31.01.2023  07:30   Рита Парфенова

31 січня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції та заборони дня

У останній день січня своє професійне свято відзначають ювеліри – майстри, які вміють робити світ прекраснішим, а жінок – щасливішим.

день ювеліра

У будь-якому суспільстві завжди поважали і цінували цих неймовірно посидючих людей – як у Стародавньому Єгипті та Греції, Київської Русі, так і в сучасному світі. Це люди з художнім смаком та справді золотими руками. Їхні витончені вироби озброюють чоловіків і допомагають їм завоювати серця своїх коханих жінок.

Професія ювеліра – одна з найдавніших, адже прикрашати себе люди любили завжди. Перші прикраси виготовляли із різноманітних підсобних матеріалів, що піддаються обробці примітивними інструментами того часу. Це могли бути намисто з черепашок, намиста з іклів, камінчики з діркою на шкіряній смужці... Найбагатші та найрозкішніші прикраси носив вождь племені.

Батьківщиною ювелірного мистецтва вважається Стародавня Греція. Тут вперше було зроблено різьблення по каменю, з'явилися прикраси, виготовлені з дорогоцінних металів із самоцвітами. Твори стародавніх майстрів і зараз вражають красою та витонченістю. В прикрасах використовувалися коштовне каміння, перли, бурштин, самоцвіти. Дрібними перлами було прийнято розшивати верхній одяг.

У православній традиції покровителями ковалів та ювелірів вважають святих Косьму та Даміана. Свято на честь їхньої пам'яті називається кузьминками і відзначається двічі на рік – 14 липня та 14 листопада за новим стилем.

Прикмети дня

31 січня вшановується пам'ять святителів Афанасія та Кирила. У народі цей день називали "Афанасій-Ломонос". Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Погоду пророкували і ворони: якщо вони літали зграями, треба було готуватися до сильних морозів.

Батьки вірили, що 31 січня слід більше рухатися та захищати своє обличчя від холоду. Також обов'язково в Афанасьєв день зайнятися вигнанням нечисті: бити батогами по стінах, читати спеціальні змови тощо. Господині зашивають будяко в хустинку, щоб уберегтися від злих чарів.

Що не можна робити 31 січня

  • не можна хрестити хлопчиків, інакше вони ризикують втратити чоловічу силу у майбутньому.
  • не можна виходити з дому без потреби – щоб нечисть не наврочила.
  • забороняється 31 січня переїжджати до нового будинку. Забобона пов'язана з тим, що в новому будинку можуть бути часті сварки та конфлікти.

Також цього дня

1797 – народився Франц Шуберт, австрійський композитор.

1893 – зареєстровано товарний знак "Кока-Кола".

1911 – народилася Ванга, болгарська цілителька та екстрасенс.

1912 – у газеті «Нью-Йорк Івнінг Джорнал» опубліковано першу у світі сторінку коміксів.

1921 – народився Маріо Ланца (справжнє ім'я Альфредо Арнольд Кокоцца), американський оперний співак.

1955 – у США продемонстровано роботу першого музичного синтезатора.

1961 – американці запустили в космос першу тварину – шимпанзе Хема.

1977 – народилася Керрі Вашингтон, американська актриса ("Рей" (2004), "Фантастична четвірка" (2005), "Останній король Шотландії" (2006), "Джанго звільнений" (2012)).

1981 – народився Джастін Тімберлейк, американський співак та актор («Секс з дружби», «Час», «Соціальна мережа», «Альфа Дог»).

1999 – вийшла перша частина культової серії ігор Silent Hill.

1999 – вчені з університету Алабама (США) отримали, на їхню думку, незаперечні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок в Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50 років тому.

2009 – у Кенії принаймні 113 людей загинули й понад 200 осіб отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

2020 – Велика Британія вийшла з Європейського Союзу та Євратому.

Іменини відзначають:

Володимир, Дмитро, Євген, Єфрем, Іларіон, Кирило, Ксенія, Максим, Марія, Михайло, Микола, Олександр, Омелян, Опанас, Сергій.

Следите за последними новостями Редпост в Google Новости
 
Версия для печати
 
 
 

В этот день