю над аеропортом та змушені були відступити.

2020 – початок масових антирасистських протестів у США.

Іменини відзначають:

Василь, Георгій (Єгор, Юрій), Глікерія, Ірина, Макар, Олександр, Сергій, Юхим.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день