22.05.2023  07:30   Рита Парфенова

22 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічної різноманітності.

Міжнародний день біологічної різноманітності.

Міжнародний день біологічної різноманітності був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1995 році. Спочатку його рекомендувалося відзначати 29 грудня – у день набрання чинності Конвенцією про біологічне розмаїття, проте через велику кількість свят, що відзначаються в цю пору року, багато країн стикалися з труднощами у плануванні та проведенні заходів щодо відзначення Дня та було прийнято рішення про зміну цієї дати на 22 травня.

Головне завдання Міжнародного дня біологічної різноманітності – звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори та фауни. Біологічна різноманітність нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще зазнає змін. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується безрозсудно, що веде до втрати біологічної різноманітності та тяжких наслідків, які в найближчі 50 років можуть посилитися.

***

Ми знаємо святого Миколая Угодника як покровителя дітей. Адже саме його просять про подарунки 19 грудня маленькі ласуни та любителі іграшок. Проте є й інший день Святого Миколая – Микола Весняний або Літній, святкується 22 травня.

З цього приводу казали: «Два Миколи у нас — один із травою, інший із зимою». Трави з цього дня справді починали добре рости. Тому коней уже виганяли на ніч.

Для цього з кожного сімейства споряджали неодружених хлопців і проводжали їх до поля. З собою давали пироги з гречаною кашею. Увечері до них приєднувалися дівчата — і починалися веселощі з піснями та хороводами. В окрузі розводили багаття. Ніхто довго не лягав спати. До речі, раніше Ніколін день вважали за день вступу хлопчиків у доросле життя, тому контролю дорослих за ними вже не було.
Звертали увагу і на прикмети погоди. Якщо ранок видавався вологим і туманним, то треба було вмитися росою. Це обіцяло людині здоров'я, а землі багатий урожай. Хорошою прикметою вважався дощ на Миколу. Зі звичаїв, пов'язаних з цією датою, один виконувався неухильно: вдягати милостиню мандрівників, убогих, злиденну братію: «Не нагодуй у Ніколін день голодного – сам наголодуєшся».

Також цього дня

1787 – засновано місто Катеринослав (нині Дніпро).

1813 – народився Ріхард Вагнер, німецький композитор, диригент та філософ, творчість якого залишила глибокий слід в історії європейського музичного мистецтва.

1849 – Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію сухого плавучого доку. Досі він – єдиний президент США, який має патент за винахід.

1859 – народився Артур Конан Дойль, відомий англійський письменник, творець Шерлока Холмса.

1868 - в американському штаті Індіана, поблизу містечка Маршфілд, відбулося знамените "Велике пограбування поїзда". Семеро членів банди Рено захопили 96 тисяч доларів готівкою, золото, облігації – і втекли.

1869 – на Харківський вокзал Курсько-Харково-Азовською залізницею прибув перший поїзд.

1892 – доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти.

1907 – народився Лоуренс Олів'є, англійський актор театру та кіно, режисер, продюсер.

1921 – міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з'являються на вулицях у коротких спідницях та з оголеними руками.

1924 – народився Шарль Азнавур, французький шансоньє вірменського походження.

1970 – народилася Наомі Кемпбелл, американська манекенниця та актриса.

1990 – день «відкриття вікон»: компанія Microsoft представила Windows 3.0.

2002 – у Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму.

2009 – СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932-1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України – «Геноцид»).

2014 року – біля міста Волноваха стався напад бойовиків ДНР на блок-пост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військових загинули, 32 було поранено.

Іменини відзначають: Акуліна, Василь, Гаврило, Дмитро, Йосип, Микола, Семен.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день